Depot Boijmans Van Beuningen

Museum

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie, zónder tussenkomst van een conservator. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kan het publiek – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten. Ze kunnen ook meekijken met herkomstonderzoek, conservering en restauratie.

MVRDV

Het ontwerpbureau MVRDV (van architect Winy de Maas, ook verantwoordelijk voor de Markthal) won in 2014 de architectenselectie voor het Depot. Het gebouw dat zij ontwierpen heeft een ronde komvorm die bekleed wordt met spiegelend materiaal. Door de weerspiegeling van het omliggende Museumpark in de gevel wordt het gebouw één met de omgeving.

De bouw van het Collectiegebouw, door BAM Bouw en Techniek, duurde van oktober 2016 tot zomer 2020 waarna de verhuizing van de 151.000 kunstwerken van start ging voorafgaand aan de opening van het Depot in de tweede helft van 2021. Begin 2020 werden de laatste spiegels aan de gevel van het depot geplaatst, het dakbos geplant en de inrichting van de entree, de atriumvitrines en het restaurant gereed gemaakt.

Share

Adres & Contact