Het Park (bij de Euromast) & Schoonoord

Park/Tuin

Het Park bij de Euromast is rond 1850 ontworpen door de bekende Haarlemse landschapsarchitecten vader en zoon Zochers. Deze mannen konden schilderen met natuur, ze ontwierpen de waterpartijen, de overhangende wilgen en de pittoreske doorkijkjes naar zonovergoten veldjes.

Natuur

Het park heeft een donkergroene heemtuin, een Franse stijltuin voor het Heerenhuys en velden diepblauw bloeiende klokjes in het voorjaar. Veel bomen in het park zijn meer dan honderd jaar oud. De monumentale plataan op het grasveld langs de Westzeedijk is de dikste boom van de stad met een omtrek van bijna 6 meter. De oude bomen bruisen van het leven met insecten onder de schors en vleermuizen in de kroon. Bosuilen broeden in de holtes en de bonte specht hoor je tegen het hout tikken. In het water leven zoetwater mosselen en de blauwe reiger jaagt er op vis.

Eten en festivals

Er zijn diverse horecagelegenheden in Het Park zelf, zoals Parqiet, of aan de rand ervan (richting de Maas). Maar de meeste bezoekers nemen zelf hun eten mee: het park is een geliefde plek om te picknicken en te barbecue├źn. Er zijn veel openbare evenementen, waaronder de Dag van de Romantische Muziek en de Heerenhuysconcerten, die perfect aansluiten op de sfeer in het Park. 

Schoonoord

Een groen juweel in de stad is Schoonoord, aan de rand van het park aan de Kievitslaan. De historische tuin is ook door de Zochers aangelegd. Het is een schilderachtige tuin vol verrassingen. Er klateren fonteinen, rond een boerderijtje scharrelen sierkippen, achter elke bocht verbergt zich een schilderachtig tafereel. In de tuin is een bijenhouder actief. In de boom naast de Parklaanflat leeft een ijsvogel, de ransuilen uit het park jagen in de hoge bomen. Schoonoord is geopend tussen 10.00 en 17.00 uur.

Share

Adres & Contact

  • E-mail:
  • Telefoon:

Op dit moment in Het Park (bij de Euromast) & Schoonoord

t/m 20 augustus 2023
Weekend van de Romantische Muziek

Weekend van de Romantische Muziek

Het Weekend van de Romantische Muziek, met het Maanlichtconcert de alom bekende Dag van de Romantische Muziek.

Cultureel festival, Muziekfestival