(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam
Iris van den Broek

(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam

Binnen Rotterdam kan je goed reizen met het openbaar vervoer, fiets, auto en te voet. In de stad met de grootste haven van Europa hoort vervoer over water uiteraard ook tot de opties.

Openbaar Vervoer

Rotterdam heeft prima openbaar vervoer, verzorgd door de RET. Je kunt werkelijk overal komen met de bus, tram en metro.

Metro
Met de metro reis je snel en gemakkelijk binnen Rotterdam en de omliggende regio. Er zijn vijf lijnen (trajecten), elk gemarkeerd met een eigen letter (A-E), kleur en met de eindstations. Station Beurs is het grootste metroknooppunt, hier kruisen alle lijnen zich. Lijn E (RandstadRail) verbindt Rotterdam met Den Haag. Tijden: ma t/m za 5.30 tot 0.15 uur / zo 7.30 tot 0.15 uur (tijden variëren per traject).

Tram
Tramlijnen 4, 7, 8, 20, 21, 23, 24 en 25 rijden door het centrum. Alle trams komen samen op Centraal Station, het ideale punt om op de tram te stappen. Tijden: ma t/m za 5.00 tot 0.30 uur / zo 7.00 tot 0.30 uur (tijden variëren per traject).

Bus
De RET verzorgt diverse buslijnen die het centrum verbinden met de verschillende stadskwartieren, wijken en de ruimere stadsregio. Kijk op de RET website voor informatie over routes en haltes.

OV-chipkaart
Voor het reizen met het OV heb je een geldige OV-chipkaart nodig of de app RET Barcode, waarmee je via je telefoon een mobiel ticket voor bus, tram en metro in het RET vervoergebied kunt aanvragen. Met deze app kun je niet op saldo reizen en koop je de (duurdere) dag- of 2 uur kaart.

Er zijn verschillende losse OV-chipkaarten verkrijgbaar:

– RET 1 dag: te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS). Vol tarief € 8,- / 4 t/m 11 jaar en 65 jaar of ouder € 4,50
– RET 2 uur : te koop en oplaadbaar bij verkoop- en oplaadpunten in metrostations, te koop bij buschauffeur, tramconducteur, Rotterdam Tourist Information. € 4,00
– RET Tourist Day Ticket: 1 dag onbeperkt reizen door heel Zuid Holland (bus, tram, metro, waterbus): te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS).

Bekijk de prijzen van de OV-chipkaart op de website van de RET

Werkzaamheden tramspoor

Van 16 september vernieuwt de RET de tramsporen op het Delftseplein, Het Weena (tussen de Poorstraat en het Hofplein) en de westzijde van het Hofplein.

  • Van 16 september tot en met 20 oktober kunnen tramlijnen 4, 7, 8, 20, 23 en 25 hun gebruikelijke haltes op Rotterdam Centraal niet bereiken en stoppen daarom tijdelijk op het Weena op perron E en F (tegenover het gebouw van Nationale Nederlanden).
  • In verband met de gelijktijdige werkzaamheden op de Coolsingel rijden tramlijnen 12, 21, 23 en 24 tot en met 20 oktober een omleiding via de Van Oldenbarneveltstraat en het Kruisplein.
  • Van 21 oktober tot en met 8 december kan de tram niet rijden op het Weena, vanaf het Hofplein tot de kruising met de Poortraat. Dit heeft gevolgen voor tramlijnen 4, 7, 8, 12, 21, 23, 24 en 25.

Kijk hier voor meer informatie.

Onbeperkt OV met de RWC

Onbeperkt OV met de RWC

Met de Rotterdam Welcome Card ontvang je korting bij meer dan 40 attracties, musea en restaurants. En daar bovenop reis je 1, 2 of 3 aaneengesloten dagen onbeperkt met bus, tram of metro van stadsvervoerder RET.

