Museumkwartier
Oude meesters, moderne kunst, hedendaags design en potvisskeletten: de musea rondom het Museumpark bieden iedere cultuursnuiver wat wils. Het park is ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas en herbergt vele romantische plekjes en kunstwerken. In de zomermaanden is het Museumpark vaak décor van kleinschalige festivals, straattheater, openluchtbioscopen en markten. Rem Koolhaas ontwierp ook de Kunsthal, dat niet alleen vanwege het bijzondere gebouw een bezoekje verdient. Deze instelling – een museum is het officieel niet – presenteert cultuur in de breedste zin van het woord: oude kunst, nieuwe kunst, design, fotografie, van elitair tot populair. Bij Het Nieuwe Instituut ligt de focus op architectuur, mode, design en e-cultuur. Aan het Museumpark liggen een paar opvallende, witte villa’s, in de stijl van het Nieuwe Bouwen. In één ervan huist het Chabot Museum, het andere is museumwoning Huis Sonneveld, dat laat zien hoe je anno jaren ’30 hypermodern kon wonen. Voor kinderen is het Natuurhistorisch een aanrader. Er zijn fossielen, skeletten (zoals van een enórme potvis), opgezette dieren, dieren op sterk water en nog veel meer.
Een nieuw icoon
Depot Boijmans Van Beuningen is Rotterdams nieuwste icoon. En het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot de complete collectie. Struin – zelfstandig of met een gids – tussen 151.000 kunstobjecten. Je mag zelfs meekijken met conservering en restauratie. Hoe bijzonder is dat! Op het dakterras geniet je van een hapje en drankje en een geweldig uitzicht. Het depot gaat in de tweede helft van 2021 open.
Een groene oase
Op loopafstand van alle musea vind je Het Park. Welk park bedoel je…? Hooguit krijg je de toevoeging Het Park bij de Euromast. Maar de mededeling Het Park volstaat meestal. Want het was gewoon het eerste park. Je kunt er heerlijk wandelen in de schaduw van de prachtige bomen. Er zijn diverse horecagelegenheden, zoals Parqiet en Dudok in het Park, maar je kunt ook je eigen eten meebrengen, want het is een geliefde plek om te picknicken.