10 x must sees en bezienswaardigheden in Rotterdam
Uitzicht vanaf de Euromast - foto Iris van den Broek

10 x must sees en bezienswaardigheden in Rotterdam

Rotterdam biedt volop bezienswaardigheden en er is altijd wel wat nieuws te zien of te doen in de stad. Vooral op het gebied van architectuur kijk je in Rotterdam je ogen uit. In deze top 10 must sees van attracties en monumenten staan daarom ook veel architectonische hoogtepunten waaronder het Depot Boijmans Van Beuningen en de Euromast. Ga je liever zelf op pad? Laat je dan inspireren door onze City Map. Verkrijgbaar als PDF-download en als papieren exemplaar gratis bij de meeste hotels en attracties en al onze locaties van Rotterdam Tourist Information. Of haal het beste uit je Rotterdamse avontuur en ontdek de stad met de Rotterdam City Card.

1. Depot Boijmans Van Beuningen

Waarom zou een depotgebouw, behalve het opslaan van kunst, niet meerdere functies hebben? Het eerste publiek toegankelijke depotgebouw – ‘de pot’ – is even vanzelfsprekend als baanbrekend. Het kijken begint namelijk al buiten, jezelf zoekend in het spiegelende glas. Sinds de opening in 2021 is Depot Boijmans Van Beuningen – met een ultra duurzaam energiesysteem en eigen warmte- en koude-opslag – druk bezocht. Je kijkt er kunst (het gebouw herbergt maar liefst 151.000 werken), bezoek het vergroende dak of eet er bij restaurant Renilde.

Boek je tickets hier

2. Rotterdam Centraal

Dagelijks passeren zo’n 110.000 reizigers Rotterdam Centraal Station om gebruik te maken van bus, tram, metro of trein. Het stationsgebouw is één van de architectuuriconen van stad. Het dak boven de sporen is gedeeltelijk bedekt met zonnepanelen en gaat vloeiend over in de kap boven de stationshal. De punt hiervan wijst naar het centrum van de stad. Een aantal historische elementen van het oude stationsgebouw (1957) van Sybold van Ravesteyn is bewaard gebleven. Als je het station uitloopt vergeet dan niet het standbeeld Moments Contained (2023) te bewonderen.

3. Euromast

De Euromast: pionier van de Rotterdamse skyline. Met zijn 185 meter biedt dit iconische bouwwerk een spectaculair uitzicht op de stad. De toren, ontworpen door de bekende architect Maaskant en gebouwd in 1960, groeide uit tot de grootsheid die het is. Bezoekers gaan met de lift naar de top voor het panoramische uitzicht vanaf het observatieplatform, maar ook om te eten en slapen op hoogte. Liever niet weer met de lift naar beneden? Abseil jezelf dan naar de begane grond!

Boek je tickets hier

4. Markthal

Een overdekte Markthal kom je in meer wereldsteden tegen, maar door de combinatie met woningen heeft Rotterdam een wereldprimeur. De appartementen zijn in hoefijzervorm over de versmarkt gedrapeerd. Wie tussen de marktkramen door loopt en omhoog kijkt, ziet het kunstwerk ‘Horn of plenty’ (Hoorn des overvloeds) van Arno Coenen en Iris Roskam. Door dit grootste kunstwerk van Nederland wordt de Markthal ook wel de Nederlandse versie van de Sixtijnse Kapel genoemd. Interesse in een kijkje achter de schermen? Geef je dan op voor een rondleiding met De Rotterdam Tours. Op dinsdag en zaterdag kun je je bezoek aan de Martkhal combineren met een bezoek aan de weekmarkt op de Binnenrotte. Wist je trouwens dat je binnenkort kan surfen in de Steigersgracht naast de Markthal? In het voorjaar van 2024 opent RiF010, een watersport oase voor iedereen.

5. ss Rotterdam

Het Stoomschip Rotterdam is de grootste oceaanstomer ooit in Nederland gebouwd. Als voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en cruiseschip heeft het ss Rotterdam sinds 1959 vele wereldzeeën bevaren. Nu ligt het schip permanent aangemeerd in de Maashaven in Rotterdam, bij Katendrecht. Aan boord is de historie van het schip goed voelbaar. Het jaren ’50 interieur en de vele kunstwerken werden tussen 2005 en 2008 zoveel mogelijk teruggebracht in de oude staat en glorie. De tours op het ss Rotterdam laten zien wat een groot cruiseschip allemaal in huis heeft en hoe het leven aan boord er vroeger uitzag. Het terras van het schip (inclusief kinderzwembad) is bereikbaar via het Promenade Dek of rechtstreeks vanaf de kade via ingang 2. Je kunt ook overnachten op het ss Rotterdam.

Boek je tour hier

6. Historisch Delfshaven

Historisch Delfshaven is een pittoreske jachthaven en heeft in 1940 het bombardement op Rotterdam doorstaan. De haven heeft een markante geschiedenis. Hier verdiende men vroeger de kost met de haringvisserij en het distilleren van jenever. Nu vind je in de historische grachtenpandjes gezellige antiek- en snuisterijenwinkels, het Dutch Pinball Museum en cafés en restaurants. Zoals Bierbrouwerij De Pelgrim en café De Oude Sluis, beiden met terras aan de haven. Het terras van ’t Ouwe Bruggetje, één van de betere restaurants van Rotterdam, ligt zelfs op het water. Nieuwsgierig? Historische Tramlijn 10 brengt je in het zomerseizoen ‘hop on hop off’ naar Delfshaven. Eenmaal daar kun je Historisch Delfshaven ook ontdekken per water met iKapitein.

7. Spido

Spido biedt het hele jaar door vanaf de voet van de Erasmusbrug rondvaarten, dagtochten en themacruises aan in Rotterdam. Spido is één van de grootste Rotterdamse attracties, maar de echte bezienswaardigheid is natuurlijk de haven! Met de Rotterdam havenrondvaart van 75 minuten geeft Spido een korte maar krachtige indruk van de containerhavens van Rotterdam. De route leidt onder andere langs Hotel New York, de Euromast en het ss Rotterdam.

Boek hier je tour

8. Kubuswoningen

De Kubuswoning van Piet Blom is een fenomeen sinds de bouw ervan in 1984. Nog dagelijks doet het vele hoofden draaien: kan je daarin wonen?! Opgezet als ‘bomen’ (het geheel staat ook bekend als ‘Het Blaakse Bos’), bestaan de 38 woningen uit ‘stam’ en ‘kruin’. Elk huis heeft drie etages: het ‘straathuis’ is op straat gericht, het ‘hemelhuis’ naar boven en het ‘loofhutje’ is de serre bovenin. In de Kijk-kubus en het Stayokay hostel ervaar je zelf hoe dat nou loopt, staat en slaapt. Kaartjes zijn te koop aan de deur.

9. Erasmusbrug

De 800 meter lange Erasmusbrug is de verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Rotterdam. De hangbrug over de Maas ontworpen door Ben van Berkel van UN Studio (1996) heeft een 139 meter hoge stalen pyloon, die met 40 tuien is gemonteerd. Door de vorm van de pyloon kreeg de brug de bijnaam De Zwaan. De Erasmusbrug is hét icoon van de stad Rotterdam. Vanaf de Erasmusbrug heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam.

10. Museumpark

De Witte de Withstraat is met het Museumpark het kloppende hart van de Rotterdamse kunstscene en staat bekend om het bruisende nachtleven. Omdat de Witte de Withstraat het Museumpark – met o.a. de Kunsthal, Depot Boijmans Van Beuningen en Het Nieuwe Instituut – en het Maritiem Museum met elkaar verbindt, en zelf plek biedt aan verschillende cultuurinstellingen, wordt deze wel de kunstas van Rotterdam genoemd. Overdag zijn de galeries, de cultuurinstellingen en modewinkels geopend, ‘s avonds wordt de aandacht verlegd naar de horeca. Ontdek meer musea en kunstinstellingen in deze top 10.

Ontdek ook deze bijzondere plekken

Fenix Food Factory

Fenix Food Factory

Een culinaire broedplaats op Katendrecht
Trompenburg

Trompenburg

Groene oase in de stad
Floating Farm

Floating Farm

's werelds eerste drijvende boerderij
Wandelen in Rotterdam

Wandelen in Rotterdam

Rotterdam biedt veel mogelijkheden om al wandelend van de stad en de vele hoogtepunten te genieten. Of je nu een kort rondje door de stad wilt maken of liever een lange wandeling maakt, er zijn diverse opties beschikbaar. Je kunt gebruikmaken van handige apps waaronder Rotterdam Routes, plattegronden, of je laten leiden door een officiële gids die je alle must-see plekken laat ontdekken.

Lees meer