Wandelen en fietsen in Hoek van Holland
Iris van den Broek

Wandelen en fietsen in Hoek van Holland

De prachtige natuur en geschiedenis van Hoek van Holland en omgeving lenen zich uitstekend voor een ontspannen wandeling of bijzondere fietstocht. Verken de bossen en duinen te voet of met de fiets en geniet van de adembenemende uitzichten op het strand en de zee. Er zijn tal van accommodaties, attracties en bezienswaardigheden die ook gemakkelijk bereikbaar zijn via speciale fietspaden. Hoek van Holland is ook de start- of finishplaats van twee grote internationale fietsroutes: de Maasfietsroute en de Rijnfietsroute. Trek je wandelschoenen aan of stap op je fiets en verken deze mooie regio!

Wandelroutes in Hoek van Holland

Bij de Tourist Information Hoek van Holland aan de Stationsweg 11 zijn o.a. onderstaande wandelroutes verkrijgbaar. Deze natuurwandelingen voeren langs de kenmerkende landschappen van Hoek van Holland, zoals het Roomse Duin, de Hoekse Bosjes, het Vinetaduin en het brede strand.

  • De Zeeheldenroute (3 km, retour 7 km) is een wandeltocht door bos en duin aangegeven door markante paddenstoelen en paaltjes met een rode kop. Op de paddenstoelen staat een verhaal geschreven, dat herinnert aan vroegere zeevaarders. De route start bij de Tourist Information aan de Stationsweg en eindigt op het strandboulevard.
  • De Historische Route Hoek van Holland (7,5 km) is een rondwandeling en neemt je mee door het mooie dorp en de omgeving van Hoek van Holland. Langs de route ontdek je diverse interessante bezienswaardigheden zoals het Fort, de Pier en de Troposcatter. De route start en eindigt bij de Tourist Information aan de Stationsweg. Zie route op route.nl routenummer 979688.
  • Ommetje Vineta (8,5 km) is een wandelroute om het Vinetaduin en is aangegeven op route- panelen en- paaltjes met een hagedis. De tocht leidt langs prachtige plekjes met bijzondere natuur en is vanwege de rijke oorlogshistorie interessant voor jong en oud. De route start en eindigt bij de Tourist Information.

Fietsroutes in Hoek van Holland en omgeving

Bij de Tourist Information Hoek van Holland aan de Stationsweg 11 zijn o.a. onderstaande fietsroutes verkrijgbaar.

  • De Duin en Tuin (20 km) fietsroute voert je door de duinen langs de Hollandse kust, door Monster en het tuinbouwgebied van het Westland. Het laatste stuk van de route brengt je bij Het Staelduinse Bos.
  • Glazen Stad (25 km). Ontdek met deze fietsroute de Nieuwe Waterweg, de Berghaven en het strand om vervolgens richting Het Staelduinse Bos te fietsen. De fietsroute leid je daarna door het tuinbouwgebied van het Westland bij Naaldwijk en ‘s-Gravenzande.
  • De fietsroute Langs sporen van de Atlantikwall (30 km) laat je kennismaken met de vele sporen van de Tweede Wereldoorlog en de Atlantikwall die nog aanwezig zijn in en om Hoek van Holland.

Hoek van Holland is een pleisterplaats van de LF Kustroute, van Cadzand-Bad bij de Belgische grens naar Bad Nieuweschans, en de LF Maasroute en is het ook de start- of finishplaats van twee grote internationale fietsroutes:

  • De Rijnfietsroute (EuroVelo 15) is één van de meest populaire internationale fietsroutes. De route begint bij de bron van de Rijn in Zwitserland en voert via Duitsland en Frankrijk tot in Hoek van Holland. Onderweg ervaar je de rijke geschiedenis van Europa, de culinaire specialiteiten en het gevarieerde landschap.
  • De Maasfietsroute: van het plateau van Langres tot aan Hoek van Holland kun je de Maas ontdekken zoals je nog nooit eerder gezien hebt. Je fietst door drie landen (Frankrijk, België en Nederland), via 30 etappes en 1152 km aan bewegwijzerde wegen. Langs de route ontdek je tientallen bijzondere steden en dorpen.

Fiets nodig? Huur je fietsen bij Kleijn Tweewielers of Peter van Leeuwen Tweewielers. Beide gevestigd aan de Prins Hendrikstraat.

Ontdek Hoek van Holland

Ontdek Hoek van Holland

Hoek van Holland heeft een prachtig groot strand en mooi duingebied. Je kunt er ontspannen zonnebaden en wandelen. De strandboulevard heeft verschillende gezellige strandpaviljoens en bij de Koningin Emmaboulevard kun je genieten van het weidse uitzicht op de Nieuwe Waterweg. De restaurants aan de boulevard serveren heerlijk verse vis. Daarnaast zijn er volop gratis parkeerplaatsen, ook voor campers. Een korte wandeling of fietstocht levert veel culturele verrassingen op zoals Museum Rockart, de oude hoge rode vuurtoren met daarin het Kustverlichtingsmuseum en het woonblok ontworpen door de beroemde architect J.J.P. Oud.

Lees meer
Groep wielrenners fiets in de duinen Groep wielrenners fiets in de duinen