Fietsen in Rotterdam & regio

Fietsen in Rotterdam & regio

In Rotterdam en omstreken is het ontzettend leuk fietsen en je kunt – letterlijk en figuurlijk – alle kanten op: bewonder de architectuur van de stad, waai uit langs het water, ontdek de Rotterdamse haven of geniet van de natuur in de parken en buitengebieden. Goed om te weten: Rotterdam heeft veel fietspaden en maakt deel uit van het fietsknooppuntennetwerk. In de stad zijn meerdere gratis fietsenstallingen, waar je ook je elektrische fiets kunt opladen.

Bewonder de stad

De route Rondje Rotterdam (10 km, verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information) leidt je langs iconische architectuur en de highlights van Rotterdam. Van de laat-gotische Laurenskerk tot de futuristische markthal. Van de Kubus woningen op de Blaak tot de glimmende hoogbouw op de Kop van Zuid.

De gratis te downloaden app Fietsroute Rotterdam (23 km) brengt je van het Oude Noorden tot de Markthal en van de havens op Zuid tot de typisch Rotterdamse zaakjes in West. Onderweg vertellen twaalf Rotterdammers hun verhalen over de stad.

Met Rondje Katendrecht (15 km) fiets je over de kades langs de Maas, Rijnhaven en Maashaven en maak je uitstapjes naar Katendrecht, de Wilhelminapier en Noordereiland. Water, binnenstadhavens en architectuur wisselen elkaar af.  Voor wie niet bang is voor een beetje (tegen)wind!

Ook het Nieuwe Maasparcours  (3,5 – 28 km) leidt langs de oevers van de Maas. De route is opgedeeld in 7 trajecten, variëren van 3,5 tot 5 kilometer, die samen of afzonderlijk te fietsen zijn.  Oversteken van Noord naar Zuid en andersom, doe je via de Erasmusbrug, Willemsbrug of de Maastunnel.

Ontdek de haven en water

Neem eens een kijkje in de haven van Rotterdam, met een van de routes Pierenwaaien in Stadshavens. De routes zijn een eerbetoon aan alle zeelui en schippers die de Rotterdamse Stadshavens maakten en maken tot wat ze zijn. Of je nu wind in de rug hebt of juist tegen, piere(n)waaien gaat er dus helemaal vanzelf! Je kunt kiezen voor Rondje Heijplaat (6 km), Rondje Waalhaven (14,5 km), Rondje Katendrecht (15 km) en Rondje Fruitport (10 km).

Rondje Fruitport (10 km) gaat van het moderne Lloydkwartier naar historisch Delfshaven en vandaar naar de Fruitport in Merwe-Vierhavens, met z’n stoere havengebouwen, bedrijvigheid van nieuwe ondernemingen én een heuse stadsboerderij. Ook Rondje M4H (9 km) leidt je door het Merwe-Vierhavens gebied.

Kunstroute MV2 (19 km) is een kunstzinnige route over dieren die in de industriële omgeving van de haven leven. Zoals de grote oorwurm, rugstreeppad en grijze zeehond. De route ligt langs het fietspad op Maasvlakte 2, een plattegrond is gratis verkrijgbaar bij FutureLand.

Wat er nog meer te zien is in de haven lees je op lessenaars, die je op 30 plaatsen in de haven tegenkomt.

Genieten van natuur en historie

Wil je de groene plekken van Rotterdam ontdekken, dan is de Parkenroute (37 km) een aanrader. De route loopt via knooppunten zowel door als rond Rotterdam: parken, bossen, molens en landelijke weggetjes wisselen elkaar af.

Het Polderpad (30 km) laat je het landschap rondom Rotterdam zien. Eerst fiets je een stuk door de stad, langs de Rotte en de Bergse Voorplas. Daarna bereik je Polder Schieveen, met z’n boerderijen en graslanden met koeien.  Je fietst verder naar Midden-Delfland, het polderlandschap tussen Rotterdam, Delft en Den Haag. Via het riviertje de Schie eindig je weer in Rotterdam. Er is ook een route-app van deze route verkrijgbaar.

De KoeKaas route (variabele lengte) loopt door de Krimpenerwaard, een natuurgebied tussen Rotterdam en Gouda. Je fietst langs oude boerderijen en over historische wegen van Rotterdam en Capelle aan den IJssel via de weilanden en (kaas)boerderijen in de Krimpenerwaard naar kaasstad Gouda en weer terug.

Fiets met de Twee Werelden Route (35 km) van Zuid-Hollands Landschap over de Maasvlaktes en ontdek Middeleeuwse natuur- en cultuurgronden en  nieuwe natuurgebieden die zijn ontstaan na de aanleg van de Europoort en de Maasvlakte. De combinatie van natuur en industrie maakt deze fietstocht tot een spectaculaire ervaring.

Wie zich voor de 2e Wereldoorlog interesseert, die zet de fiets op de trein naar Hoek van Holland (Rotterdam Beach). Daar kun je fietsen langs sporen van de Atlantikwall (30 km), de Duitse verdedigingslinie van de Noordkaap tot de Pyreneeën, waar Festung Hoek van Holland deel van uit maakte. De route start bij het Fort Hoek van Holland en maakt gebruik van knooppunten en is ook als folder verkrijgbaar bij de VVV Hoek van Holland.

Geen passende route gevonden? Hieronder staan de links naar nog een aantal fietsroutes.

Meer informatie

Top 10 Fietstips

Top 10 Fietstips

Kan je niet kiezen waar je heen moet als je in Rotterdam gaat fietsen? D...
Ontdek omgeving Rotterdam

Ontdek omgeving Rotterdam

Rotterdam zelf heeft veel te bieden, maar is ook de perfecte uitvalbasis...
Fietsverhuur

Fietsverhuur

Als je op vakantie bent heb je natuurlijk geen fiets bij je. Geen proble...

Handige info

Parkeren in Rotterdam

Parkeren in Rotterdam

Bezoek je Rotterdam? Parkeer je auto bij een P+R terrein of zet hem in d...
Reizen omgeving Rotterdam

Reizen omgeving Rotterdam

Heb je zin om de omgeving van Rotterdam te ontdekken? Trein, metro, tram...
Naar Rotterdam

Naar Rotterdam

Hoe kom je er? Rotterdam is uitstekend bereikbaar met de trein, bus, aut...

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie