Binnen Rotterdam
Iris van den Broek

Binnen Rotterdam

Binnen Rotterdam kan je goed reizen met het openbaar vervoer, fiets, auto en te voet. In de stad met de grootste haven van Europa hoort vervoer over water uiteraard ook tot de opties.

OV-staking 28 mei

Dinsdag 28 mei is Rotterdam met het openbaar vervoer niet bereikbaar, omdat de werknemers van de NS, het Rotterdamse openbaar vervoersbedrijf RET en het streekvervoer staken voor een beter pensioen.

  • Er rijden geen treinen van en naar Rotterdam Centraal en andere stations in Rotterdam
  • De bussen, trams en metro’s van de RET rijden niet
  • De bussen van Qbuzz, Connexxion, Arriva en TCR rijden ook niet

Openbaar Vervoer

Rotterdam heeft prima openbaar vervoer, verzorgd door de RET. Je kunt werkelijk overal komen met de bus, tram en metro. Voor het reizen met het OV heb je een geldige OV-chipkaart nodig of de apps RET Barcode of Tranzer.

  • Met de nieuwe RET Barcode App kun je mobiel reizen in de metro, tram of bus. Reizigers activeren het ticket op hun telefoon voordat ze instappen, ze laten het ticket zien aan de chauffeur of conducteur en hoeven dus niet in- en uit te checken. Dagkaarten zijn nog niet beschikbaar, wel het twee-uurskaartje, kaartje voor de BOB-bus en voor de Fast Ferry tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte.
  • Met Tranzer koop je kaartjes voor het openbaar vervoer of bestel je een taxi. Je kaartje verschijnt na aankoop in je app waarmee je direct vanuit je telefoon kan reizen. In- en uitchecken en een ov-chipkaart zijn niet meer nodig.

OV-chipkaart
Er zijn verschillende OV-chipkaarten:
– RET Tourist Day Ticket: 1 dag onbeperkt reizen door heel Zuid Holland (bus, tram, metro, waterbus): te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS).
– RET 1 dag: te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS). Vol tarief € 8,- / met reductie € 4,50
– RET 2 uur : te koop en oplaadbaar bij verkoop- en oplaadpunten in metrostations, te koop bij buschauffeur, tramconducteur, Rotterdam Tourist Information. € 3,50

Bekijk de prijzen van de OV-chipkaart op de website van de RET

Metro
Met de metro reis je snel en gemakkelijk binnen Rotterdam en de omliggende regio. Er zijn vijf lijnen (trajecten), elk gemarkeerd met een eigen letter (A-E), kleur en met de eindstations. Station Beurs is het grootste metroknooppunt, hier kruisen alle lijnen zich. Lijn E (RandstadRail) verbindt Rotterdam met Den Haag. Tijden: ma t/m za 5.30 tot 0.15 uur / zo 7.30 tot 0.15 uur (tijden variëren per traject).

Tram
Tramlijnen 4, 7, 8, 20, 21, 23, 24 en 25 rijden door het centrum. Alle trams komen samen op Centraal Station, het ideale punt om op de tram te stappen. Tijden: ma t/m za 5.00 tot 0.30 uur / zo 7.00 tot 0.30 uur (tijden variëren per traject).

Bus
De RET verzorgt diverse buslijnen die het centrum verbinden met de verschillende stadskwartieren, wijken en de ruimere stadsregio. Kijk op de RET website voor informatie over routes en haltes.

Werkzaamheden Coolsingel

De Coolsingel wordt nog mooier gemaakt en gaat daarom de komende drie jaar op de schop. De werkzaamheden beginnen op maandag 9 april 2018; de rijbaan richting Hofplein wordt dan afgesloten. Probeer de Coolsingel met de auto te mijden en kom met het openbaar vervoer, de fiets of parkeer je auto op een P + R terrein.

  • Bekijk en download de omleidingsroute hier
  • Bekijk hier de updates over de werkzaamheden

Fiets

Actief Rotterdam verkennen? Stap op de fiets! Rotterdam heeft een uitgebreid fietspadennet en is onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk Nederland. Op deze pagina vind je tips voor fietsroutes.

Heb je geen fiets ter beschikking? Op verschillende plekken in Rotterdam kun je een fiets huren. Met een OV-fietsabonnement (online aanschaffen en koppelen aan je OV-chipkaart) kun je maximaal 2 fietsen huren voor slechts € 3,35 per 24 uur, op onder andere station Rotterdam Centraal en Rotterdam Blaak. Kijk hier voor meer informatie.

Je kunt je fiets in de binnenstad gratis stallen op diverse plekken: Binnenrotte, Meent, Coolsingel en Centraal Station. Hier kun je ook je elektrische fiets opladen. De stalling bij het Centraal Station beschikt ook over een betaalde, bewaakte stalling. Wil je een begeleide fietstocht door Rotterdam maken? Kijk dan hier voor een overzicht van fietstours in Rotterdam.

Tip: neem je fiets gratis mee op de veerdiensten van de Waterbus!

Afsluiting Maastunnel

Van 3 juli 2017 tot september 2019 kunnen auto’s niet van Noord naar Zuid door de Maastunnel, wel de andere kant op. De tunnel gaat in 2019 drie weken helemaal dicht. Dit wordt vooraf aangekondigd en is in de zomer. In de zomer van 2019 gaat de tunnel voor autoverkeer weer helemaal open. Kies voor de fiets, het openbaar vervoer of de Watertaxi. Toch met de auto? Mijd de spits of kies een alternatieve route via de Beneluxtunnel of de Van Brienenoordbrug. Fietser en voetgangers kunnen wel in beide richtingen gebruik blijven maken van de Maastunnel.

Op 1 september 2019 gaat de fiets- en voetgangerstunnel 7 maanden dicht voor renovatie. De voetgangerstunnel is daarna nog 4 maanden extra gesloten, omdat hier de volledige vloer wordt hersteld. Rotterdam Onderweg (Stedelijke Bereikbaarheid) zorgt voor alternatief vervoer door het inzetten van fietsbussen.

Klik hier voor actuele informatie over afsluiting Maastunnel.

Vragen? Stel ze via twitter.com/maastunnel010, facebook.com/Maastunnel of bel 14010.

Over het water

Wil je je voelen als een echte Rotterdammert? Dan mag je de Maas tijdens je bezoek aan Rotterdam niet links laten liggen. Er zijn verschillende manieren om de rivier in je reisplannen te verwerken:

Watertaxi
Een spectaculaire belevenis en een handige vervoersoptie ineen! De watertaxi heeft zo’n 50 aanlegplaatsen in Rotterdam. De klassieke watertaxi vaart iedere 15 minuten tussen Hotel New York en Veerhaven of Leuvehaven en op drukke dagen zelfs vaker. Er kunnen maximaal 8 personen tegelijk in een watertaxi en een ritje kost vanaf € 2,90 (afhankelijk van Leuvehaven of Veerhaven). Kinderen vanaf € 1,30. De veerdienst vaart maandag tot en met donderdag van 11.00 tot 21.00 uur, en vrijdag tot en met zondag van 9.00 tot 24.00 uur.

Naast de klassieke HNY watertaxi’s kun je vanaf ieder van de circa 50 aanlegplaatsen gebruik maken van moderne watertaxi’s, die het hele gebied tussen Kinderdijk en Spijkenisse bevaren. De watertaxi is te bestellen via 010 4030303 of via www.watertaxirotterdam.nl. Ritprijzen variëren naar aantal opvarenden en reisafstand. Op verzoek is vervoer naar bijvoorbeeld Dordrecht of Hoek van Holland mogelijk. Hiervoor gelden speciale tarieven (opvraagbaar). Er zijn watertaxi’s voor maximaal 8, of voor maximaal 12 personen. Een overzicht van alle aanlegplaatsen vind je op www.watertaxirotterdam.nl/aanlegplaatsen.

Waterbus
De waterbus is een snelle veerdienst in Rotterdam, die je zowel kunt gebruiken voor woon-werkverkeer, als voor een leuk dagje uit over het water. De dienst vaart dagelijks naar de haltes Heijplaat–RDM (o.a. haven fietstocht), Katendrecht (o.a. ss Rotterdam), St. Jobshaven (o.a. Euromast) en Erasmusbrug, van waaruit (overstappen) je richting de molens van Kinderdijk en historisch Dordrecht kunt varen. Bij voldoende ruimte mag je fiets gratis mee! Op de waterbus reis je met je OV/chipkaart. De prijzen zijn afhankelijk van de lengte van de tocht. De vaartijden verschillen per traject. Bekijk de website van Waterbus voor de actuele dienstregeling.

Veerpont
In de directe omgeving van Rotterdam kun je ook per veerpont de Maas oversteken. De veerpont vanuit Maassluis en Rozenburg vertrekt elke 20 minuten. In de spitsuren vaart er elke 10 minuten een spitsboot. (actuele dienstregeling)

De Waterbus verzorgt ook een veerdienst voor voetgangers en fietsers tussen halte Plantagelaan (Kralingen – De Esch) en halte Piekstraat (Feijenoord). Lijn 19 vaart diverse keren tussen 07.00-18.52 uur. (actuele dienstregeling)

Watertaxi-en-waterbus

Taxi

Natuurlijk kun je je ook via taxi door Rotterdam verplaatsen. Je hebt dan de keuze tussen de auto of de Fietstaxi:

Rotterdamse Taxi Centrale (RTC)010 – 462 60 60
Rotterdam Airport Taxi010 – 262 04 06
Taxi St-Job010 – 425 70 00
Stadstaxi Rotterdam010 – 818 28 23
Fietstaxi (een soort overdekte fiets)010 – 411 02 22 of 06-15295901

Als je een fietstaxi op straat aanhoudt betaal je €1,- p/p per 3 minuten en voor 2 personen € 10,- voor 15 minuten. Zeker weten dat je gebruik kunt maken van de fietstaxi voor een specifieke rit? Bel dan vooraf voor prijsinformatie en om te reserveren.

Autoverhuur

Je kunt ook eenvoudig een auto huren om jouw verblijf in Rotterdam helemaal flexibel te maken. Sixt (T 010 462 72 21) heeft vijf vestigingen in Rotterdam waar je terecht kunt voor een uitgebreide selectie aan auto´s, waaronder op Rotterdam The Hague Airport en in bij Hilton Rotterdam op het Weena.

Vervoer met ‘sightseeing’

Verken alle highlights van Rotterdam op je eigen tempo via de Hop on Hop off bus of met historische tramlijn 10. Met beide diensten rijd je langs vele toeristische trekpleisters en attracties van Rotterdam. Je kunt op- en afstappen wanneer je maar wilt.

De Hop-on-Hop-off bus rijdt sinds juli 2015 door Rotterdam. Haltes zijn er bij Centraal Station, Museumpark, Erasmusbrug / Spido, Euromast, Kop van Zuid / Cruise Terminal en Markthal. Eén volledige tour duurt ongeveer een uur. Een kaartje voor 24 uur kost € 21 (kinderen € 10,50). Kaartjes voor 48 uur kosten € 36 (kinderen € 18,-).

Tramlijn 10 rijdt in juli en augustus van woensdag tot en met zondag langs de volgende stops: Willemsplein – Museumplein – Kruisplein – Centraal Station – Oostplein – Blaak – Beurs – Lijnbaan – Delfshaven – Oostkousdijk – Euromast – Museumplein – Eendrachtsplein – Lijnbaan – Beurs – Willemsplein. In september en oktober rijdt de tram op vrijdag, zaterdag en zondag. Tickets kunnen worden gekocht op de tram, of bij het vertrekpunt aan het Willemsplein. Een kaartje kost € 7 (volwassene) of € 4,50 (kinderen 4-11 en 65+).

Of ontdek Rotterdam met het tramrestaurant De RotterTram, net als bloggers Sarah & Maaike.

Plan je route

Je route binnen Rotterdam met ov, auto, fiets of te voet plannen? Kijk op rotterdamonderweg.nl. Op deze pagina word je ook op de hoogte gehouden over omleidingen en werkzaamheden in het Rotterdamse verkeer.

Vervoer

Naar Rotterdam

Naar Rotterdam

Hoe kom je er? Rotterdam is uitstekend bereikbaar met de trein, bus, aut...
OV-fiets

OV-fiets

Met een OV-fietsabonnement kan je bij de treinstations Rotterdam Centraa...
Reizen omgeving Rotterdam

Reizen omgeving Rotterdam

Heb je zin om de omgeving van Rotterdam te ontdekken? Trein, metro, tram...

Meer info

Fietsen in Rotterdam & regio

Fietsen in Rotterdam & regio

In Rotterdam en omstreken is het ontzettend leuk fietsen en je kunt – ...
Parkeren in Rotterdam

Parkeren in Rotterdam

Bezoek je Rotterdam? Parkeer je auto bij een P+R terrein of zet hem in d...
Watertaxi

Watertaxi

Niets zo spectaculair als een ritje over het water met de Watertaxi (50 ...

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie