(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam
Iris van den Broek

(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam

Binnen Rotterdam kan je goed reizen met het openbaar vervoer, fiets, auto en te voet. In de stad met de grootste haven van Europa hoort vervoer over water uiteraard ook tot de opties.

Coronamaatregelen

Vanaf 1 juni gaan treinen, trams, bussen en metro’s weer rijden volgens de normale dienstregeling, met een maximale bezetting van 40 procent. Omdat het dan waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, is het lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen vanaf 13 jaar per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons. Iedereen houdt hier 1,5 meter afstand tot anderen. Het is niet mogelijk om in de trams en bussen van de RET een vervoerbewijs te kopen. Download de RET Barcode App om een mobiel ticket op je telefoon te kopen. Het ov is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen! Lees hier meer over de coronamaatregelen.

Openbaar Vervoer

Rotterdam heeft prima openbaar vervoer, verzorgd door de RET. Je kunt werkelijk overal komen met de bus, tram en metro.

Metro
Met de metro reis je snel en gemakkelijk binnen Rotterdam en de omliggende regio. Er zijn vijf lijnen (trajecten), elk gemarkeerd met een eigen letter (A-E) en kleur. Station Beurs is het grootste metroknooppunt, hier kruisen alle lijnen zich. Lijn E (RandstadRail) verbindt Rotterdam met Den Haag. Lijn B verbindt Nesselande met Hoek van Holland Haven.

Tram
Tramlijnen 4, 7, 8, 20, 21, 23, 24 en 25 rijden door het centrum. Alle trams komen samen op Centraal Station, het ideale punt om op de tram te stappen.

Bus
De RET verzorgt diverse buslijnen die het centrum verbinden met de verschillende stadskwartieren, wijken en de ruimere stadsregio. Kijk op de RET website voor informatie over routes en haltes.

OV-chipkaart
Voor het reizen met het OV heb je een geldige OV-chipkaart nodig of de app RET Barcode, waarmee je via je telefoon een mobiel ticket voor bus, tram en metro in het RET vervoersgebied kunt aanvragen. Met deze app kun je niet op saldo reizen en koop je de (duurdere) dag- of 2 uur kaart.

Er zijn verschillende losse OV-chipkaarten verkrijgbaar:

– RET 1 dag: te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS). Vol tarief € 8,50 / RET Kinderdagkaart € 4,50
– RET 2 uur : te koop en oplaadbaar bij verkoop- en oplaadpunten in metrostations, te koop bij buschauffeur, tramconducteur, Rotterdam Tourist Information. € 4,00. Alle verkoop bij de RET gaat via bankpas of creditcard. Alleen bij enkele kaartautomaten op de metrostations en bij de RET Servicepunten kan nog met contant geld betaald worden.
– RET Tourist Day Ticket: 1 dag onbeperkt reizen door heel Zuid Holland (bus, tram, metro, waterbus) voor € 14,50: te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS).

Bekijk de prijzen van de OV-chipkaart op de website van de RET

Historische tramlijn  10

Historische tramlijn 10

Mogelijk vanaf juli weer rijden
Bus 32 en 44

Bus 32 en 44

Goedkoop dagje sightseeing
RotterTram

RotterTram

Culinaire tramtour

Historische tramlijn  10

Een unieke manier om Rotterdam te bekijken is met de historische tramlijn 10. In juli 2020 komt deze oude tram weer uit de remise.

Fietsverhuur en -routes

Fietsverhuur en -routes

In Rotterdam en omstreken is het ontzettend leuk fietsen en je kunt – letterlijk en figuurlijk – alle kanten op: bewonder de architectuur van de stad, waai uit langs het water, ontdek de Rotterdamse haven of geniet van de natuur in de parken en buitengebieden. Goed om te weten: Rotterdam heeft 600 kilometer aan fietspaden en maakt deel uit van het fietsknooppuntennetwerk. In de stad zijn meerdere gratis fietsenstallingen, waar je ook je elektrische fiets kunt opladen. Op verschillende plekken, of via een app, kun je een fiets huren.

Bekijk de leukste routes

Afsluiting Maastunnel voor voetgangers

De renovatie van het autogedeelte van de Maastunnel is klaar en op 3 juli 2020 opent ook weer de fietstunnel. Voor voetgangers geldt:

  • Tot en met maandag 13 juli vaart de pont. De pont vaart dus tien dagen langer door na de opening van de fietstunnel.
  • Vanaf vrijdag 10 juli kan je als voetganger gebruikmaken van (elektrische) leenfietsen. Deze vind je naast de entreehallen van de tunnel. Fiets je liever niet zelf? Dan brengen de fietstaxi’s je naar de overkant. De fietsen en fietstaxi’s worden na ieder gebruik schoongemaakt volgens de richtlijnen van het RIVM.
  • Tussen 20.00 en 06.00 uur kan je lopend door de fietstunnel. Dit kan al vanaf de opening op 3 juli. De (elektrische) leenfietsen en fietstaxi’s zijn tussen 20.00 en 06.00 uur niet beschikbaar.
  • Je kunt ook gebruikmaken van buslijn 44.

Vervoer over water

Watertaxi

Watertaxi

Zo’n 50 aanlegplaatsen in R'dam
Waterbus

Waterbus

Verbinding met Drechtsteden
RET Fast Ferry

RET Fast Ferry

Hoek van Holland - Maasvlakte

Veerpont

De Waterbus  is een snelle veerdienst die een regelmatige dienstregeling onderhoudt tussen Rotterdam en de Drechtsteden, en die in de zomer een directe verbinding heeft naar Kinderdijk. De Waterbus verzorgt rond kantoortijden ook veerdiensten voor voetgangers en fietsers in Rotterdam:

Tussen Rozenburg en Maassluis vaart elke 20 minuten een grote veerpont van OttevangerOV, waar ook auto’s op kunnen. In de spitsuren vaart er elke 10 minuten een boot.

Taxi

In Rotterdam heb je veel taxi’s. Enkele taxicentrales:

Zenodrivers 010 261 39 00
Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) 010 462 60 60
Rotterdam Airport Taxi 010 262 04 06
Taxi St-Job 010 425 70 00
Stadstaxi Rotterdam 010 818 28 23
Fietstaxi (een soort overdekte fiets) 010 411 02 22 of 06 15295901

Scooter- en autoverhuur

Voor grote afstanden in de stad of er buiten kan het handig zijn om een auto of scooter te huren. Sixt (T 010 462 72 21) biedt een uitgebreide selectie aan auto’s op drie filialen Rotterdam The Hague Airport, Hilton Rotterdam op het Weena en Rotterdam Alexandrium.

Deelvervoer

SnappCar

SnappCar

Huur een auto van een ander
LEV

LEV

Elektrische brommobielen
Felyx

Felyx

Elektrische scooter

Plan je route

Je route binnen Rotterdam met ov, auto, fiets of te voet plannen? Kijk op rotterdamonderweg.nl. Op deze pagina word je ook op de hoogte gehouden over omleidingen en werkzaamheden in het Rotterdamse verkeer, zoals de Maastunnel en Coolsingel.

Afsluiting Coolsingel

De Coolsingel krijgt zijn monumentale allure en internationale uitstraling terug en gaat daarom tot maart 2021 op de schop. Probeer de Coolsingel met de auto te mijden en kom met het openbaar vervoer, de fiets of parkeer je auto op een P + R terrein.

Ook handig!

Vervoer naar Rotterdam

Vervoer naar Rotterdam

Hoe kom je er?
Reizen omgeving Rotterdam

Reizen omgeving Rotterdam

Vervoer in de regio
Parkeren in Rotterdam

Parkeren in Rotterdam

Garages en P+R's