Maatregelen COVID-19: Vanaf 5 augustus geldt er in drukke Rotterdamse (winkel)gebieden een mondkapjesplicht. Lees hier wat dat betekent voor jouw bezoek aan Rotterdam.

Maatregelen door het coronavirus
Ewien van Bergeijk - Kwant via Unsplash

Maatregelen door het coronavirus

In Nederland zijn sinds 1 juli de coronamaatregelen versoepeld. Dit heeft wel gezorgd voor een lichte stijging van het aantal COVID-19 gevallen, daarom is er vanaf 5 augustus een mondkapjesplicht in drukke gebieden van Rotterdam! Hieronder een beknopte uitleg voor je bezoek aan Rotterdam en Hoek van Holland.

Mondkapjesplicht in drukke winkelgebieden

Op een aantal drukke plekken in Rotterdam wordt het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht vanaf woensdag 5 augustus. De draagplicht geldt in de aangewezen gebieden voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder, op straat en in winkels. Je wordt er in de gebieden op geattendeerd door borden. Mensen die de maatregelen niet opvolgen worden hierop aangesproken. Dit kan leiden tot het verzoek het gebied te verlaten of een boete.

Het betreft de winkelgebieden in het centrum van Rotterdam (o.a. Lijnbaan, Meent, Nieuwe Binnenwegplein en Coolsingel), de markten op het Visserijplein, Afrikaanderplein en de Binnenrotte en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De komende dagen wordt bekeken of dit ook gaat gelden voor de overdekte winkelcentra Keizerswaard en Binnenhof. De maatregel geldt van 06.00 – 22.00 uur. Voor de markten geldt het enkel op marktdagen.

Algemene regels sinds 1 juli

Vanaf 1 juli kunnen er weer meer mensen naar culturele festivals en voorstellingen. Discotheken en nachtclubs blijven gesloten. In bioscopen, theaters en concertzalen geldt dan geen maximum meer van 30 personen. Vanaf dan is de ruimte leidend in plaats van het aantal bezoekers. Wel moeten de basisregels in acht genomen worden:

  1. Kom alleen of met mensen uit hetzelfde huishouden
  2. Vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand van elkaar – tenzij je behoort tot hetzelfde huishouden.
  3. Blijf thuis als je klachten hebt als koorts, hoesten, niezen, etc..
  4. Kom met eigen vervoer, het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen!
  5. Online reserveren voor een bepaalde dag of tijd is verplicht, ook als iemand al een kaartje of voucher heeft.

Bekijk hieronder de regels bij attracties, musea, horeca en andere locaties in Rotterdam.

klik op de afbeelding om te vergroten

Attracties & tours

Attracties zijn door de overheid niet specifiek meegenomen in de coronaregels, maar uiteraard gelden daarvoor ook de bovenstaande algemene regels. Vanwege de nieuwe manier van reserveren is het niet altijd mogelijk om de Rotterdam Welcome Card te gebruiken.

Locatie
Diergaarde Blijdorp
Euromast
Plaswijckpark
Futureland
Markthal Rotterdam
Kubuswoningen
Laurenskerk
De Kuip
Miniworld
Trompenburg
Kids Marina
Midget Golfbaan Parkhaven
ss Rotterdam
Spido
Pannenkoekenboot
Splashtours
RIB experience
Hop On Hop Off bus 2021
Floating Farm alleen producten kopen
UrbanGuides
Inside Rotterdam
Rondvaart Rotterdam met Nehalennia

Musea & monumenten

De meeste musea en monumenten zijn sinds 1 juni weer geopend. Bezoekers moeten vooraf wel kaartjes digitaal kopen of reserveren en een checkgesprek voeren. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.

Bekijk hieronder op de locatie voor de daar geldende maatregelen, openingstijden en online tickets. Vanwege de nieuwe manier van reserveren is het niet altijd mogelijk om de Rotterdam Welcome Card te gebruiken.

Locatie
Kunsthal Rotterdam
Museum Rotterdam
Maritiem Museum
Nederlands Fotomuseum
Natuurhistorisch Museum
Chabot Museum
Van Nelle Fabriek tours
Mariniersmuseum
TENT
Het Nieuwe Instituut
Wereldmuseum
Dutch Pinball Museum geen RWC korting in 2020
Belasting & Douane Museum
Huis Sonneveld
Depot Boijmans 25 t/m 27 september (leeg te bezoeken)

Film, theater & muziek

Bij bioscopen, filmhuizen, theaters en concertzalen is vanaf 1 juli de ruimte leidend in plaats van het aantal bezoekers. Er is geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf. Klik hieronder op de locatie voor de daar geldende maatregelen en online tickets.

Locatie
LantarenVenster
Oude & Nieuwe Luxor 1 augustus
Comedy Club Haug
Rotown concerten v.a. 5 september
BIRD concerten/dj-sets v.a. 9 juli
Rotterdam Ahoy
KINO
Cinerama
Pathé de Kuip en Schouwburgplein

Horeca

Bij een vaste zitplaats, reservering en gezondheidscheck is het aantal bezoekers van een restaurants en cafés binnen onbeperkt. Als er geen reservering en gezondheidscheck is mogen er binnen maximaal 100 mensen met een vaste zitplaats aanwezig zijn. Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Openbaar vervoer

Treinen, trams, bussen en metro’s weer rijden volgens de normale dienstregeling en alle zitplaatsen zijn weer beschikbaar. Iedereen vanaf 13 jaar is verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons. Iedereen houdt hier 1,5 meter afstand tot anderen. Het is niet mogelijk om in de trams en bussen van de RET een vervoerbewijs te kopen. Download de RET Barcode App om een mobiel ticket op je telefoon te kopen. Vermijd de spits! Lees hier meer informatie over reizen naar Rotterdam en binnen Rotterdam.

Bezoekersinformatie

De locaties van Rotterdam Tourist Information aan de Coolsingel en in de centrale hal van Rotterdam Centraal zijn weer dagelijks geopend, wel geldt er in de buurt van de locaties een mondkapjesplicht. Hoek van Holland is ook weer geopend. Voor vragen kun je ook bellen of mailen:

Voor Rotterdam:
Telefoon: +31 10 790 01 85 (tussen 09.00 en 17.00 uur)
E-mail: info@rotterdamtouristinformation.nl
Website: www.rotterdam.info

Voor Hoek van Holland:
Telefoon: +31 (0) 174 519 570 (tussen 10.00 en 16.00 uur)
E-mail: hoekvanholland@rotterdamtouristinformation.nl
Website: www.hoekvanholland.nl

Rotterdam Welcome Card

Voor de meeste attracties en musea geldt dat online reserveren voor een bepaalde dag/tijd verplicht is. Niet alle attracties en musea zijn online ingericht op het verzilveren van de korting die je krijgt met de Rotterdam Welcome Card (RWC), bekijk de overzichten hierboven waar het mogelijk is. Momenteel wordt er door iedereen hard aan gewerkt om dit mogelijk te maken. Als er gereserveerd kan worden met de RWC korting, houd er dan rekening mee dat deze locaties op dit moment een beperkte capaciteit hebben, waardoor tijdsloten snel worden gevuld. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen via +31 (0)10 7900185 of info@rotterdamtouristinformation.nl.

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie