Jan Bijl

Een Rotterdams icoon: Dudok

22 maart 2019 door

Afgelopen jaar openden in Rotterdam meer dan 100 nieuwe restaurants, bars en eetcafés hun deuren. LISA Kitchen|Bar op Zuid, De Gele Kanarie in het Hoogkwartier en saladebar Sla in het centrum zijn slechts enkele voorbeelden. Onze stad kent echter ook veel zaken die er al jaren zitten en niet meer weg te denken zijn als onderdeel van onze gastvrije ‘huiskamers’. Blogger Nicolien herontdekt een Rotterdams icoon aan de Meent: Dudok.

Zeg je Dudok dan denk ik aan appeltaart. Hoe komt dat eigenlijk? En waarom heet Dudok Dudok? Vragen die in me opkomen als ik het vertrouwde gebouw aan de Meent binnen loop. Het gebouw blijkt de oude vestigingsplaats van Nationale Nederlanden te zijn en is in 1945 ontworpen door Willem Marinus Dudok. Dat is dus een antwoord op één van mijn vragen. Wist je dat Dudok zijn eerste vestiging hier in 1991 opende? Voor mijn gevoel hebben ze er altijd al gezeten.

Lekker dineren

Op een druiligere donderdagavond stap ik binnen in het karakteristieke en historische gebouw. Ruim, licht en toch sfeervol. Ik kies voor één van de knusse tafeltjes met zicht op de half open keuken. De dinerkaart, denk aan brasserie gerechten, biedt een hoop opties. Ik kies voor het drie-gangen-menu a €35 met coquilles als voorgerecht, een vegetarische quiche als hoofd en iets met chocola als toetje. Geen appeltaart?! Ja, uiteraard staat die ook op de kaart. Met kaneelijs.

Levendige ontmoetingsplek

Dudok is centraal gelegen in de stad en het zit al zo lang op deze plek dat het echt een herkenningspunt en ontmoetingsplek is geworden. Zomers met het grote terras en ’s winters lekker binnen waar voldoende plek is voor iedereen.

De leestafel neemt een belangrijke plaats in. En wordt naar horen zeggen voornamelijk in de ochtenden druk bezocht. Een fijne werkplek lijkt het ook. Dat moet ik even onthouden voor als ik weer eens op zoek ben naar een plekje buitens huis om mijn laptop open te klappen.

Meer bakkers en taartwinkels

Urban Bakery

Urban Bakery

Naar stadsbakkerij Urban Bakery ga je voor versgebakken brood, taart en ...
Koekela

Koekela

Koekela is een begrip in Rotterdam. In deze winkel aan de Nieuwe Binnenw...

Meer dan appeltaart

Maar hoe zit dat nu met die appeltaart? Wekelijks worden er ongeveer 3.000 taarten gebakken. Die gaan naar de verschillende Dudok vestigingen maar ook naar andere restaurants en hotels. Ik kom er niet achter wat de taart zo speciaal maakt maar feit is dat de appeltaart op veel plekken te koop is. Het is dus de kracht van de herhaling. En hij is gewoon lekker natuurlijk! Met slagroom, kaneelijs of gewoon zonder opsmuk. Na mijn geslaagde avondje, het vooruitzicht op een keer ontbijten of lunchen op het terras en natuurlijk de leestafel om aan te werken denk ik voortaan bij Dudok aan meer dan alleen die overheerlijke appeltaart!

Meer info

Dudok is in Rotterdam te vinden op de Meent, maar ook in het park bij de Euromast. Ook zijner 3 Dudok patisserie winkels. Buiten Rotterdam kun je bij Dudok in Arnhem, Tilburg, Den Haag en Delft terecht waar overal dezelfde gemoedelijke sfeer is gecreëerd.

Dudok In Het Park

Dudok In Het Park

Park midden in de stad Dudok In Het Park is gevestigd in een rijksmonument uit 1750, aan de rand van Het Park middenin de stad. Het gebouw heeft een romantische sfeer, met hoge plafonds én indrukwekkend uitzicht op de Euromast. De brasserie volgt het ritme van Het Park en is van woensdag t/m zondag geopend voor ontbijt, koffie & thee met taart van de Dudok Patisserie, lunch en borrel. De feestelijke high tea met uitzicht op de klassieke tuinen in Het Park is ook zeker een aanrader. In de zomermaanden is Dudok In Het Park langer open, zodat u kunt genieten van ons ruime en zonnige terras! Naast dat u bij Dudok In Het Park terecht kunt voor een hapje en een drankje beschikken zij ook over twee zalen, die beschikbaar zijn voor particuliere en zakelijke evenementen. Zo is Dudok In Het Park beschikbaar als trouwlocatie, maar ook voor jubilea, recepties en bedrijfsuitjes kunt u bij Dudok In Het Park terecht in de Zocherszaal of de Parkzaal met uitzicht op het levendige Park. Muziekpodium in Het Park Iedere zondagochtend verandert de Parkzaal van Dudok In Het park in een klein en intiem muziekpodium voor jazz, klassieke- en wereldse muziek. Start de zondag met een uitgebreid ontbijt om vervolgens plaats te nemen in de Parkzaal, of schuif na afloop aan voor één van de heerlijke lunchgerechten. De Heerenhuyskamerconcerten zijn een initiatief van Stichting Droom en Daad.

Meer van Nicolien De Koning

Nicolien proost met een bloody mary.

Nicolien’s Boozy Bloody Mary Brunch

Op de Korte Hoogstraat zitten twee echte hotspots: Nicolien De Koning

20180810_131449

Lisa is op Zuid!

Rotterdam groeit en zo ook Rotterdam Zuid. Hart van Zuid vormt het nieuw...

6 sep 2018 door Nicolien De Koning