Fietsen in Rotterdam & regio
Witte de Withstraat - Iris van den Broek

Fietsen in Rotterdam & regio

Rotterdam en de omliggende gebieden bieden tal van mogelijkheden voor fietsliefhebbers. Of je nu wilt genieten van de prachtige architectuur van de stad, wilt uitwaaien langs het riviertje de Rotte of de Nieuwe Maas, of de beroemde Rotterdamse haven wilt ontdekken, er is voor elk wat wils. Het is handig om te weten dat Rotterdam deel uitmaakt van het fietsknooppuntennetwerk en dat er meer dan 600 kilometer aan fietspaden beschikbaar zijn. In het centrum zijn er verschillende fietsverhuurlocaties, gratis fietsenstallingen waar je je fiets kunt stallen en je elektrische fiets kunt opladen. Dit maakt het fietsen in Rotterdam niet alleen leuk, maar ook gemakkelijk en handig.

Fietsroutes Ontdek Rotterdam

Op zoek naar een leuke fietsroute? In onze brochure ‘Ontdek Rotterdam‘ vind je naast twee wandelroutes ook twee inspirerende fietsroutes. De eerste route genaamd ‘Ontdek West op zijn best’ (14 km) voert je vanaf het hart van de stad, steeds dieper Rotterdam-West in. De tweede fietsroute ‘Ongestoord door Noord’ (17 km) leidt je langs alle parels van dit stadsdeel. De fietsroutes starten bij Rotterdam Centraal Station, volgen zoveel mogelijk de bestaande fietsknooppunten en gaan waar mogelijk over fietspaden. Bestel of bekijk de brochure online (gratis) of haal deze tegen een kleine vergoeding bij een van de locaties van Rotterdam Tourist Information om de stad zelf te ontdekken.

Verken Rotterdam met een professionele gids

Rotterdam kun je dus prima per fiets ontdekken, maar het is nog beter om dat georganiseerd te doen. Want met een ervaren en enthousiaste gids die de stad goed kent, kun je veilig en informatief alle bekende en onbekende hotspots en must-sees van Rotterdam verkennen. De stad is fietsvriendelijk en heeft goed aangelegde fietspaden, waardoor het gemakkelijk is om er te fietsen. Er zijn verschillende bedrijven die fietstours inclusief fietsverhuur aanbieden. Bedrijven zoals Bike & Bite, Inside Rotterdam, City Rotterdam Tours en UrbanGuides (fietstours op aanvraag) bieden een scala aan opties, van fietstochten tot culinaire tours en andere thematische verkenningen.

Op pad met een ervaren gids

Inside Rotterdam

Inside Rotterdam

De highlights, architectuur en meer
Bike & Bite

Bike & Bite

Rotterdam Food Tour met smaak
Baja Bikes

Baja Bikes

Zie veel in weinig tijd
Fietsen en wandelen in de omgeving van Hoek van Holland

Fietsen en wandelen in de omgeving van Hoek van Holland

De prachtige natuur en geschiedenis van Hoek van Holland en omgeving lenen zich uitstekend voor een ontspannen wandeling of bijzondere fietstocht. Verken de bossen en duinen te voet of met de fiets en geniet van de adembenemende uitzichten op het strand en de zee. Er zijn tal van accommodaties, attracties en bezienswaardigheden die ook gemakkelijk bereikbaar zijn via speciale fietspaden. Hoek van Holland is ook de start- of finishplaats van twee grote internationale fietsroutes: de Maasfietsroute en de Rijnfietsroute.

Ontdek meer routes

Fietsroutes

Wil je Rotterdam liever zonder een ervaren gids op de fiets ontdekken? Trek dan je eigen plan en maak een route met behulp van het fietsknooppuntennetwerk en huur zelf een (elektrische)fiets. Of laat je hieronder inspireren door een selectie van fietsroutes, zodat je toch het beste uit je avontuur kunt halen zonder een gids.

 • Het westelijk deel van het centrum van Rotterdam verken je op de fiets met een korte route van Rit010 (5 km). Van openbare kunst, tot het grootste skatepark van de stad en van een Russische kerk tot de lekkerste to-go koffie.
 • Het afwisselende Nieuwe Maasparcours (27 km) is een route die helemaal langs de Nieuwe Maas loopt. Je gaat over de Brienenoordbrug en bezoekt natuurgebied Eiland van Brienenoord en diverse wijken op Zuid. Je kunt de fietsroute ook vinden op de gratis wandelapp Rotterdam Routes.
 • Op de app Rotterdam Routes staat nog een fietsroute: De hele stad door met de fiets (23km). Deze tocht brengt je van het Oude Noorden tot de Markthal en van de havens op Zuid tot de typisch Rotterdamse zaakjes in West. Onderweg vertellen twaalf Rotterdammers hun verhalen over de stad.
 • Wil je groene plekken in Rotterdam ontdekken, dan is de Parkenroute (39 km) een aanrader. Deze loopt via knooppunten zowel door als rond Rotterdam: parken, bossen, molens en landelijke weggetjes wisselen elkaar af.
 • Getipt door de NS als 1 van de 6 mooiste fietsroutes door Nederland: de Polderpadroute van Rotte tot Schie (30 km). Startend bij Rotterdam Centraal fiets je een stuk door de stad, langs de Rotte en de Bergse Voorplas. Daarna bereik je Polder Schieveen, met z’n boerderijen en graslanden met koeien. Je fietst verder naar Midden-Delfland, het polderlandschap tussen Rotterdam, Delft en Den Haag. Via het riviertje de Schie eindig je weer in Rotterdam (PDF met beschrijving).
 • Iets Zuidelijker dan de Polderpad-route laat de verfrissende Rivierenroute (35 km) je kennismaken met het typisch Hollandse rivierenlandschap en de weelderige groene recreatiegebieden die Rotterdam omringen.
 • Nog meer polders ontdek je wanneer je het riviertje de Rotte volgt naar de Rottemeren, en weer terug (26 km). Je fietst door een oer-Hollands en groen landschap met dijkjes, meren, molens en verschillende plekken voor een kop koffie of een versnapering. Ontdek meer routes in de omgeving van de Rotte.
 • Ga fietsen tussen de molens van Werelderfgoed Kinderdijk. Fietsen zijn daar te huur, maar je kunt ook je fiets gratis meenemen op de Waterbus vanaf Willemsplein en vanaf daar je fietsroutes zoeken (tot 42 km).
 • Midden Delfland is een prachtig groen gebied tussen Rotterdam en Delft met volop fietsroutes. Je rijdt door polders met knotwilgen, schapen en koeien. Een fietstocht is goed te combineren met een pitstop in Delft.
 • Fiets vanuit de omgeving van Zuidplein en het Zuiderpark de stad uit en je wordt verrast door het grootste stadspark van Nederland, landhuizen, landerijen en vooral de machtige rivier de Oude Maas. De fietsroute de Groene Zuidrand van Rotterdam (43 km) kun je vinden op de website van het Zuid-Hollands Landschap. Je treft daar ook de route Levend Landschap (33 km) die start in Schiedam.
 • De lange en variabele KoeKaas route loopt door de Krimpenerwaard, een natuurgebied tussen Rotterdam en Gouda. Je fietst langs oude boerderijen en over historische wegen van Rotterdam en Capelle aan den IJssel via de weilanden en (kaas)boerderijen in de Krimpenerwaard naar kaasstad Gouda en weer terug.

Ontdek hier meer fiets- en wandelroutes in Hoek van Holland.

Fietsverhuur in Rotterdam

Fietsverhuur in Rotterdam

Rotterdam is een fantastische stad om te ontdekken per fiets! Er zijn talloze mogelijkheden om een fiets te huren en de stad op eigen tempo te verkennen. In het centrum zijn er diverse fietsverhuurbedrijven te vinden, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het vinden van een geschikte fiets. In Rotterdam kom je op veel plekken ook (elektrische) deelfietsen tegen, zoals die van Donkey Republic. Hierdoor hoef je niet eens een fiets te huren, maar kun je gewoon op elk gewenst moment een deelfiets pakken en op avontuur gaan. Als je in een ho(s)tel verblijft, kun je vaak ook betaalbaar een fiets huren.

Meer over fietsverhuur

Share