Binnen Rotterdam

Openbaar Vervoer

Rotterdam heeft prima openbaar vervoer, verzorgd door de RET. Je kunt werkelijk overal komen met de bus, tram en metro. Voor het reizen met het OV heb je een geldige OV-chipkaart nodig.

OV-chipkaart
Er zijn verschillende OV-chipkaarten:
- RET Tourist Day Ticket: 1 dag onbeperkt reizen door heel Zuid Holland (bus, tram, metro, waterbus): te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS).
- RET 1-2-3 dagen: te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS).
- RET 2 uur en RET 2x1 uur: te koop en oplaadbaar bij verkoop- en oplaadpunten in metrostations
- RET 1 uur: te koop bij buschauffeur en tramconducteur

Bekijk de prijzen van de OV-chipkaart op de website van de RET

Metro
Met de metro reis je snel en gemakkelijk binnen Rotterdam en de omliggende regio. Er zijn vijf lijnen (trajecten), elk gemarkeerd met een eigen letter (A-E), kleur en met de eindstations. Station Beurs is het grootste metroknooppunt, hier kruisen alle lijnen zich. Lijn E (RandstadRail) verbindt Rotterdam met Den Haag. Tijden: ma t/m za 5.30 tot 0.15 uur / zo 7.30 tot 0.15 uur (tijden variëren per traject).

Tram
Tramlijnen 4, 7, 8, 20, 21, 23, 24 en 25 rijden door het centrum. Alle trams komen samen op Centraal Station, het ideale punt om op de tram te stappen. Tijden: ma t/m za 5.00 tot 0.30 uur / zo 7.00 tot 0.30 uur (tijden variëren per traject).

Bus
De RET verzorgt diverse buslijnen die het centrum verbinden met de verschillende stadskwartieren, wijken en de ruimere stadsregio. Kijk op de RET website voor informatie over routes en haltes.

Hop on Hop off en Historische tramlijn 10
Verken alle highlights van Rotterdam op je eigen tempo via de Hop on Hop off bus of met historische tramlijn 10. Met beide diensten rijd je langs vele toeristische trekpleisters en attracties van Rotterdam. Je kunt op- en afstappen wanneer je maar wilt.

De Hop-on-Hop-off bustour met een karakteristieke rode dubbeldekker bus rijdt sinds juli 2015 door Rotterdam. Haltes zijn er bij Centraal Station, Museum Park, Erasmusbrug / Spido, Euromast / Het Park, Kop van Zuid / Cruise Terminal, Markthal / Oude haven, Stadhuis / Coolsingel. Eén volledige tour duurt ongeveer een uur. Een kaartje voor 24 uur (ongelimiteerd gebruik en 30’ gratis fietshuur) kost € 17 (€ 16 voor senioren en studenten, € 8,50 kinderen). Kaartjes voor  48 uur kosten € 25 (€24 voor senioren en studenten, € 12,50 voor kinderen).

Tramlijn 10 rijdt in juli en augustus van woensdag tot en met zondag langs  de volgende stops: Willemsplein - Museumplein - Kruisplein - Centraal Station - Oostplein - Blaak - Beurs - Lijnbaan - Delfshaven - Oostkousdijk - Euromast - Museumplein - Eendrachtsplein - Lijnbaan - Beurs – Willemsplein. In september en oktober rijdt de tram op vrijdag, zaterdag en zondag. Tickets kunnen worden gekocht op de tram, of bij het vertrekpunt aan het Willemsplein. Een kaartje kost € 7 (volwassene) of € 4,50 (kinderen 4-11 en 65+).

Fiets

Actief Rotterdam verkennen? Stap op de fiets! Rotterdam heeft een uitgebreid fietspadennet en is onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk Nederland. Op deze pagina vind je tips voor fietsroutes.

Heb je geen fiets ter beschikking? Op verschillende plekken in Rotterdam kun je een fiets huren. Met een OV-fietsabonnement (online aanschaffen en koppelen aan je OV-chipkaart) kun je maximaal 2 fietsen huren voor slechts € 3,35 per 24 uur, op onder andere station Rotterdam Centraal en Rotterdam Blaak. Kijk hier voor meer informatie.

Je kunt je fiets in de binnenstad gratis stallen op diverse plekken: Binnenrotte, Meent, Coolsingel en Centraal Station. Hier kun je ook je elektrische fiets opladen. De stalling bij het Centraal Station beschikt ook over een betaalde, bewaakte stalling. Wil je een begeleide fietstocht door Rotterdam maken? Kijk dan hier voor een overzicht van fietstours in Rotterdam.

Tip: neem je fiets gratis mee op de veerdiensten van de Waterbus!

Taxi

Natuurlijk kun je je ook via taxi door Rotterdam verplaatsen. Je hebt dan de keuze tussen de auto of de Fietstaxi:

Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) 010 - 462 60 60
Rotterdam Airport Taxi 010 - 262 04 06
Taxi St-Job 010 - 425 70 00
Stadstaxi Rotterdam 010 – 818 28 23
Fietstaxi (een soort overdekte fiets) 010 – 411 02 22 of 06-15295901


Als je een fietstaxi op straat aanhoudt betaal je €1,- p/p per 3 minuten en voor 2 personen € 10,- voor 15 minuten. Zeker weten dat je gebruik kunt maken van de fietstaxi voor een specifieke rit? Bel dan vooraf voor prijsinformatie en om te reserveren.

Over het water

Wil je je voelen als een echte Rotterdammert? Dan mag je de Maas tijdens je bezoek aan Rotterdam niet links laten liggen.  Er zijn verschillende manieren om de rivier in je reisplannen te verwerken:

Watertaxi
Een spectaculaire belevenis en een handige vervoersoptie ineen! De watertaxi heeft zo’n 50 aanlegplaatsen in Rotterdam. De klassieke watertaxi vaart iedere 15 minuten tussen Hotel New York en Veerhaven of Leuvehaven en op drukke dagen zelfs vaker. Er kunnen maximaal 8 personen tegelijk in een watertaxi en een ritje kost vanaf € 2,90 (afhankelijk van Leuvehaven of Veerhaven). Kinderen vanaf € 1,30. De veerdienst vaart maandag tot en met donderdag van 11.00 tot 21.00 uur, en vrijdag tot en met zondag van 9.00 tot 24.00 uur.

Naast de klassieke HNY watertaxi’s kun je vanaf ieder van de circa 50 aanlegplaatsen gebruik maken van moderne watertaxi’s, die het hele gebied tussen Kinderdijk en Spijkenisse bevaren. De watertaxi is te bestellen via 010 4030303 of via www.watertaxirotterdam.nl. Ritprijzen variëren naar aantal opvarenden en reisafstand. Op verzoek is vervoer naar bijvoorbeeld Dordrecht of Hoek van Holland mogelijk. Hiervoor gelden speciale tarieven (opvraagbaar). Er zijn watertaxi’s voor maximaal 8, of voor maximaal 12 personen. Een overzicht van alle aanlegplaatsen vind je op www.watertaxirotterdam.nl/aanlegplaatsen.

Waterbus
De waterbus is een snelle veerdienst in Rotterdam, die je zowel kunt gebruiken voor woon-werkverkeer, als voor een leuk dagje uit over het water. De dienst vaart dagelijks naar de haltes Heijplaat–RDM (o.a. haven fietstocht), Katendrecht (o.a. ss Rotterdam), St. Jobshaven (o.a. Euromast) en Erasmusbrug, van waaruit (overstappen) je richting de molens van Kinderdijk en historisch Dordrecht kunt varen. Bij voldoende ruimte mag je fiets gratis mee! Op de waterbus reis je met je OV/chipkaart. De prijzen zijn afhankelijk van de lengte van de tocht. De vaartijden verschillen per traject. Bekijk de website van Waterbus voor de actuele dienstregeling.

Veerpont
In de directe omgeving van Rotterdam kun je ook per veerpont de Maas oversteken. De veerpont vanuit Maassluis en Rozenburg vertrekt elke 20 minuten. In de spitsuren vaart er elke 10 minuten een spitsboot. (actuele dienstregeling)

De Waterbus verzorgt ook een veerdienst voor voetgangers en fietsers tussen halte Plantagelaan (Kralingen – De Esch) en halte Piekstraat (Feijenoord). Lijn 19 vaart diverse keren tussen 07.00-18.52 uur. (actuele dienstregeling)

Fietsen in Rotterdam & regio

Verken Rotterdam en omgeving op de fiets

Klik Hier

Watertaxi - Veerdienst Hotel New York

Taxibedrijf

Klik Hier

Geef een VVV cadeaubon

Geef een VVV cadeaubon

Download de Rotterdam Tourist app

Download de Rotterdam Tourist app

Ontvang korting met de Rotterdam Welcome Card

Ontvang korting met de Rotterdam Welcome Card