Merwe-Vierhavengebied, van fruitloods tot creatieve werkplek

6 maart 2019 door

In het weekend van 22 maart gaat het Keilecafé weer open! Dit permanente festival is je excuus om het Merwe-Vierhavengebied te ontdekken. Nieuwsgierig naar M4H? Vera schreef er onderstaand blog over.

Wandelen door een oud haventerrein staat wellicht niet direct hoog op je lijstje, maar ik kan vertellen hoe leuk dat is!

Tijdens Art Rotterdam Week kwam ik bij het Merwe-Vierhavengebied ofwel het Rotterdam Makers District. Ooit werden hier bananen, mango’s en veel meer soorten fruit opgeslagen en nu worden de oude havenloodsen gebruikt door kunstenaars en creatieve initiatieven.

Met een pendelbus reed ik vanaf de Van Nelle Fabriek naar het voormalig havengebied. Ik stopte bij de Keilewerf. Even wandelde ik langs Atelier Van Lieshout, de thuisbasis van beeldhouwer Joep van Lieshout. In zijn werkplaats aan de Keilestraat werken zo’n twintig kunstenaars. De beeldhouwwerken zijn een mengeling tussen beeldende en toegepaste kunst. Ik voelde me ieniemienie toen ik tussen de grote sculpturen van Van Lieshout liep.

Tussen de voormalige fruitloodsen was op de gedempte Keilehaven een grote moestuin. De Voedseltuin is een mooi initiatief. Vrijwilligers kweken biologische groenten en maken fruitpakketten voor de cliënten van de Voedselbank.

Het waaide behoorlijk en ik werd vooruit geblazen door de wind tussen de tuintjes met groenten.

Ik ging een grote loods binnen waar creatieve ondernemers hun creaties toonden. Leuk vond ik de tassen van “Eversom brandweerslangen design”. Gebruikte en vieze brandweerslangen worden getransformeerd tot hippe tassen, riemen en sieraden.

Aan de overkant stond een enorme loods met een imposant street art kunstwerk. Boven de graffiti torende de Marconitorens, tegenwoordig de Lee Towers. In 2018 was dit gebied tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend hét podium van street art kunstenaars uit het binnen en buitenland. Door het festival POW! WOW! zijn de toch wel saaie havenloodsen opgefleurd met prachtige graffitikunstwerken. Op de Keilewerf was het werk “Flight of man” van Nuno Viegas en Tymon de Laat te zien.

Ik betrad de Keilewerf en wandelde langs de kleine bedrijfjes. Ik stopte even bij Albert Potgieter Designs en kwam in gesprek met de Zuid-Afrikaanse Albert, die met zijn vrouw naar Rotterdam kwam en sinds 2017 oude en afgedankte meubels en hout recyclet. Hij sprak in een mengeling van Nederlands en Engels over zijn passie.

Ik liep verder door de enorme loods waar in alle hoeken en gaten creatieve ondernemers zaten. Zo zag ik een tandem van SPAAK Rotterdam, waar je op een tandem de leukste plekken van Rotterdam ontdekt en je de ingrediënten voor een picknick of een high tea verzamelt en de werkplek van LetoLab, waar lampen en andere voorwerpen van digitale technieken zoals 3D-printen werden gemaakt.

Wil je meer weten over de Merwede-Vierhavengebied of wil je dit gebied zelf ook eens bezoeken? Kijk hier voor meer informatie.

Meer op de Keilewerf

Keilecafé

Keilecafé

Een Unieke Ontsnapping in het Hart van de Stad Keilecafé, gele...
Eerste drijvende boerderij

Eerste drijvende boerderij

Alles is circulair
Buurmans winkel en werkplaats

Buurmans winkel en werkplaats

Bomen uit de stad hergebruiken

Meer van Vera