Haven, natuur & strand
Je stapt uit de metro zo het strand van Hoek van Holland op - foto Claire Droppert

Haven, natuur & strand

Rotterdam is een groene stad en heeft met het Zuiderpark (430 voetbalvelden) zelfs het grootste stadspark van Nederland! In Rotterdam ontmoeten natuur en stad elkaar regelmatig. Kiezen tussen stad en natuur hoeft dus niet. We helpen stadse rustzoekers, groene stedelingen en avontuurlijke ontdekkers op weg, met wat tips voor de perfecte ‘buitendag’ in deze groene en grensverleggende havenstad. Ga op avontuur in de Rotterdamse natuur! Verwacht een stevige dosis aan water, havens, parken en strand. En dit alles – uiteraard – perfect bereikbaar, met bijvoorbeeld de Waterbus, watertaxi of de metro.

1. Hoek van Holland (Rotterdam Beach)

Dat Rotterdam een havenstad is, weet vrijwel iedereen. Zonnebaden en zwemmen op het strand ligt minder voor de hand. Toch heeft Rotterdam met Hoek van Holland – ook wel Rotterdam Beach – een mooi strand waar van alles te beleven is. Stap bij metrostation Beurs, in het centrum van Rotterdam, de metro in en 37 minuten sta je op het strand. Uniek toch! Naast havens, het strand en de zee heeft de plek nog veel meer te bieden. Een rijke historie bijvoorbeeld, die je terugziet in beelden, monumenten en de vele bunkers langs de kust. Je kunt er zelfs in een bunker slapen! Ook indrukwekkend – én het grootste ‘kunstwerk’ in Hoek van Holland – is de Maeslantkering. Geen enkele waterkering ter wereld heeft grotere beweegbare onderdelen. Dit stevig staaltje innovatie kan zelfs een vloedgolf van vijf meter boven NAP aan. Bij de Badweg en de Zeekant vind je de meeste voorzieningen, winkels en diverse strandpaviljoens. Bij die paviljoens plof je heel prettig neer na een lange wandeling, een museumbezoek (Museum Icoon), fietstocht of struintocht over het strand. En nu: niets, behalve genieten.

2. Trompenburg Tuinen & Arboretum

Psst, ken je Trompenburg al? Deze tuin extraordinaire is een bijzondere en belangrijke aanvulling op de parken van Rotterdam. Het is misschien ook wel Rotterdams best bewaarde ‘groengeheim’. Trompenburg Tuinen & Arboretum is een botanische tuin waarvan de aanleg rond 1820 begon. Inmiddels is er een indrukwekkende collectie bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en knollen te zien. De monumentale tuin ligt in Kralingen, aan de rand van het centrum, en bestaat uit verschillende soorten tuinen. Zo zijn er traditionele tuinen in Engelse stijl, een voedselbos en een woestijnkas. Met maar liefst acht hectare kunnen rustzoekers, groenliefhebbers en andere ontdekkingsreizigers en nieuwsgierigen hun groene geluk niet op in ‘Het Groenste Museum van Rotterdam’. Woorden doen natuurlijk geen recht aan de weelderigheid van deze plek, dus bekijk vooral zelf. Tip: ga voor koffie en taart naar ‘De Uithoek’, het theehuis van Trompenburg, of boek een rondleiding of themawandeling. Ook leuk met kinderen.

Boek je tickets hier

3. Het Park en Tuin Schoonoord

Vraag Rotterdammers naar hun favoriete plek in de stad en je zult vaak ‘Het Park’ horen. Dit ‘park bij de Euromast’ is één van de lieflijkste plekken van Rotterdam. De kronkelige paden verleiden velen tot een fijne ochtend- of avondwandeling. De grasvelden nodigen uit tot spelen, voetballen, picknicken en barbecueën. In het monumentale Heerenhuys – huist tegenwoordig Dudok, waar je kunt ontbijten, lunchen, borrelen én elke zondagochtend naar een Heerenhuyskamerconcert luistert. Ook erg romantisch is het oude koetshuis, waar je Parqiet vindt. In een ligstoel op het gras geniet je hier van een ongedwongen parksfeer en een fijn menu. Naast bewoners en bezoekers, is het hier een walhalla voor vogels, vleermuizen en insecten. Hier broeden bosuilen in de holtes van de bomen en hoor je de bonte specht tegen het hout tikken. Wist je dat veel bomen hier meer dan honderd jaar oud zijn?

Als je dan denkt dat het niet groener en weelderiger kan in de stad, dan is daar ook nog Historische Tuin Schoonoord, een groen juweel aan de rand van Het Park. Hier scharrelen sierkippen, hoor je regelmatig een specht kloppen en zie je als je geluk hebt de ijsvogel voorbij schieten. Achter elke bocht in deze tuin schuilt weer een prachtig plaatje.

4. Het Dakpark

De daken in Rotterdam hebben een speciale status. Vooral omdat architecten en ondernemers de mogelijkheden inzien van al die vierkante meters op hoogte. Het Dakpark is een voorbeeld van het denken in mogelijkheden waar Rotterdammers zo goed in zijn. Dit park is namelijk het resultaat van een bewonersinitiatief! Op negen meter hoogte ligt een groene oase midden in de stad. Met 1200 meter lengte en 85 meter breedte is dit het grootste openbare dakpark van Europa. Het biedt een spectaculair zicht op de havens, terwijl je ondertussen geniet van het gras onder je voeten, sport, spel, een picknick of barbecue. Voor kinderen is dit, met een speeltuin en watertrap, the place to be. Verder vind je er verschillende (moes)tuinen, grazen er schapen (de natuurlijke grasmaaiers van dit park) en is er een ommuurde tuin met mediterrane planten (de ‘warmte kamer’), voor wanneer je wat beschutting zoekt. ‘s Zomers haal je huisgemaakt lekkers in de kiosk en doe je mee aan yoga of bootcamp with a view.

Naast het Dakpark heeft Rotterdam andere groene daken om van te genieten. De DakAkker bijvoorbeeld: een dakboerderij van 1000 m2 boven op het Schieblock. Of het toekomstige Hofbogenpark: een twee kilometer lang park bovenop een oud spoorviaduct in Rotterdam Noord. Krijg je niet genoeg van Rotterdam op hoogte? Jaarlijks zet Rotterdam haar daken ook figuurlijk in het zonnetje, tijdens de Rotterdamse Dakendagen.

5. De Kralingse Plas en het Kralingse Bos

Het heeft iets magisch om de Rotterdamse skyline in de verte te zien schitteren, terwijl je omringd bent door water en groen. Het is daarom misschien ook wel één van de beste tips aan bezoekers die ‘het Rotterdam van de Rotterdammer’ willen ervaren. Hier tref je de Rotterdammer in zijn vrije tijd: hardlopend, fietsend, wandelend, pootje badend, met vrienden op het terras of met het gezin bij de speeltuin of de herten. De fiets- en wandelpaden leiden bovendien door spannende stukjes natuur. Op warme dagen is het strandbad een uitkomst: waar je kunt zwemmen en barbecueën of picknicken op de ligweides eromheen. Of vind verkoeling in een zeilboot, kano of op een sup. Een bezoek aan deze groene oase aan de rand van de stad hoeft nooit hetzelfde te zijn. Ga je op een zondagochtend met je kinderen naar kinderboerderij De Kraal (ook met een trekpontje bereikbaar) en eet je daarna een pannenkoek bij Boshut de Big of De Nachtegaal? Met je partner ga je er hardlopen op een doordeweekse dag, of dineren bij restaurant De Tuin op een vrijdagavond.

Tip: maak het extra romantisch met een wandeling in de schemering over de bruggen en richting de monumentale molens De Lelie en De Ster. Dit zijn de enige nog werkende snuiftabak- en specerijmolen in Nederland! Met vrienden ga je op avontuur in het Fun Forest, om daarna bij te komen op het terras van De Schone Lei. Wil je er niet meer weg? Dat snappen we. Blijf lekker slapen in de monumentale Molenaarswoning.

