Maatregelen COVID-19: Vanaf 1 juni worden de coronamaatregelen voorzichtig versoepeld. Lees hier wat dat betekent voor jouw bezoek aan Rotterdam.

10 x must sees en bezienswaardigheden in Rotterdam
Iris van den Broek

10 x must sees en bezienswaardigheden in Rotterdam

Rotterdam biedt volop bezienswaardigheden en er is altijd wel wat nieuws te zien of te doen in de stad. Vooral op het gebied van architectuur kijk je in Rotterdam je ogen uit. In de top 10 van attracties en monumenten staan daarom ook veel architectonische hoogtepunten. Nieuwsgierig? Ontdek hieronder dé must sees van Rotterdam die je gezien moet hebben.

1. Rotterdam Centraal

Dagelijks passeren zo’n 110.000 reizigers Rotterdam Centraal Station om gebruik te maken van bus, tram, metro of trein. Rotterdam Centraal heeft de afgelopen jaren een totale metamorfose gehad en het stationsgebouw is nu één van de architectuuriconen van stad. Het dak boven de sporen is gedeeltelijk bedekt met zonnepanelen en gaat vloeiend over in de kap boven de stationshal. De punt hiervan wijst naar het centrum van de stad. Een aantal historische elementen van het oude stationsgebouw (1957) van Sybold van Ravesteyn is bewaard gebleven.

2. Markthal

Een overdekte markthal kom je in meer wereldsteden tegen, maar door de combinatie met woningen heeft Rotterdam een wereldprimeur. De appartementen zijn in hoefijzervorm over de versmarkt gedrapeerd. Wie tussen de marktkramen door loopt en omhoog kijkt, ziet het kunstwerk ‘Horn of plenty’ (Hoorn des overvloeds) van Arno Coenen en Iris Roskam. Door dit grootste kunstwerk van Nederland wordt de Markthal ook wel de Nederlandse versie van de Sixtijnse Kapel genoemd. Interesse in een kijkje achter de schermen? Geef je dan op voor een rondleiding met De Rotterdam Tours. Op dinsdag en zaterdag kun je je bezoek aan de Martkhal combineren met een bezoek aan de weekmarkt op de Binnenrotte.

3. Kubuswoningen

3. Kubuswoningen

De Kubuswoning, ook wel paal- of boomwoning genoemd, is een ontwerp van architect Piet Blom. Hij wilde een soort dorp in de grote stad ontwerpen, waarbij hij de huizen zag als bomen en het hele complex als een bos. Dit uitgangspunt verklaart ook meteen de naam: Blaakse Bos. De kubussen zijn als het ware gekanteld, waardoor drie zijdes naar de grond gericht zijn en drie naar de hemel. Op de (verkeersvrije) promenade onder de kubuswoningen bevinden zich kleinschalige bedrijven, winkels en hostel Stayokay Rotterdam. De opvallende Kubuswoningen liggen in de buurt van de Markthal en de Oude Haven met het Witte Huis.

Bezoek de Kijk-Kubus!

4. ss Rotterdam

Het Stoomschip Rotterdam is de grootste oceaanstomer ooit in Nederland gebouwd. Als voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en cruiseschip heeft het ss Rotterdam sinds 1959 vele wereldzeeën bevaren. Nu ligt het schip permanent aangemeerd in de Maashaven in Rotterdam, bij Katendrecht. Aan boord is de historie van het schip goed voelbaar. Het jaren ’50 interieur en de vele kunstwerken werden tussen 2005 en 2008 zoveel mogelijk teruggebracht in de oude staat en glorie. De tours op het ss Rotterdam laten zien wat een groot cruiseschip allemaal in huis heeft en hoe het leven aan boord er vroeger uitzag. Het terras van het schip (inclusief kinderzwembad) is bereikbaar via het Promenade Dek of rechtstreeks vanaf de kade via ingang 2.

