Fietsen in Rotterdam & regio
Witte de Withstraat - Iris van den Broek

Fietsen in Rotterdam & regio

In Rotterdam en omstreken is het ontzettend leuk fietsen en je kunt – letterlijk en figuurlijk – alle kanten op: bewonder de architectuur van de stad, waai uit langs het water, ontdek de Rotterdamse haven of geniet van de natuur in de parken en buitengebieden. Goed om te weten: Rotterdam heeft 600 kilometer aan fietspaden en maakt deel uit van het fietsknooppuntennetwerk. In de stad zijn meerdere gratis fietsenstallingen, waar je ook je elektrische fiets kunt opladen. Op verschillende plekken, of via een app, kun je een fiets huren.

Folder Ontdek Rotterdam

Onze brochure Ontdek Rotterdam bevat twee fietsroutes. Ontdek West op zijn best (14 km) voert je vanaf het hart van de stad, steeds dieper Rotterdam-West in. Ongestoord door Noord (17 km) leidt je langs alle parels van dit stadsdeel. Dit gidsje, dat tevens twee wandelroutes bevat, is verkrijgbaar bij de locaties van Rotterdam Tourist Information en online te bestellen/bekijken.

Dagelijks fietsen er ruim 12.000 mensen over de Erasmusbrug

Dus zo zwaar is die brug niet ;)

Meer stadsroutes

Het westelijk deel van het centrum van Rotterdam verken je op de fiets met Rit 010. Van gratis openbare kunst, tot het grootste skatepark van de stad en van een Russische kerk tot de lekkerste to-go koffie. Op deze route staan weinig stoplichten, dus je kunt goed doortrappen.

De gratis te downloaden wandelapp Rotterdam Routes biedt ook een uitgebreide Fietsroute aan. De 23 kilometer lange tocht brengt je van het Oude Noorden tot de Markthal en van de havens op Zuid tot de typisch Rotterdamse zaakjes in West. Onderweg vertellen twaalf Rotterdammers hun verhalen over de stad.

Hoek van Holland

Hoek van Holland met zijn haven, duinen en historische bezienswaardigheden is een geliefde pleisterplek voor veel enthousiaste fietsers. Een ruim aanbod aan fietsroutes trekt toeristen uit binnen- en buitenland naar deze authentieke en historische kustplaats.

  • De Rijnfietsroute (EuroVelo 15) – Opstappen bij de bron van de Rijn in Zwitserland en afstappen in Hoek van Holland.
  • De Maasfietsroute – Vanuit Frankrijk fietsen in het spoor van de Maas en uitkomen bij de Nieuwe Waterweg.

De volgende Knooppunten-routes door (de regio van) Hoek van Holland zijn verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information Hoek van Holland. Ze starten vlakbij knooppunt 94 op het Brinkplein:

Zelf geen fiets meegenomen? Fietsen huren kan in Hoek van Holland bij Kleijn Tweewielers en Peter van Leeuwen Tweewielers.

Ontdek de haven en water

Rondje M4H leidt je door het Merwe-Vierhavensgebied. Met de wind in je haren beleef je pas echt dit stoere havengebied, waar vooral stukgoed, fruit en sappen worden overgeslagen.

Het Nieuwe Maasparcours  (3,5 – 28 km) leidt langs de oevers van de Maas. De route is opgedeeld in 7 trajecten, variëren van 3,5 tot 5 kilometer, die samen of afzonderlijk te fietsen zijn.  Oversteken van Noord naar Zuid en andersom, doe je via de Erasmusbrug, Willemsbrug of de Maastunnel.

Fiets met de Twee Werelden Route (35 km) van Zuid-Hollands Landschap over de Maasvlaktes en ontdek Middeleeuwse natuur- en cultuurgronden en nieuwe natuurgebieden die zijn ontstaan na de aanleg van deze havens. De combinatie van natuur en industrie maakt deze fietstocht tot een spectaculaire ervaring. Met de Kunstroute MV2 (19km) ontdek je natuur en cultuur rondom de Tweede Maasvlakte. Deze route is op te halen bij Futureland.

Ingeklemd tussen de havens ligt het dorpje Heijplaat. Ga er heen met de Waterbus en doe een rondje.

Rotterdam staat op nummer 7 in de top 100 beste steden om in te fietsen

Blijkt uit onderzoek van ScanMovers.com

Genieten van natuur en historie

Wil je de groene plekken van Rotterdam ontdekken, dan is de Parkenroute (37 km) een aanrader. De route loopt via knooppunten zowel door als rond Rotterdam: parken, bossen, molens en landelijke weggetjes wisselen elkaar af.

Het Polderpad (30 km) laat je het landschap rondom Rotterdam zien. Eerst fiets je een stuk door de stad, langs de Rotte en de Bergse Voorplas. Daarna bereik je Polder Schieveen, met z’n boerderijen en graslanden met koeien. Je fietst verder naar Midden-Delfland, het polderlandschap tussen Rotterdam, Delft en Den Haag. Via het riviertje de Schie eindig je weer in Rotterdam.

De KoeKaas route (variabele lengte) loopt door de Krimpenerwaard, een natuurgebied tussen Rotterdam en Gouda. Je fietst langs oude boerderijen en over historische wegen van Rotterdam en Capelle aan den IJssel via de weilanden en (kaas)boerderijen in de Krimpenerwaard naar kaasstad Gouda en weer terug.

Geen passende route gevonden? Hieronder staan de links naar nog een aantal fietsroutes.

Fietsverhuur

Fietsverhuur

Makkelijk online te boeken
Top 10 Fietstips

Top 10 Fietstips

Onze fietstips
Groepsuitjes

Groepsuitjes

Ga eens fietsen als teambuilding

Share