De 10 mooiste parken in Rotterdam
Trompenburg Tuinen & Arboretum door Else Loof

De 10 mooiste parken in Rotterdam

Rotterdam is niet alleen bekend om haar havens, kunst en architectuur, maar de stad is ook rijk aan groen. Naast populaire parken zoals Kralingse Bos, Park bij de Euromast, Vroesenpark en Zuiderpark, heeft de stad tientallen andere grote en kleine parken. Op zoek naar groen in Rotterdam? Wij hebben de 10 mooiste parken op een rijtje gezet.

1. Het Park

Eén van de meest lieflijke plekken van Rotterdam is Het Park bij de Euromast, dat in 1852 ontworpen is door architect Zocher en zijn zoon, geïnspireerd op de Engelse landschapsstijl. Er wordt gewandeld, gevoetbald en in de zomer gepicknickt en gedanst op de festivals. Vergeet ook niet de naastgelegen historische tuin Schoonoord te bezoeken.

2. Museumpark

Zoals de naam al doet vermoeden vind je in dit door Rem Koolhaas ontworpen park meerdere musea: Museum Boijmans van Beuningen, Kunsthal Rotterdam, Natuurhistorisch Museum, Chabot Museum en Het Nieuwe Instituut. Museum Boijmans Van Beuningen is vanwege grootschalige renovatie tijdelijk gesloten, maar sinds 2021 is een deel van de collectie te bewonderen in het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen.

3. Dakpark

In 2018 is het Dakpark door Spotted by Locals opgenomen in de lijst van 25 beste parken van Europa en dat is niet voor niks, want dit op 9 meter hoogte gelegen park heeft een spectaculair uitzicht op de havens en hoogbouw rondom. Ook is er genoeg ruimte, want het voormalig rangeerterrein is 1200 meter lang en 85 meter breed.

4. Eiland van Brienenoord

Dit eiland dicht bij (Pathé) De Kuip is eigenlijk geen park, maar een echt natuurgebied met bos, grasvlakten, open water en poelen. Het mooiste stukje ligt pal onder de Brienenoordbrug: de getijdengeul waar bij eb en vloed het water door zandplaten in- en uitstroomt. Bij een tocht over het eiland kom je Schotse Hooglanders tegen. Ze zijn tam, je kunt er gewoon langs lopen, maar voeder ze niet.

5. Kralingse Bos

Het Kralingse Bos is een prachtige groene oase aan de rand van de stad. Fiets- en wandelpaden leiden door spannende stukjes natuur, er zijn speeltuinen, een kinderboerderij, de molens De Lelie en De Ster, restaurants en ligweides, plus een plas die veelvuldig gebruikt wordt door zeilers, waterfietsers en kanovaarders. Rondom wordt fanatiek geskatet, geskeelerd en gejogd.

6. Luchtpark Hofbogen

Rotterdam heeft niet één, maar twee parken op grote hoogte. Op het dak van het voormalig Station Hofplein is een Luchtpark Hofbogen gerealiseerd. Je kunt er goed picknicken en wandelen. Voor een drankje of dineren (op hoog niveau!) moet je onder het dak zijn bij horecagelegenheden zoals FG RestaurantBIRD en koffiezaak Man met Bril.

7. Roel Langerakpark

Naast de ingang van Diergaarde Blijdorp is het Roel Langerakpark. Vooral sportievelingen kunnen hier hun hart ophalen, bijvoorbeeld op de vrij toegankelijke atletiekbaan. Met de kinderen kun naar natuurspeeltuin De Speeldernis.

8. Stadspark Grotekerkplein

In één van de nieuwste parkjes van Rotterdam kun je heerlijk chillen in het gras met uitzicht op de Laurenskerk, het standbeeld en geboortehuis van Erasmus. Ook zijn er regelmatig activiteiten op het Stadspodium.

9. Vroesenpark

Ook dit park ligt tegen Diergaarde Blijdorp aan. De ooievaar die in de dierentuin broedt, komt hier dan ook iedere ochtend zijn voedsel zoeken. En niet alleen deze vogel is dol op het Vroesenpark, want in 2019 heeft Spotted by Locals het opgenomen in de lijst van 25 beste lokale parken van Europa, mede door het Vroesenpaviljoen.

10. Zuiderpark

Zo uitgestrekt dat je zelfs de stad niet meer hoort: 430 voetbalvelden groot is het Zuiderpark in Rotterdam Zuid, tegen Rotterdam Ahoy aan, en daarmee het grootste park van Nederland. Met het avontuurlijk speelterrein, het strandje, moeras, bossen en veel water is het een heerlijke plek om vrije tijd door te brengen.

Meer groen in de stad

Meer groen in de stad

Rotterdam zal de komende jaren nog groener worden met meer groene pleinen, parken en straten waar men kan wandelen, sporten of gewoon relaxen. De 7 Stadsprojecten die de komende tijd worden ontwikkeld zijn hier een goed voorbeeld van. Het groen is belangrijk om de stad af te koelen bij warm weer en wateroverlast te voorkomen bij zware regenval. Het zorgt ook voor meer biodiversiteit in de stad en verbetert de luchtkwaliteit. Langs de oevers van de Nieuwe Waterweg en de Nieuwe Maas ontstaan ook steeds meer getijdenparken. Hier kun je twee keer per dag getuige zijn van eb en vloed, terwijl je geniet van wandelen, hengelen, picknicken en vogels spotten.
Ontdek de 7 Stadsprojecten