Zo uitgestrekt dat je zelfs de stad niet meer hoort: 430 voetbalvelden groot is het Zuiderpark in Charlois, tegen Ahoy aan, en daarmee het grootste park van Nederland. Met het avontuurlijk speelterrein, het strandje, moeras, bossen en veel water is het een heerlijke plek om vrije tijd door te brengen.

Avontureneiland

Midden in het Zuiderpark ligt het avontureneiland, een enorm speelterrein met glijbanen, indrukwekkende klimconstructies, klauterstenen en in het piratennest. Het zwemwater is er schoon en voor de kleintjes is er een poedelstrandje. Het ZAP Zuiderpark Avonturen Point verhuurt kajaks en kano’s. Ze hebben ook aquabubbels, steppen en ander outdoor spel materiaal te leen.

Wild park

Je ziet ze niet lopen, maar op de natte aarde zijn vaak sporen van reeën te zien. De reeën leven op het schiereiland en zwemmen van kant naar kade. Bij de Zuiderbegraafplaats broedt een buizerd. In de rietkragen hebben karekieten hun nesten en in de schemer scheren tientallen vleermuizen over het water.

Boerenlandschap

Vanaf de Kromme Zandweg stap je in een oud-Hollands landschap, met het herenhuis de Olifant, molen en landerijen. Op kinderboerderij Molenwei leven de boerderijdieren die daar bij horen.

Op de Cultuur Historische Plantentuin naast de kinderboerderij is het landschap van voor de grote groei van de stad nagebootst. Er zijn dijkjes met kikkers en salamanders, bloemrijke bermen langs het akker, een loofbos en zelfs een griend. Boven het water loopt een lange houten vlonder tussen riet en lissen door, in het water groeien waterlelies. Dit mooie stukje stadsnatuur wordt bewoond door uilen, staartmezen en de ijsvogel.

Kunst in het park

In 2014 maakte de internationaal bekende kunstenaar Kamiel Verschuren de beeldentuin ‘Schouwplaats Rotterdam’ langs de Zandweg. De sculpturen zijn hergebruikt en stonden lang geleden op de schouwburg aan het Zuidplein. In het landschap zijn kamers aangelegd, omgeven door hoge grassen. Elke kamer is een tableau vivant van natuur en kunst. Schouwplaats Rotterdam ligt tussen de Zuiderparkweg en de Volkstuinvereniging De Zandweg.

De Blauwe Verbinding

Het Zuiderpark is via het water verbonden met de Zuidpolder in Barendrecht en het en het toekomstige landschapspark het Buijtenland van Rhoon. Dit heet De Blauwe Verbinding, een recreatieve bevaarbare route die ook zorgt voor schoon water in het gebied, functioneert als waterberging én een ecologische verbinding legt tussen de verschillende groengebieden.

Share

Adres & Contact

Op dit moment in Zuiderpark

t/m 2 juli 2023
Metropolis Festival

Metropolis Festival

Het Metropolis Festival is een uniek evenement. Geen enkel gratis festival manifesteert zich zo specifiek met onbekend, maar altijd veelbelovend talent. Al sinds 1988 laat Metropolis een groot publiek kennismaken met opvallende, vernieuwende en verrassende muziek van hoge kwaliteit.

Muziekfestival, Varia
t/m 16 juli 2023
Motion Theaterfestival

Motion Theaterfestival

Motion Het theaterfestival waarin de term theater wordt uitgerekt tot de genres waar de nieuwe makers mee bezig zijn. Theater is muziek, Spoken Word, dans, traditionele teksttheater tot alles wat ertussen zit.

Festival, Theaterfestival, Varia
t/m 5 augustus 2023
Crazy Sexy Cool Festival

Crazy Sexy Cool Festival

Ook deze zomer wordt het Zuiderpark Rotterdam weer omgetoverd tot de ultieme American Dream met de vetste gasten!

Dancefestival, Festival, Muziekfestival