Maatregelen door het coronavirus
Iris van den Broek

Maatregelen door het coronavirus

Om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere druk op de zorg te voorkomen heeft het kabinet op vrijdagavond 26 november 2021 nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf zondag 28 november gaan deze maatregelen in en duren tot en met in ieder geval 19 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld. Lees op deze pagina welke coronamaatregelen nu gelden.

Laatste update: 29 november 2021

Basisregels

De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. Houd 1,5 meter afstand van iedereen die niet bij u thuis woont en draag een mondkapje op plekken waar dat verplicht is. Deze basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen. Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes draagt hier allemaal aan bij.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Algemene sluitingstijden

Algemene sluitingstijden tussen 17.00 en 05.00 uur gelden voor:

 • Sportlocaties binnen en buiten.
 • Niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels.
 • Niet-essentiële dienstverlening, zoals zaalverhuur, contactberoepen, pret- en dierenparken, wellnesscentra en sauna’s en zonnestudio’s.
 • Horeca, zoals restaurants en cafés.
 • Locaties voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen.

Gesloten van 20:00 tot 05:00 uur:

 • Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en groothandels.
 • Essentiële dienstverlening, zoals een advocaat of notaris hanteert de reguliere openingstijden.

Publieke locaties zijn open onder de volgende voorwaarden:

 • Houd 1,5 meter afstand. Hierdoor kunnen minder mensen binnen zijn (100% van de 1,5 metercapaciteit kan gebruikt worden of 1 persoon per 5 m2 bij doorstroomlocaties).
 • Een vaste zitplaats is verplicht in de horeca, bij evenementen en locaties voor kunst- en cultuur met uitzondering van doorstroomlocaties.
 • Iedereen van 13 jaar en ouder heeft op bepaalde plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling.
 • Bij verplaatsen binnen een locatie waar een coronatoegangsbewijs geldt is het dragen van een mondkapje verplicht.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Mondkapje

Vanaf zaterdag 6 november is het weer verplicht om een mondkapje te dragen in de supermarkt, winkels en publieke binnenruimten als gemeentehuizen. Daarnaast moeten mensen met een contactberoep, zoals kappers, weer een mondkapje dragen.

Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer blijft verplicht. Ook het dragen van een mondkapje op perrons en stations en in hogescholen, universiteiten en mbo-scholen tijdens het verplaatsen door het gebouw is verplicht.

Het dragen van een mondkapje geldt niet op plekken waar een coronapas verplicht is.

Reizen

Op het vliegveld (in ieder geval vanaf de securitycheck en verder op plekken die eventueel door het vliegveld worden aangewezen zoals vertrek- en aankomsthallen), in, vliegtuigen, treinen, bussen, trams, metro, taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer is het gebruik van een mondkapje verplicht.

Het is niet mogelijk om in de trams en bussen van de RET een vervoerbewijs te kopen. Download de RET Barcode App om een mobiel ticket op je telefoon te kopen. Lees hier meer informatie over reizen naar Rotterdam en binnen Rotterdam.

Heb je vakantieplannen? Ga wijs op reis. Check het reisadvies op Wijsopreis.nl.

Lees meer op Rijksoverheid.nl.

App en online druktemeter

De landelijke app CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Voorkom verspreiding, download Coronamelder. Als je in Rotterdam bent kun je via de online druktemeter SpotR zien waar het (te) druk is.

Rotterdam Tourist Information locaties

Onze locaties in de centrale hal van Rotterdam Centraal , aan de Coolsingel en Hoek van Holland zijn geopend. Kom langs of stel je vragen via de online Chat (klik op groene help-knop), telefoon of email. Op onze locaties is het dragen van een mondkapje verplicht.

Voor Rotterdam:
Telefoon: +31 10 790 01 85 (tussen 09.30 en 18.00 uur)
E-mail: info@rotterdamtouristinformation.nl
Website: www.rotterdam.info

Voor Hoek van Holland:
Telefoon: +31 (0) 174 519 570 (tussen 9.30 en 17.00 uur)
E-mail: hoekvanholland@rotterdamtouristinformation.nl
Website: www.hoekvanholland.nl