Schiedam

Schiedam

Jeneverhoofdstad en gin city met een oud-Hollandse binnenstad en de hoogste molens ter wereld: dat is in het kort Schiedam. Op nog geen 10 minuten afstand van Rotterdam vind je er talloze jeneverbranderijen, romantische grachten, monumentale pakhuizen en karakteristieke ophaalbruggen. Ideaal voor een dagje uit vanaf Rotterdam.

Jeneverhoofdstad

In Schiedam ruik, proef en zie je overal jenever en gin. Grote spelers op de wereldmarkt zijn hier al eeuwenlang gevestigd, naast jonge, hippe merken die Schiedam kozen als thuisbasis voor hun gins. Veel oude pakhuizen, distilleerderijen en branderijen, ooit waren er 392 actief, zijn inmiddels omgetoverd tot woningen, winkels, restaurants, musea en galeries. Zoals het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Naast tentoonstellingen en verhalen over de jenevergeschiedenis heeft het museum een eigen branderij waar de jenever Old Schiedam wordt gestookt uit 100% moutwijn, precies zoals 300 jaar geleden. Je kunt ook één van de gin- en jenevertours volgen, waarbij je wordt rondgeleid door de binnenstad, met een bezoek aan één van de producenten.

Molens en havens

Ook de Schiedamse molens in de binnenstad danken hun bestaan aan het jeneververleden: hier werd het graan voor de branders gemalen. Uniek voor Nederland is dat de molens allemaal op loopafstand van elkaar staan. Iedereen die het molenleven wil ervaren, moet naar molen De Walvisch. De molenaar laat zien hoe de molen draait. Vanaf de houten omloop rond de molen heb je een prachtig uitzicht op de andere molens van Schiedam. Gemalen wordt er trouwens niet, dat gebeurt bij molen De Vrijheid.

De Schiedamse haven maakt onderdeel uit van de Port of Rotterdam. Dwars door de stad kronkelt de rivier de Schie, die uitmondt in de Maas. In de Lange Haven en Florynhaven liggen speciale aanlegsteigers voor pleziervaarders. Vanaf april tot en met oktober is het mogelijk om een rondvaart met een fluisterboot te maken, over de grachten van Schiedam.

Kunst

Al eeuwenlang inspireert Schiedam ontwerpers en kunstenaars. De stad heeft tientallen galeries en vele kunstwerken in de openbare ruimte. Het Stedelijk Museum Schiedam is een must see voor kunstliefhebbers. Dit huis voor Nederlandse kunst van na 1945 is het eerste museum dat in de jaren vijftig CoBrA-kunstwerken aankocht. Het heeft, naast wisselende tentoonstellingen, een omvangrijke collectie uit de periode 1948 –1960 met werk van CoBrA-kunstenaars als Karel Appel, Constant en Lucebert.

Meer informatie

I-Punt S’DAM (tourist information)
Lange Kerkstraat 39
3111 NN Schiedam
+31 (0) 473 30 00
info@sdam.nl
www.sdam.nl

 

Historisch Delfshaven

Historisch Delfshaven

Te combineren met Schiedam
Vlaardingen

Vlaardingen

Leuke buurman
Maassluis

Maassluis

Stad vol maritieme historie