Schiedam

Schiedam

Jeneverhoofdstad en gin city met een oud-Hollandse binnenstad en de hoogste molens ter wereld: dat is in het kort Schiedam. Op nog geen 10 minuten afstand van Rotterdam vind je er talloze jeneverbranderijen, romantische grachten, monumentale pakhuizen en karakteristieke ophaalbruggen. Ideaal voor een dagje uit vanaf Rotterdam.

Jeneverhoofdstad

In S’DAM Dutch Distillers District (S’DAM) vind je grote spelers in de wereldwijde markt die al eeuwenlang gevestigd zijn, naast jonge en trendy merken die Schiedam als thuisbasis voor hun jenever en gin hebben gekozen. Je vindt er oude pakhuizen en distilleerderijen die de geschiedenis van de stad tonen. Veel oude pakhuizen, distilleerderijen en branderijen, ooit waren er 392 actief, zijn inmiddels omgetoverd tot woningen, winkels, restaurants, musea en galeries. Eén van deze musea is het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Hier kan je alles leren over de geschiedenis van jenever en zelfs de distillatie van Oude Schiedam jenever van 100% moutwijn kunt zien, net als 300 jaar geleden.

Tip: Van maart tot juni wordt de geschiedenis van de distillers gevierd met diverse activiteiten. Mis het Nationale Jeneverfestival niet in maart, waar je kunt genieten van proeverijen, workshops, rondleidingen en muziek.

Molens en havens

De Schiedamse molens in het stadscentrum danken hun bestaan aan het jeneververleden, waar graan werd gemalen voor de branders. Je kunt de molens ervaren door een bezoek te brengen aan De Walvisch, waar de molenaar laat zien hoe de molen draait en maalt in het graanlokaal. Vanaf het houten balkon dat om de molen cirkelt, heb je ook een prachtig uitzicht op de andere molens in Schiedam. Uniek voor Nederland is dat alle molens op loopafstand van elkaar liggen.

De haven van Schiedam maakt deel uit van de haven van Rotterdam en is waar de rivier de Schie uitmondt in de Maas, die recht door de stad loopt. Je kunt een tocht maken over de havens van Schiedam in de fluisterboot, of gebruik maken speciale aanlegsteigers voor pleziervaarders in Lange Haven en Florynhaven.

Kunst en cultuur

Schiedam heeft ontwerpers en kunstenaars al eeuwenlang geïnspireerd, resulterend in tientallen galeries en kunstwerken in openbare ruimtes. Het Stedelijk Museum Schiedam is een must-see voor kunstliefhebbers, met Nederlandse kunst uit de periode na 1945 en het eerste museum dat CoBrA-kunstwerken aankocht in de jaren vijftig. Het museum heeft ook een uitgebreide collectie uit de periode 1948-1960 met werk van CoBrA-kunstenaars zoals Karel Appel, Constant en Lucebert.

Ambachtelijke makers

Ten slotte is Schiedam uniek vanwege haar aanwezigheid van ambachtelijke makers in allerlei verschillende specialiteiten. Voorbeelden zijn De Bonte Koe, een chocoladeatelier die likeuren uit Schiedam in hun producten verwerkt of Yokohoma Ramen Saito, een authentiek Japans ramenrestaurant dat bloem gebruikt die geproduceerd is in een molen in Schiedam. Er zijn nog veel makers die op loopafstand van elkaar gevestigd zijn die je kunt ontdekken.

Meer informatie

I-Punt S’DAM (tourist information)
Lange Kerkstraat 39
3111 NN Schiedam
+31 (0) 473 30 00
info@sdam.nl
www.sdam.nl

 

Historisch Delfshaven

Historisch Delfshaven

Te combineren met Schiedam
Vlaardingen

Vlaardingen

Leuke buurman
Maassluis

Maassluis

Stad vol maritieme historie