6. De Nieuwe Maas

De slagader van Rotterdam, dat is toch wel de Nieuwe Maas. De rivier was bepalend voor de ontwikkeling van Rotterdam, die van kleine stad uitgroeide tot wereldhavenstad. De Nieuwe Maas nodigt uit om te sporten en bewegen. Bijvoorbeeld via het Rondje bruggen of het Nieuwe Maasparcours. En niets is zo spectaculair als een ritje met een snelle Watertaxi: je stuitert over het water! Met ongeveer 50 aanlegplaatsen verspreid door en rondom de stad, is het bovendien een efficiënte manier van reizen. Tip: ontdek de stad en haar historische en moderne havens tijdens een watertaxirondvaart. Combineer een boottocht met een bezoek aan Unesco Werelderfgoed door met Waterbus 21 vanaf de Erasmusbrug naar Kinderdijk te varen. Wereldberoemd zijn de negentien molens die je daar ziet: nergens ter wereld staan er zoveel historische molens bij elkaar. Het water van de Nieuwe Maas is van groot belang voor de stad, in allerlei opzichten. De rivier heeft daarnaast ook nog de rol van verbinder tussen stad en natuur en draagt bij aan meer biodiversiteit met diverse getijdenparken. Blijf jij liever aan wal? Ook dan kan je van de Nieuwe Maas genieten. Tijdens een wandeling van de Boompjes langs de Westerkade en Parkkade bijvoorbeeld. Ga vooral onderweg af en toe op een bankje zitten, tuur over het water en zie de dynamiek van de stad erin weerspiegelen. Rustgevend he?

Boek hier je watertaxirondvaart

7. Haven

We noemden het hierboven al: Rotterdam heeft de grootste haven van Europa. Dat is iets om trots op te zijn. Deze mooie mix van en broedplaats voor traditie, arbeid, duurzaamheid, innovatie en dynamiek levert de stad heel wat op. Dat moet je dus vooral met eigen ogen zien. Een rondvaart is de ideale manier. Bezoek Port Pavilion, het startpunt om de haven écht zelf te ontdekken en beleven. De meeste rondvaarten vertrekken vanaf de Maaskade, maar er is ook een tour vanuit informatiecentrum FutureLand op Maasvlakte 2, waar je de haven van de toekomst ontdekt. Zie je de havens liever vanaf het droge? Een ontdekkingstocht op de fiets kan ook, met Inside Rotterdam. Staar langer dan vijf minuten naar het water van de Nieuwe Maas en zie dan vast en zeker de Spido: al ruim een halve eeuw een van Rotterdams bekendste attracties. Spido’s havenrondvaart geeft je in 75 minuten een korte, krachtige indruk van Rotterdams’ trots, met onder andere de Euromast en het ss Rotterdam.

Na ondergedompeld te zijn in de Rotterdamse havens, is het tijd voor een passende hap! Eet bij de oer-Rotterdamse Ballentent, met prachtig zicht op het water en Rotterdam Zuid. Of bestel een plateau fruits de mer bij Hotel New York, met een legendarisch vergezicht vanaf de plek waar duizenden mensen naar Noord-Amerika vertrokken. Maar wie wil zo’n groene, duurzame en vooruitstrevende stad nu verlaten?!

Boek hier je rondvaart met de Spido

De toekomst kleurt groen!

De toekomst kleurt groen!

Zeven Stadsprojecten dragen bij aan de vergroening van Rotterdam. De ontwikkeling van het Nelson Mandelapark, bij de Maashaven, is daar één van. Deze nieuwe, groene ruimte krijgt de omvang van ongeveer tien voetbalvelden, met heuvels, veel gras, grote bomen en een nieuw ontmoetingsplein. Het wordt een plek voor sport, spel, ontmoeting en ontspanning, maar biedt ook ruimte aan evenementen. Een ander Stadsproject is het Hofbogenpark. Hier loop je straks tussen de boomkruinen, van randje centrum door de diverse buurten van Rotterdam Noord. Dit twee kilometer lange, unieke stadspark wordt aangelegd op het dak van een voormalig spoorviaduct. Het park wordt duurzaam aangelegd met veel verschillende planten. Duurzaam is ook het hergebruik van restmaterialen van het gebouw. Stel je voor: je wandelt straks op hoogte door Rotterdam Noord, je ontmoet er je bewoners en je voelt je zowel verbonden met de natuur om je heen als met de bruisende stad onder je. Wij kunnen niet wachten!
Meer info over de 7 stadsprojecten

Share