25% korting
op vertoon van de Rotterdam Welcome Card

Het Nieuwe Instituut

Architectuur, Museum
25% korting
op vertoon van de Rotterdam Welcome Card
Meer informatie

Het Nieuwe Instituut is het nationale instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Gelegen in het Museumpark, met Kunsthal Rotterdam en Depot Boijmans Van Beuningen als directe buren, heeft Het Nieuwe Instituut verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een museumcafé, een studiezaal en bibliotheek, een auditorium, educatieve ruimtes en een tuin.

Thursday Night Live!

Het Nieuwe Instituut houdt zich bezig met de grote ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de krapte op de woningmarkt, de energietransitie, de opkomst van kunstmatige intelligentie, mobiliteit of het gebruik van de publieke ruimte. Ontwerpers, waaronder architecten en digitale makers, kunnen aan die ontwikkelingen een belangrijke bijdrage leveren. Het Nieuwe Instituut toont het werk van ontwerpers, brengt mensen met elkaar in contact, verzamelt, ontwikkelt en deelt kennis. 30 donderdagavonden per jaar is er een Thursday Night Live!, waarbij gelijktijdig meerdere programma’s plaatsvinden.

In de foyer verkoopt NAi Boekverkopers kwaliteitsboeken op het gebied van architectuur, stedenbouw, design en kunst.

Karakteristiek gebouw

Het Nieuwe Café, met een zonnig terras, is de uitgelezen plek voor een kop koffie of een borrel. Het Nieuwe Instituut is gevestigd in een karakteristiek gebouw, ontworpen door architect Jo Coenen. Het is gelegen in Museumpark, in het centrum van Rotterdam. 

Bezoekers van alle leeftijden kunnen bij Het Nieuwe Instituut ervaren hoe het is om als ontwerper naar de wereld om hen heen te kijken. Ze realiseren zich dat alles in hun omgeving is ontworpen. En dat zij, in de rol van ontwerper, daaraan een bijdrage kunnen leveren. Het programma leert hun op andere manieren naar de wereld te kijken en stimuleert een creatieve en ondernemende houding. Voor groepen van minimaal 15 personen geldt een kortingstarief. Groepen kunnen een rondleiding krijgen door omleiders (voorheen rondleiders), die je meenemen vanuit hun eigen visie als muzikant, danser of kunstdocent.

Het toegangsbewijs is ook geldig in het naastgelegen Huis Sonneveld.

Het Nieuwe Instituut is goed bereikbaar met openbaar vervoer met de metro en tram 4, 7, 8, 20, 23, 25 (halte Eendrachtsplein). Vanaf Rotterdam Centraal Station is het ongeveer 15 minuten lopen. Tegenover het pand bevindt zich parkeergarage Museumpark. 

Wekelijkse openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 - 17:00
Woensdag 10:00 - 17:00
Donderdag 10:00 - 21:00
Vrijdag 10:00 - 17:00
Zaterdag 10:00 - 17:00
Zondag 10:00 - 17:00
Op donderdag gratis tussen 17:00 en 21:00

Op dit moment in Het Nieuwe Instituut

t/m 10 september 2023
Tentoonstelling Workwear

Tentoonstelling Workwear

In Workwear zijn vintage klassiekers, actuele hoogtepunten en futuristische experimenten te zien van de meest uiteenlopende ontwerpers en kunstenaars.

Tentoonstelling
t/m 7 juli 2024
Het Ontwerp van het Sociale

Het Ontwerp van het Sociale

Tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven.