Winkelen in Rotterdam: Waar moet je zijn?
De Koopgoot in het Rotterdam Centrum - foto Iris van den Broek

Winkelen in Rotterdam: Waar moet je zijn?

Eén van de leukste dingen aan een wereldstad als Rotterdam als het op shoppen aankomt, is dat de stad verschillende winkelgebieden heeft. Elk gebied heeft een ander karakter, passend bij de diversiteit aan wensen en mensen. Van de laatste trends tot duurzame klassiekers, van XXL stores tot charmante boetieks, van internationaal tot hyperlokaal en van winkels met ‘het eeuwige leven’ tot pop-ups. Elke buurt blijft je verrassen en laat je ontdekken zonder er hard naar te zoeken. Om de kans op deze ‘winkelwalhalla-experience’ te vergroten, geven we je hieronder wat richting. Winkel je een weg door Rotterdam aan de hand van onderstaande tips.

Centrum: groots, glamoureus en expressief

De Lijnbaan en de ‘Koopgoot’: wie kent ze niet? Dit zijn van oudsher dé winkelstraten van Rotterdam, pal naast de Coolsingel. Met grote ketens, bekende merken en evergreens als luxe warenhuis De Bijenkorf en Hema, warenhuis-voor-iedereen. De Meent bevindt zich daar net achter en staat bekend als de meest glamoureuze straat van de stad, met exclusieve schoenen- en modewinkels in het hogere segment, diverse beauty salons en de HAY design store. In dit deel van de stad kan je naar hartenlust shoppen: winkel in, winkel uit. Tot je toe bent aan een pauze. Ook dan is er genoeg te kiezen: van het iconische Dudok (ja, van die appeltaart) tot restaurant en underground bar Thoms of de IJssalon op warme dagen (of op koude, wat maakt het uit).

Noord: ambachtelijk, intiem en origineel

Natuurlijk kunnen we de rijkheid van winkels in Rotterdam Noord niet vangen onder één noemer, maar als we drie kernwoorden moeten kiezen dan zijn dat: ambachtelijk, intiem en origineel. Grenzend aan het centrum – pal naast Hofplein – liggen de Hofbogen. Dit langste monumentale bouwwerk van Nederland herbergt twee kilometer aan design, mode, ambacht, koffie en lekkernijen, pal onder een oud spoorwegviaduct. Begin je winkelroute bij Station Hofplein, bekijk de winkels en bezoek Bird voor een hapje of drankje en good vibes. Pal ernaast ligt het Zomerhofkwartier (ZoHo): een plek vol creatieve ondernemers en dito zaken. Loop van daaruit via de Vijverhofstraat naar het noordelijke deel van de Hofbogen. De winkels, bedrijfjes en horecazaken die je er treft, zijn even uniek als de buurt en het gebouw waarin ze zijn gevestigd. Hier geen grote ketens of brandstores, maar kleine speciaalzaken met bijzondere producten, zoals ‘s Zomers bloemenPantoufle (slow design for daily life) en Man Met Bril Koffie (restaurant en branderij). Echt Rotterdamse zaken zijn het, met een ‘can do’ mentaliteit en dol op vernieuwing, verrassing en verduurzaming. Loop daarna richting het Oude Noorden via de prachtige Noordsingel.

Het Noordplein, het Zwaanshals en de Zaagmolenkade zijn hier dé winkelstraten waar je moet zijn. Voor vintage meubels en kleding bijvoorbeeld, maar ook voor kunst en design. Deze oude volkswijk ontpopte zich de laatste jaren tot design hotspot, maar ook voor lunchrooms, restaurants en een écht Rotterdamse kroegentocht (proeflokaal Faas!) zit je hier goed. Je komt dit alles tijdens je wandeling vanzelf tegen. Iconisch zijn de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein (elke week op zaterdag), kookwinkel Kookpunt en Brouwerij Noordt. Wandel ook even over het Brancoplein om het echte ‘dorpsgevoel in de stad’ te ervaren en nog wat leuke, intieme restaurants te spotten.

Oost: creatief, exclusief en urban

Wandel voorbij de Markthal en betreedt het Oostelijke deel van de Binnenstad, voor avontuurlijke shoppers die graag off the beaten track gaan. De Hoogstraat begint in hartje centrum met veel grotere winkels en bekende ketens, maar wordt – voorbij de Binnenrotte – opeens een stuk intiemer en exclusiever in aanbod. Loop hier binnen bij relatief kleine winkels met grootse reputaties die zich goed weten te onderscheiden van het aanbod ‘in het centrum’, zoals exclusieve sneakershop WOEI en duurzaam winkelcentrum De Groene Passage. De Hoogstraat, Mariniersweg en Goudsesingel zijn de places to be in dit toch wat urban winkelgebied. Eén van de redenen van de aantrekkingskracht hier is Het Industriegebouw: een monumentaal pand bomvol (veelal creatieve) bedrijven, horeca (By Jarmusch!) en moderne kunst. Wil je écht op winkelavontuur? Wandel dan nog oostelijker, via de Oostzeedijk richting hartje Kralingen. Daar tref je de Lusthofstraat: een schattige winkelstraat met lieve winkeltjes, leuke speciaalzaken en lekkere horeca, zoals Juffrouw van Zanten en traiteur Westerkaatje. Aan de Oostzeedijk vind je ook de tweede winkel (en het kantoor) van Susan Bijl, aangevuld met mooie designobjecten.

Shopaholics die overdekt willen winkelen stappen bij Oostplein in de metro richting het oosten van de stad en stappen uit bij halte Alexander (max. 20 minuten). Vervolg je ontdekkingsreis in het overdekte Alexandrium Shopping Center, waar je wordt omringd door een overvloed aan modieuze boetieks, internationale merken en gezellige eetgelegenheden. Buiten wachten vervolgens de Megastores op je. Liefhebber van interieurdesign? Loop dan verder naar de Woonmall, de thuisbasis van diverse meubelzaken en inspirerende huisdecoratie.

West: divers, bruisend en tijdloos

Je bent niet écht in Rotterdam geweest als je de Oude en Nieuwe Binnenweg niet hebt bezocht. De historische Oude Binnenweg is een gezellige straat waar oude kroegen en speciaalzaken – van juwelier tot duurzame cadeauwinkel tot kaaswinkel – elkaar afwisselen. Loop richting het Eendrachtsplein, waar je zowel voor koffie als LP’s, cadeaus en boeken (Van Gennep!) goed zit. Je bevindt je nu op een letterlijk en figuurlijk kruispunt. Steek over en betreed een van de meest bejubelde (winkel)straten van Rotterdam. De Nieuwe Binnenweg is een twee kilometer lang lint van winkels en horeca. Hier koop je ambachtelijk brood, de lekkerste koekjes en chocolade, handgemaakte sieraden en vintage of tijdloze en duurzame mode, bij Joline Jolink bijvoorbeeld.

Voor een duurzame en kleurrijke tas stap je uiteraard binnen bij Susan Bijl: misschien wel het beste Rotterdamse souvenir.  Verder vind je ook genoeg bruine kroegen, fancy lunchrooms, all day breakfast-zaken, design shops en ouderwetse barbiers op de Nieuwe Binnenweg. Je kijkt er je ogen uit en voor je het weet… bevind je je diep in Rotterdam West. Lucky you! Deze bruisende wijk staat bekend om zijn goede mix van volks, divers in alle opzichten en zowel tijdloos als hip, als een moderne klassieker. Net als de mensen die je er ziet, zijn ook het winkels (én de smaken van de horecazaken) erg gevarieerd.

Het einde van de Meent grenst aan de Pannekoekstraat, Botersloot en Nieuwe Markt. Ook hier kom je veel leuks tegen: van een kleurrijke vintage winkel tot expressieve brillen en mode (bij Very Cherry bijvoorbeeld) tot duurzame klassiekers bij Objet Trouvé en The GoodPeople. Bezoek  de markt voor lekkers, op dinsdag of zaterdag. Je ziet hier: ook het centrum van Rotterdam biedt – naast groot, hip en bekend – veel vrolijkheid en expressiviteit. Ben je op zoek naar hulp of Rotterdamtips? Bezoek dan Rotterdam Centrum online of in de Hennekijnstraat. Voor de beste Rotterdamse souvenirs en specifieke informatie ga je naar Rotterdam Tourist Information op het station Rotterdam Centraal.

Zuid: verrassend, modern en in ontwikkeling

In alle opzichten is Rotterdam Zuid de grote verrassing van de stad. Steek de Nieuwe Maas over via de Erasmusbrug en ontdek dat de zuidoever van de stad nog veel meer moois, leuks en goeds te bieden heeft. Vroeger was er weinig reden om dit stadsdeel te bezoeken als je er niet woonde of werkte, maar nu is het een hotspot en must-see. De ontwikkeling van de Kop van Zuid, Katendrecht en Zuidplein droegen daaraan bij, met veel leuke nieuwe winkels en horeca als gevolg. Naast veel hippe restaurants en hotels vind je exclusieve modezaak Margreeth Olsthoorn aan de Wilhelminakade.

Op Katendrecht bezoek je de Fenix Food Factory voor ambachtelijk lekkers en op het Deliplein drink je koffie (Kopi Soesoe), een biertje (De Ouwehoer) en dineer je bij de Matroos en het Meisje, verwijzend naar de haven historie van dit roemruchte stadsdeel. Maar wil je écht goed shoppen ‘op Zuid’? Dan stap je weer in de metro en rijd je door naar het Zuidplein. Naast een boulevard aan leuke horecazaken, een zwembad, theater en eventlocatie Ahoy, vind je hier een groot overdekt, modern en duurzaam winkelcentrum waar je jouw winkelhart kunt ophalen. Zuidplein staat in de top tien van grootste overdekte winkelcentra van Nederland, waar je alle grote ketens en bekende modemerken kunt vinden. Hier op Zuidplein klopt het hart van Rotterdam Zuid, en dat is nog lang niet uitgeklopt!

Duurzaam winkelen

Winkelen in een wereldstad als Rotterdam is divers, dynamisch en zo duurzaam als je wilt. Heel wat creatieve, vooruitstrevende Rotterdammers besloten de laatste jaren ‘anders’ te willen ondernemen. Met meer oog en aandacht voor mens en milieu bijvoorbeeld. We zetten een aantal verrassende, duurzame en wat ons betreft tijdloze winkels op een rij. Mooi, goed én duurzaam: dat maakt ons blij!

  • Susan Bijl: Iedereen gaat voor bijl voor de duurzame missie én de kleurencombinaties.
  • The Swapshop: Swappen is het nieuwe shoppen. Geef je kleding nieuw leven én vernieuw je garderobe.
  • WEAR (online!): Onder het mom ‘better for the planet and your wallet’ koop hier tweedehands sneakers of geef jouw schoenen een opknapbeurt.
  • De Groene Passage: Winkel hier dier-, mens- en milieuvriendelijk, van eten tot woonaccessoires en make-up.
  • De markt op de Binnenrotte: Elke dinsdag en zaterdag bezoek je de grote openluchtmarkt op de Binnenrotte (pal voor de overdekte Markthal), voor vers fruit, groenten, vis én een hoop leuke Rotterdammers om naar te kijken.
  • Freitag Rotterdam: Hergebruik-pionier FREITAG verhief upcycling tot kunst door dekzeilen van vrachtwagens om te toveren tot toffe tassen.
  • Dearhunter: Ontdek de mooiste vintage items in een even mooi monumentaal pand aan de Eendrachtsweg.
  • Very Cherry: De (tijdloze) en vrouwelijke items worden dichtbij, duurzaam en fairtrade geproduceerd.

Openingstijden

Alle winkels in Rotterdam zijn 7 dagen per week geopend. Bekijk hier alle openingstijden per dag en winkelgebied.

10 x must sees en bezienswaardigheden in Rotterdam

10 x must sees en bezienswaardigheden in Rotterdam

Rotterdam biedt volop bezienswaardigheden en er is altijd wel wat nieuws te zien of te doen in de stad. Vooral op het gebied van architectuur kijk je in Rotterdam je ogen uit. In de top 10 van attracties en monumenten staan daarom ook veel architectonische hoogtepunten waaronder het Depot Boijmans Van Beuningen en de Euromast. Nieuwsgierig? Ontdek dé must sees van Rotterdam die je gezien moet hebben.

Ontdek de top 10

Share