(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam
Iris van den Broek

(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam

Binnen Rotterdam kan je goed reizen met het openbaar vervoer, fiets, auto en te voet. In de stad met de grootste haven van Europa hoort vervoer over water uiteraard ook tot de opties.

Openbaar Vervoer

Rotterdam heeft prima openbaar vervoer, verzorgd door de RET. Je kunt werkelijk overal komen met de bus, tram en metro.

Metro
Met de metro reis je snel en gemakkelijk binnen Rotterdam en de omliggende regio. Er zijn vijf lijnen (trajecten), elk gemarkeerd met een eigen letter (A-E) en kleur. Station Beurs is het grootste metroknooppunt, hier kruisen alle lijnen zich. Lijn E (RandstadRail) verbindt Rotterdam met Den Haag. Lijn B verbindt Nesselande met Hoek van Holland Haven.

Tram
Tramlijnen 4, 7, 8, 20, 21, 23, 24 en 25 rijden door het centrum. Alle trams komen samen op Centraal Station, het ideale punt om op de tram te stappen.

Bus
De RET verzorgt diverse buslijnen die het centrum verbinden met de verschillende wijken, gebieden en de ruimere stadsregio. Kijk op de RET website voor informatie over routes en haltes.

OV-chipkaart
Voor het reizen met het OV heb je een geldige OV-chipkaart nodig of de app RET Barcode, waarmee je via je telefoon een mobiel ticket voor bus, tram en metro in het RET vervoersgebied kunt aanvragen. Met deze app kun je niet op saldo reizen en koop je de (duurdere) dag- of 2 uur kaart.

Er zijn verschillende losse OV-chipkaarten verkrijgbaar:

– RET 1 dag: te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Centraal Station en Hoek van Holland). Vol tarief € 9,50 / RET Kinderdagkaart € 5,00.
– RET 2 uur : te koop en oplaadbaar bij verkoop- en oplaadpunten in metrostations, te koop bij buschauffeur (alleen met pin te betalen), in de trams (zowel pin als contant te betalen), Rotterdam Tourist Information (Centraal Station en Hoek van Holland). € 4,50.
– RET Tourist Day Ticket: 1 dag onbeperkt reizen door heel Zuid Holland (bus, tram, metro, waterbus) voor € 15,50: te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Centraal Station en Hoek van Holland) en de Verkoop- & oplaadautomaten in metrostations.

OV-pay
Als je een korte reis maakt, geen saldo hebt of geen OV- kaart wil kopen, dan kan je nu ook inchecken met OV-pay. OV-pay is contactloos in- en uitchecken met je betaalpas, creditcard of mobiel.

 

 

Historische tramlijn  10

Historische tramlijn 10

Vanaf april 2023
Bus 32 en 44

Bus 32 en 44

Ontdek Rotterdam met deze buslijnen
Culinair dineren in Titanic sfeer

Culinair dineren in Titanic sfeer

Culinair dineren
Fietsverhuur en -routes

Fietsverhuur en -routes

Rotterdam en de omliggende gebieden bieden tal van mogelijkheden voor fietsliefhebbers. Of je nu wilt genieten van de prachtige architectuur van de stad, wilt uitwaaien langs het riviertje de Rotte of de Nieuwe Maas, of de beroemde Rotterdamse haven wilt ontdekken, er is voor elk wat wils. Het is handig om te weten dat Rotterdam deel uitmaakt van het fietsknooppuntennetwerk en dat er meer dan 600 kilometer aan fietspaden beschikbaar zijn. In het centrum zijn er verschillende fietsverhuurlocaties, gratis fietsenstallingen waar je je fiets kunt stallen en je elektrische fiets kunt opladen. Dit maakt het fietsen in Rotterdam niet alleen leuk, maar ook gemakkelijk en handig.

Bekijk de leukste routes

Vervoer over water

Watertaxi

Watertaxi

Zo’n 50 aanlegplaatsen in R'dam
Waterbus

Waterbus

Verbinding met Drechtsteden
(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam

(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam

Hoek van Holland - Maasvlakte

Veerpont & Watertaxi

De Waterbus van Blue Amigo is de grootste snelle veerdienst die een regelmatige dienstregeling onderhoudt tussen Rotterdam en Dordrecht, en die ook een directe verbinding heeft naar Kinderdijk.

Vanaf halte Rotterdam Erasmusbrug (noordzijde) vertrekt lijn 20 richting Dordrecht (Merwekade), met tussenliggende haltes Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk, Alblasserdam, Hendrik-Ido Ambacht en Papendrecht. Een nieuwe verbinding is lijn 21 die het hele jaar rechtstreeks van halte Rotterdam Erasmusbrug direct naar Kinderdijk vaart in 40 minuten. Vanaf Dordrecht zijn er aansluitende lijnen naar bijvoorbeeld Zwijndrecht en de Hollandse Biesbosch. Blue Amigo heeft een zomer- en winterdienstregeling.

Watertaxi & veerpont

Niets is zo spectaculair als een ritje met een snelle Watertaxi. Met zo’n 50 aanlegplaatsen is het bovendien een makkelijke manier om van A naar B te gaan. De aanlegplaatsen bevinden zich in Rotterdam en Schiedam, en het vaargebied is opgedeeld in drie tariefzones: Oost, West en Centrum. In en tussen deze zones worden er vaste ritprijzen per persoon gehanteerd. De acht- en twaalf- persoons watertaxi’s zijn op afroep beschikbaar. Via de app, website of per telefoon kun je een reservering maken.

In het weekend kun je ook genieten van een bijzondere ervaring met de Watertaxi: de cirkellijn. Deze route biedt passagiers een schilderachtige tocht langs de mooie waterwegen van Rotterdam. Het is een populaire optie voor zowel toeristen als lokale bewoners die op zoek zijn naar een unieke manier om hun weekend door te brengen.

De veerdiensten die door de Watertaxi worden onderhouden zijn:

  • In zone West is dit de route RDM/Heijplaat – Marconistraat /M4H
  • in zone Centrum Charloisse Hoofd – Katendrechtse Hoofd
  • in zone Oost Plantagelaan – Piekstraat

Tussen Rozenburg en Maassluis vaart elke 20 minuten een grote veerpont van Blue Amigo, waar ook auto’s op kunnen. In de spitsuren vaart er elke 10 minuten een boot.

Taxi

Maak je gebruik van een taxi let dan op deze maximum tarieven. In Rotterdam zijn er tal van taxidiensten beschikbaar. Hier zijn enkele voorbeelden van taxicentrales:

Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) 010 462 60 60
Rotterdam Airport Taxi 010 262 04 06
Taxi St-Job 010 425 70 00
Stadstaxi Rotterdam 010 818 28 23
Fietstaxi (een soort overdekte fiets) 010 411 02 22 of 06 15295901

Meer informatie over waar de taxi’s aan moeten voldoen en waar je ze kunt vinden kun je vinden op de website van gemeente Rotterdam.

Scooter- en autoverhuur

Voor grote afstanden in de stad of er buiten kan het handig zijn om een auto of scooter te huren. Sixt (T 010 462 72 21) biedt een uitgebreide selectie aan auto’s op drie filialen Rotterdam The Hague Airport, Hilton Rotterdam op het Weena en Rotterdam Alexandrium.

Deelvervoer

SnappCar

SnappCar

Huur een auto van een ander
VAIMOO

VAIMOO

Elektrische deelfiets
Felyx

Felyx

Elektrische deelscooter

Plan je route

Je route binnen Rotterdam met ov, auto, fiets of te voet plannen? Kijk op rotterdamonderweg.nl. Op deze pagina word je ook op de hoogte gehouden over omleidingen en werkzaamheden in het Rotterdamse verkeer.

Ook handig!

Vervoer naar Rotterdam

Vervoer naar Rotterdam

Hoe kom je er?
Reizen omgeving Rotterdam

Reizen omgeving Rotterdam

Vervoer in de regio
Parkeren in Rotterdam

Parkeren in Rotterdam

Garages en P+R's