De verborgen parels van Rotterdam

Ontdek de unieke plekken

De verborgen parels van Rotterdam

Houd je ervan om af te wijken van de gebaande paden en ben je op zoek naar authentieke en unieke plekken die je nergens anders kunt vinden? Volg de voetsporen van de locals en ontdek te stad zoals ze écht is.

Een veelbelovend voorproefje van Rotterdam

Het veelgehoorde ‘je had erbij moeten zijn’ maakt duidelijk dat woorden nooit geheel recht doen aan de daadwerkelijke ervaring. Die ligt namelijk niet in woorden, maar in zintuiglijkheid besloten. De geur van het Kralingse Bos na een regenbui, de smaak van een Rotterdams broodje of biertje, het kleurenspektakel van de Rotterdamse straatkunst: woorden zijn slechts het voorproefje van de ervaring. En juist díe willen we je nu bieden, zodat je jouw zintuigen alvast kunt voorbereiden op het moois van de Maasstad. Op basis van tips van Rotterdamse locals hebben we een aantal unieke en bijzondere plekken in de stad voor je op een rijtje gezet.

Rotterdams groen 

Havenstad? Ja. Architectuurstad? Zeker. Misschien denk je bij Rotterdam niet direct aan natuur, maar toch barst het ervan! Zo is het Zuiderpark het grootste stadspark van Nederland. Maar hét park van Rotterdam is toch wel Het Park bij de Euromast. Hier ontmoeten weelderig groen en iconische architectuur elkaar pal naast het centrum van de stad. Veel bomen hier zijn meer dan een eeuw oud en ademen een rust die je als bezoeker graag kopieert. Een wandeling, een barbecue op het daarvoor bestemde veld, een hapje of drankje bij Parqiet of Dudok in het Park: het behoort tot de weekendroutine van vele Rotterdammers. Vergeet bij je bezoek aan Het Park niet om ook even binnen te wandelen bij de onbekendere en naastgelegen historische tuin Schoonoord. Rotterdam heeft, naast stadsparken, ook een heus bos in de aanbieding. In het Kralingse Bos en aan de Kralingse Plas komen Rotterdammers graag voor hun sportieve ontspanning. Niets zo rustgevend als roeien op het water en rennen door de bossen, met de glimmende skyline van Rotterdam in het vizier.

Rotterdamse hoogtes

Rotterdam neemt je mee naar grote hoogtes, letterlijk. Nederlands’ bekendste skyline is vriendelijk voor haar bezoekers en toont bovendien aan dat architectuur en groen prima hand in hand gaan. In Rotterdam hoef je niet lang te zoeken naar ‘dakgroen’. Voor een wandeling of picknick op 9 meter hoogte, met prachtig uitzicht én watertrap voor kinderen om te spelen ga je naar Het Dakpark. Tip: volg er ‘s zomers een bootcamp- of yogales. Het grootste groene dak van de stad ligt bovenop het Groothandelsgebouw, naast Rotterdam Centraal. Het is een fijne plek met pergola’s, bankjes en bloemperken, middenin de stad. Een paar honderd meter verder ligt het Schieblock met op het dak de Dakakker. Hier worden groenten en kruiden gekweekt die je direct kunt proeven tijdens een de all day brunch bij Teds. Rotterdam heeft zoveel mooie daken, dat er zelfs een heus evenement voor bestaat.

Rotterdamse smaken

Verwen je smaakpapillen en neus met Rotterdamse lekkernijen! Voor lokaal lekkers bezoek je de Rotterdamse Oogstmarkt, een (h)eerlijke boerenmarkt op het Noordplein (zaterdag, 10.00 – 17.00). Hier koop en proef je supervers en smaakvol, voor een eerlijke prijs én rechtstreeks van de makers. Lokale ondernemers vertellen je graag het verhaal over hun versproducten, bijvoorbeeld over de kaas uit Kinderdijk (heerlijk op een dik stuk oer-Rotterdams brood). Voor een heel andere culinaire beleving ga je uit eten of afhalen op de West-Kruiskade. Proef hier alle smaken die je mag verwachten van cultureel rijke stad als Rotterdam: van dim sum tot Turkse baklava en van Thais tot de beste roti’s en ramen. Een ritje over de Erasmusbrug brengt je naar het zuiden van de stad. Proef het lekkers van Katendrecht op het Deliplein en in de befaamde Fenix Food Factory. Of scharrel in de naastgelegen Afrikaanderwijk een heerlijke en betaalbare lunch bij elkaar, op de bruisende Afrikaandermarkt.

Rotterdams nat

Rotterdam: in het hart altijd een havenstad, met de Nieuwe Maas als slagader. Er zijn veel leuke manieren om het Rotterdamse water van dichterbij te bekijken. Neem de Rotterdamse Watertaxi: genieten van snelheid op het water, terwijl je van A naar B beweegt. Plezierig én praktisch: de Rotterdamse mentaliteit bij uitstek. Hotel New York en de Veerhaven zijn populaire haltes, maar daarnaast zijn er nog 48(!) locaties waar deze natte taxi aanmeert. Stap eens uit in de Marconistraat: hier is de havenindustrie nog voelbaar, terwijl er ondertussen heel wat creatieven (Studio Roosegaarde, Atelier Van Lieshout) aan het werk zijn in dit nieuwe Makers District M4H. Sta je liever zelf aan het roer? Bij iKapitein vaar je zelf een luxe sloep.

Rotterdamse pracht

Zowel binnen de muren van diverse musea als óp de muren in de binnenstad is allerlei moois te bewonderen. De Rewriters app neemt je mee op een Street Art Route langs 28 muurschilderingen. Ook gratis toegankelijk zijn de 18 beschilderde metropilaren langs de Maashaven van Rotterdam Art Ride (ROAR). Kunstenaars uit heel Europa werkten eraan mee! Neem vooral ook een kijkje achter de muren van Rotterdamse musea, te beginnen bij Kunsthal Rotterdam. Daarnaast mogen fotografie liefhebbers de honderd iconische Nederlandse foto’s van de Gallery of Honour of Dutch Photography in het Nederlands Fotomuseum niet missen. Nieuw icoon op allerlei vlakken is toch wel het Depot Boijmans Van Beuningen: het allereerste (vanaf november 2021) publiek toegankelijke kunstdepot dat – door zijn bijzondere, spiegelende uiterlijk – zelf ook gezien mag (nee, móet) worden.

Ook interessant!

Winkelen in Rotterdam

Winkelen in Rotterdam

Ontdek de hippe, lokale winkels
Nachtrust op z'n Rotterdams

Nachtrust op z'n Rotterdams

5 Bijzondere ervaringen
7 Duurzame initiatieven

7 Duurzame initiatieven

Die inspireren

Share