Maatregelen COVID-19: Vanaf 1 juni worden de coronamaatregelen voorzichtig versoepeld. Lees hier wat dat betekent voor jouw bezoek aan Rotterdam.

(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam
Iris van den Broek

(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam

Binnen Rotterdam kan je goed reizen met het openbaar vervoer, fiets, auto en te voet. In de stad met de grootste haven van Europa hoort vervoer over water uiteraard ook tot de opties.

Coronamaatregelen in het ov

Vanaf 1 juni gaan treinen, trams, bussen en metro’s weer rijden volgens de normale dienstregeling, met een maximale bezetting van 40 procent. Omdat het dan waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, is het lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen. Ook mogen tijdelijk fietsen niet meer mee in de treinen van de NS en vervallen samenreiskorting en groepstickets.

Tot 1 juni rijdt er minder openbaar vervoer, zoals de treinen van de NS. Ook de RET in Rotterdam heeft de dienstregeling voor de tram, bus en metro aangepast. Daarnaast worden in de bus en tram geen vervoersbewijzen meer verkocht. Je bent zelf verantwoordelijk voor een geldig vervoersbewijs en het in- en uitchecken tijdens de reis. Lees hier meer over de coronamaatregelen.

Openbaar Vervoer

Rotterdam heeft prima openbaar vervoer, verzorgd door de RET. Je kunt werkelijk overal komen met de bus, tram en metro.

Metro
Met de metro reis je snel en gemakkelijk binnen Rotterdam en de omliggende regio. Er zijn vijf lijnen (trajecten), elk gemarkeerd met een eigen letter (A-E), kleur en met de eindstations. Station Beurs is het grootste metroknooppunt, hier kruisen alle lijnen zich. Lijn E (RandstadRail) verbindt Rotterdam met Den Haag. Tijden: ma t/m za 5.30 tot 0.15 uur / zo 7.30 tot 0.15 uur (tijden variëren per traject).

Tram
Tramlijnen 4, 7, 8, 20, 21, 23, 24 en 25 rijden door het centrum. Alle trams komen samen op Centraal Station, het ideale punt om op de tram te stappen. Tijden: ma t/m za 5.00 tot 0.30 uur / zo 7.00 tot 0.30 uur (tijden variëren per traject).

Bus
De RET verzorgt diverse buslijnen die het centrum verbinden met de verschillende stadskwartieren, wijken en de ruimere stadsregio. Kijk op de RET website voor informatie over routes en haltes.

OV-chipkaart
Voor het reizen met het OV heb je een geldige OV-chipkaart nodig of de app RET Barcode, waarmee je via je telefoon een mobiel ticket voor bus, tram en metro in het RET vervoergebied kunt aanvragen. Met deze app kun je niet op saldo reizen en koop je de (duurdere) dag- of 2 uur kaart.

Er zijn verschillende losse OV-chipkaarten verkrijgbaar:

– RET 1 dag: te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS). Vol tarief € 8,- / 4 t/m 11 jaar en 65 jaar of ouder € 4,50
– RET 2 uur : te koop en oplaadbaar bij verkoop- en oplaadpunten in metrostations, te koop bij buschauffeur, tramconducteur, Rotterdam Tourist Information. € 4,00
– RET Tourist Day Ticket: 1 dag onbeperkt reizen door heel Zuid Holland (bus, tram, metro, waterbus): te koop bij de RET servicewinkels en servicepunten, Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS).

Bekijk de prijzen van de OV-chipkaart op de website van de RET

Bus 32 en 44

Bus 32 en 44

Goedkoop dagje sightseeing
RotterTram

RotterTram

Culinaire tramtour

Historische tramlijn  10

Een unieke manier om Rotterdam te bekijken is met de historische tramlijn 10. In april 2020 komt deze oude tram weer uit de remise.

Fietsverhuur en -routes

Fietsverhuur en -routes

In Rotterdam en omstreken is het ontzettend leuk fietsen en je kunt – letterlijk en figuurlijk – alle kanten op: bewonder de architectuur van de stad, waai uit langs het water, ontdek de Rotterdamse haven of geniet van de natuur in de parken en buitengebieden. Goed om te weten: Rotterdam heeft 600 kilometer aan fietspaden en maakt deel uit van het fietsknooppuntennetwerk. In de stad zijn meerdere gratis fietsenstallingen, waar je ook je elektrische fiets kunt opladen. Op verschillende plekken, of via een app, kun je een fiets huren.

Bekijk de leukste routes

Afsluiting Maastunnel voor fietsers, scooters en voetgangers

De renovatie van het autogedeelte van de Maastunnel is klaar, maar vanaf 15 november 2019 gaan het voetgangers- (11 maanden) en fietsgedeelte (7 maanden) dicht. Als vervanging komt er een veerpont tussen de Sint-Janshaven en de Sint-Jobshaven.

Vervoer over water

Watertaxi

Watertaxi

Zo’n 50 aanlegplaatsen in R'dam
Waterbus

Waterbus

Verbinding met Drechtsteden
RET Fast Ferry

RET Fast Ferry

Hoek van Holland - Maasvlakte

Veerpont

De Waterbus verzorgt rond kantoortijden ook veerdiensten voor voetgangers en fietsers in Rotterdam:

Tussen Rozenburg en Maassluis vaart elke 20 minuten een grote veerpont van OttevangerOV, waar ook auto’s op kunnen. In de spitsuren vaart er elke 10 minuten een boot.

Taxi

In Rotterdam heb je veel taxi’s. Enkele taxicentrales:

Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) 010 462 60 60
Rotterdam Airport Taxi 010 262 04 06
Taxi St-Job 010 425 70 00
Stadstaxi Rotterdam 010 818 28 23
Fietstaxi (een soort overdekte fiets) 010 411 02 22 of 06 15295901

Scooter- en autoverhuur

Voor grote afstanden in de stad of er buiten kan het handig zijn om een auto of scooter te huren. Sixt (T 010 462 72 21) biedt een uitgebreide selectie aan auto’s op drie filialen Rotterdam The Hague Airport, Hilton Rotterdam op het Weena en Rotterdam Alexandrium.

Elektrische alternatieven

Share'nGo

Share'nGo

Elektrische deelauto's
LEV

LEV

Elektrische brommobielen
Felyx

Felyx

Elektrische scooter

Plan je route

Je route binnen Rotterdam met ov, auto, fiets of te voet plannen? Kijk op rotterdamonderweg.nl. Op deze pagina word je ook op de hoogte gehouden over omleidingen en werkzaamheden in het Rotterdamse verkeer, zoals de Maastunnel en Coolsingel.

Afsluiting Coolsingel

De Coolsingel krijgt zijn monumentale allure en internationale uitstraling terug en gaat daarom tot maart 2021 op de schop. Probeer de Coolsingel met de auto te mijden en kom met het openbaar vervoer, de fiets of parkeer je auto op een P + R terrein.

Ook handig!

Vervoer naar Rotterdam

Vervoer naar Rotterdam

Hoe kom je er?
Reizen omgeving Rotterdam

Reizen omgeving Rotterdam

Vervoer in de regio
Parkeren in Rotterdam

Parkeren in Rotterdam

Garages en P+R's

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie