Nationaal Park Hollandse Duinen

Fietsknooppunt, Hoek van Holland, Natuurgebied

Het Nationaal Park Hollandse Duinen is enorm divers, steeds anders en vol beleving. Met een beetje geluk zie je vossen, reeën en zeehonden. En dat midden in het drukst bevolkte gebied van Nederland.

Het Nationale Park is meer dan alleen natuur. Hollandse Duinen is uniek door de nabijheid van de zee, de dorpen en steden, de waardevolle natuur in en rond de duinen en de rijke cultuur en historie. De mix van natuurlijke en door de mens gevormde landschappen maakt het gebied zo ‘Hollands’. Je ervaart er de wisselwerking tussen mens en natuur. Je ziet er de resultaten van onze oude strijd tegen- en onze nieuwe verbondenheid met het water.

Hoek van Holland kent als beginpunt van het Nationaal Park diverse beschermde natuurgebieden. Zo is de van Dixhoorndriehoek ‘nieuw land’ van zo’n 150 hectare wat gemaakt is van 19 miljoen kubieke meter zand dat overbleef bij de aanleg van de Europoort. Rijkswaterstater Ir. J. Van Dixhoorn besloot het zand achter de Noordpier bij Hoek van Holland in zee te spuiten. Zo ontstond een driehoekige kustverbreding met de naam Van Dixhoorndriehoek. Het schrale en open duinlandschap herbergt zeldzame en specifieke flora en fauna. Het Staelduinse Bos, gelegen op de grens van Hoek van Holland en ´s-Gravenzande is ook onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Het is gelegen op eeuwenoude rivierduinen, die ontstonden langs de Maas. Pas vanaf 1850 groeit er bos op dit duin. Zowel de van Dixhoorndriehoek als het Staelduinse Bos wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap.

Share

Adres & Contact