5. Erasmusbrug

De 800 meter lange Erasmusbrug is de verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Rotterdam. De hangbrug over de Maas ontworpen door Ben van Berkel van UN Studio (1996) heeft een 139 meter hoge stalen pyloon, die met 40 tuien is gemonteerd. Door de vorm van de pyloon kreeg de brug de bijnaam De Zwaan. De Erasmusbrug is hét icoon van de stad Rotterdam. Vanaf de Erasmusbrug heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam.

De Erasmusbrug is een van spectaculairste bruggen ter wereld.

USA Today

6. Euromast

De Euromast is de hoogste uitkijktoren van Nederland en biedt een fantastisch uitzicht op de stad en de haven. Je gaat met de lift in 30 seconden naar een hoogte van 100 meter, waar het uitkijkplatform en de brasserie zich bevinden. Vandaar heb je een wijds uitzicht van 360 graden over Rotterdam en omstreken. Met de Euroscoop is het mogelijk om naar een hoogte van 185 meter te klimmen. Voor waaghalzen: de Euromast is de enige attractie in Europa waar je vanaf kunt abseilen, uiteraard onder begeleiding van een professional.

7. Spido

Spido biedt het hele jaar door vanaf de voet van de Erasmusbrug rondvaarten, dagtochten en themacruises aan in Rotterdam. Spido is één van de grootste Rotterdamse attracties, maar de echte bezienswaardigheid is natuurlijk de haven! Met de Rotterdam havenrondvaart van 75 minuten geeft Spido een korte maar krachtige indruk van de containerhavens van Rotterdam. De route leidt onder andere langs Hotel New York, de Euromast en het ss Rotterdam.

8. Witte de Withstraat

Het Witte de Withkwartier is het kloppende hart van de Rotterdamse kunstscene en staat bekend om het bruisende nachtleven. Omdat de Witte de Withstraat het Museumpark – met o.a. de Kunsthal, Museum Boijmans Van Beuningen en Het Nieuwe Instituut – en het Maritiem Museum met elkaar verbindt, en zelf plek biedt aan verschillende cultuurinstellingen, wordt deze wel de kunstas van Rotterdam genoemd. Overdag zijn de galeries, de cultuurinstellingen en modewinkels geopend, ‘s avonds wordt de aandacht verlegd naar de horeca.

9. Diergaarde Blijdorp

9. Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp ligt in de wijk Blijdorp in Rotterdam Noord. Struin over de Afrikaanse Savanne en sta oog in oog met de giraffen. Bezoek gorilla Bokito en zijn familie, loop in het geheel overdekte Oceanium over de zeebodem en ontmoet pijstaartroggen en haaien. Wandel door het grootste vlinderparadijs van Europa: Amazonica, vol met heerlijk geurende bloemen, duizenden Zuid-Amerikaanse vlinders, anaconda’s en bijtgrage piranha’s.

Bezoek Diergaarde Blijdorp

10. Historisch Delfshaven

Historisch Delfshaven is een pittoreske jachthaven en heeft in 1940 het bombardement op Rotterdam doorstaan. De haven heeft een markante geschiedenis. Het is de geboorteplaats van zeeheld Piet Hein en het is tevens de locatie vanwaar de Pilgrim Fathers, bijna 400 jaar geleden, naar Amerika vertrokken. In Historisch Delfshaven verdiende men vroeger de kost met de haringvisserij en het distilleren van jenever. Nu vind je in de historische grachtenpandjes gezellige antiek- en snuisterijenwinkels, cafés en restaurants. Zoals Bierbrouwerij De Pelgrim en café De Oude Sluis, beiden met terras aan de haven. Het terras van ’t Ouwe Bruggetje, één van de betere restaurants van Rotterdam, ligt zelfs op het water.

Video

De Spaanse vloggers van Minube hebben een groot deel van bovenstaande 10 bezienswaardigheden bezocht. Bekijk hun video!

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie