Delft

Delft

Delft is de stad van Delfts blauw, Oranje en Vermeer. Stad van prachtig bewaarde historie en cultuur. Maar ook stad van winkelen, gezellige terrassen en bourgondisch eten en drinken. Je bent er in nog geen kwartier, met de trein vanaf Rotterdam Centraal: prima te bezoeken dus tijdens je verblijf in Rotterdam.

Prinsenstad

Wie aan Delft denkt, denkt aan Delfts blauw. In de tijd van de VOC zo’n 400 jaar geleden, komen de pottenbakkers van Delft in aanraking met Chinees porselein en creëren zij het Delfts aardewerk. Nog steeds wordt het wereldberoemde Delfts Blauw volledig met de hand beschilderd volgens eeuwenoude tradities. De Royal Delft Experience – in de enig overgebleven Delftse aardewerkfabriek Koninklijke Porceleyne Fles – neemt je mee op een reis door de geschiedenis en het productieproces van het aardewerk.

Delft – ook wel Prinsenstad genoemd – is al eeuwenlang verbonden met de koninklijke familie, de Oranjes. Ze hebben er gewoond, zijn er getrouwd en bijgezet in de grafkelder in de Nieuwe Kerk, waar ook Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, ligt begraven. Hier is ook zijn indrukwekkende praalgraf te bezichtigen.

Nog een Delftse beroemdheid is schilder Johannes Vermeer (1632-1675), de 17e-eeuwse meester van het licht. In het Vermeer Centrum Delft ontdek je alles over zijn leven, werk en het Delft waarin hij leefde. Hij werd er geboren en werkte en woonde er z’n hele leven lang. Heel bijzonder is de ontdekking onlangs (na 100 jaar zoeken), van het adres van het eenvoudige woonhuis op zijn schilderij ‘Het Straatje van Vermeer’: de Vlamingstraat.

Kunst & wetenschap

Museum Prinsenhof Delft laat zien hoe Delft met creativiteit, innovatie en handelsgeest heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. Je maakt er kennis met Delftse kunstenaars en wetenschappers, zoals eerdergenoemde Johannes Vermeer, Anthonie van Leeuwenhoek (ontdekker van de microscoop) en Hugo de Groot. Daarnaast is er veel aandacht voor Willem van Oranje en Delfts Blauw.

Delft staat verder nog bekend om zijn Technische Universiteit (TU Delft). In het Science Centre Delft, onderdeel van de TU, maken kinderen op een leuke manier kennis met de wetenschap. Je kunt er je eigen vliegtuigvleugel ontwerpen, een dijkdoorbraak voorkomen en nog veel meer. De Botanische Tuin van de TU Delft is een oase van rust, kleur, geur en stilte, met een omvangrijke verzameling technische planten: planten en specerijen die door mensen worden gegeten of gebruikt.

Meer informatie

VVV Delft
Stationsplein 7
2611 BV Delft
+31 (0) 152 154 051
info@tipdelft.nl
www.delft.com

Meer informatie

Reizen omgeving Rotterdam

Reizen omgeving Rotterdam

Heb je zin om de omgeving van Rotterdam te ontdekken? Trein, metro, tram...
Ontdek omgeving Rotterdam

Ontdek omgeving Rotterdam

Rotterdam zelf heeft veel te bieden, maar is ook de perfecte uitvalbasis...
Den Haag

Den Haag

Pak in Delft de tram naar Den Haag.