COVID-19: Nederland is in lockdown. Lees hier de Coronamaatregelen voordat je Rotterdam bezoekt.

Reizen omgeving Rotterdam

Reizen omgeving Rotterdam

Heb je zin om de omgeving van Rotterdam te ontdekken? Trein, metro, tram, bus en waterbus brengen je overal naartoe. Plan je route eenvoudig via www.9292.nl.

Coronamaatregelen in het ov

Vanaf 1 juni gaan treinen, trams, bussen en metro’s weer rijden volgens de normale dienstregeling, met een maximale bezetting van 40 procent. Omdat het dan waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, is het lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen. Ook mogen tijdelijk fietsen niet meer mee in de treinen van de NS en vervallen samenreiskorting en groepstickets.

Tot 1 juni rijdt er minder openbaar vervoer, zoals de treinen van de NS. Ook de RET in Rotterdam heeft de dienstregeling voor de tram, bus en metro aangepast. Daarnaast worden in de bus en tram geen vervoersbewijzen meer verkocht. Je bent zelf verantwoordelijk voor een geldig vervoersbewijs en het in- en uitchecken tijdens de reis. Lees hier meer over de coronamaatregelen.

Metro, tram, trein & bus

De metro’s van de RET komen ook buiten Rotterdam en gaan zelfs naar Den Haag, Spijkenisse en Schiedam. Deze laatste genoemde stad ligt tegen Rotterdam aan en is zodoende aangesloten op de Rotterdamse bus- en tramlijnen. Andere grote steden in de regio kun je snel bereiken met de trein.

Sinds 2019 gaat de metro ook naar Hoek van Holland Haven. In 2021 is ook het strand bereikbaar met de metro. Tot die tijd moet je voor dat laatste stukje buslijn 611 pakken. RET en andere busmaatschappijen verzorgen een breed netwerk aan buslijnen tussen Rotterdam en gemeentes zelfs buiten Zuid-Holland. Zuidplein is zelfs één van de grootste busstations van Nederland, met lijnen naar de Zuid-Hollandse eilanden, Zeeland, Bergen op Zoom en Utrecht.

 

OV-knooppunt Zuidplein

OV-knooppunt Zuidplein

foto Iris van den Broek

Reizen via het water

Tip: met de Waterbus of spectaculaire Watertaxi reis je via de rivier de Maas naar diverse bestemmingen in Zuid-Holland, zoals Kinderdijk en Schiedam. Op de Waterbus kun je gebruik maken van de Tourist Day Ticket en gratis je fiets meenemen. De Watertaxi hanteert eigen tarieven, afhankelijk van het aantal zones dat je reist. De Fast Ferry brengt je van Hoek van Holland naar de Maasvlakte en de Europoort. Tussen Rozenburg en Maassluis vaart elke 20 minuten een grote veerpont van OttevangerOV, waar ook auto’s op kunnen. In de spitsuren vaart er elke 10 minuten een boot.

OV-chipkaart of app

Voor het reizen met het openbaar vervoer (OV) heb je een OV-chipkaart nodig. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende OV-chipkaarten van de RET (bus, tram, metro), waaronder 2x één uur reizen.

Ben je van plan om veel te reizen met het OV, dan kun je ook één van de volgende producten aanschaffen:

  • Rotterdam Welcome Card met 1, 2 of 3 dagen gratis reizen met bus, tram en metro van de Rotterdamse stadsvervoerder RET (plus 50 kortingen voor leuke dingen in Rotterdam). Vanaf € 12,50 voor 1 dag.
  • Tourist Day Ticket: een dagkaart waarmee je 24 uur lang met bus, tram, metro en waterbus kunt reizen in de hele provincie Zuid-Holland.
Fietsen in Rotterdam & regio

Fietsen in Rotterdam & regio

In Rotterdam en omstreken is het ontzettend leuk fietsen en je kunt – ...
Vervoer binnen Rotterdam

Vervoer binnen Rotterdam

Binnen Rotterdam kan je goed reizen met het openbaar vervoer, fiets, aut...
Vervoer naar Rotterdam

Vervoer naar Rotterdam

Hoe kom je er? Rotterdam is uitstekend bereikbaar met de trein, bus, aut...