Alles over deze City Card
Hop-on Hop-off City Sightseeing

Hop-on Hop-off City Sightseeing

Op- en afstappen wanneer je maar wilt
Historische Tramlijn 10

Historische Tramlijn 10

Rijdt 26 en 27 juli niet
RotterTram

RotterTram

Culinaire tramtour

Buslijnen 32 en 44

Voor een goedkoop stukje ‘sightseeing’ pak je in Rotterdam RET buslijnen 44 (Centraal Station – Zuidplein) en buslijnen 32 (station Zuid – Overschie).

Fietsverhuur en -routes

Fietsverhuur en -routes

In Rotterdam en omstreken is het ontzettend leuk fietsen en je kunt – letterlijk en figuurlijk – alle kanten op: bewonder de architectuur van de stad, waai uit langs het water, ontdek de Rotterdamse haven of geniet van de natuur in de parken en buitengebieden. Goed om te weten: Rotterdam heeft 600 kilomoter aan fietspaden en maakt deel uit van het fietsknooppuntennetwerk. In de stad zijn meerdere gratis fietsenstallingen, waar je ook je elektrische fiets kunt opladen. Op verschillende plekken, of via een app, kun je een fiets huren.

Bekijk de leukste routes

Vervoer over water

Watertaxi

Watertaxi

Zo’n 50 aanlegplaatsen in R'dam
Waterbus

Waterbus

Verbinding met Drechtsteden
RET Fast Ferry

RET Fast Ferry

Hoek van Holland - Maasvlakte

Veerpont

De Waterbus verzorgt rond kantoortijden ook veerdiensten voor voetgangers en fietsers in Rotterdam:

Tussen Rozenburg en Maassluis vaart elke 20 minuten een grote veerpont van OttevangerOV, waar ook auto’s op kunnen. In de spitsuren vaart er elke 10 minuten een boot.

Taxi

In Rotterdam heb je veel taxi’s. Enkele taxicentrales:

Rotterdamse Taxi Centrale (RTC)010 462 60 60
Rotterdam Airport Taxi010 262 04 06
Taxi St-Job010 425 70 00
Stadstaxi Rotterdam010 818 28 23
Fietstaxi (een soort overdekte fiets)010 411 02 22 of 06 15295901

Scooter- en autoverhuur

Voor grote afstanden in de stad of er buiten kan het handig zijn om een auto of scooter te huren. Sixt (T 010 462 72 21) biedt een uitgebreide selectie aan auto’s op drie filialen Rotterdam The Hague Airport, Hilton Rotterdam op het Weena en Rotterdam Alexandrium.

Elektrische alternatieven

Share'nGo

Share'nGo

Elektrische deelauto's
LEV

LEV

Elektrische brommobielen
Felyx

Felyx

Elektrische scooter

Plan je route

Je route binnen Rotterdam met ov, auto, fiets of te voet plannen? Kijk op rotterdamonderweg.nl. Op deze pagina word je ook op de hoogte gehouden over omleidingen en werkzaamheden in het Rotterdamse verkeer, zoals de Maastunnel en Coolsingel.

Afsluiting Maastunnel

De renovatie van het autogedeelte van de Maastunnel is klaar, maar vanaf half december 2019 gaan het voetgangers- (11 maanden) en fietsgedeelte (7 maanden) dicht. Als vervanging komt er een veerpont tussen de Sint-Janshaven en de Sint-Jobshaven.

Afsluiting Coolsingel

De Coolsingel krijgt zijn monumentale allure en internationale uitstraling terug en gaat daarom tot maart 2021 op de schop. Probeer de Coolsingel met de auto te mijden en kom met het openbaar vervoer, de fiets of parkeer je auto op een P + R terrein.

Ook handig!

Vervoer naar Rotterdam

Vervoer naar Rotterdam

Hoe kom je er?
Reizen omgeving Rotterdam

Reizen omgeving Rotterdam

Vervoer in de regio
Parkeren in Rotterdam

Parkeren in Rotterdam

Garages en P+R's

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie