Koningsdag in Rotterdam

Koningsdag in Rotterdam

We vieren op donderdag 27 april de verjaardag van Koning Willem-Alexander en dat hij 10 jaar koning is. Rotterdam trakteert Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, hun dochters en andere leden van de Koninklijke Familie op een mooi feest. Het thema van het feest is: We zijn allemaal Kings & Queens. Want iedereen is bijzonder en op ieder hoofd past een kroon! Alles over Koningsdag in Rotterdam kun je vinden op de speciale website Koningsdaginrotterdam.nl.

De route van de Koninklijke Familie

Van de Afrikaanderwijk, over de Nieuwe Maas naar de Binnenrotte in het centrum. Dat is in het kort de Koninklijke route op Koningsdag op 27 april. Wandelend én varend met watertaxi’s krijgt de Koninklijke Familie Rotterdam te zien in al haar veelzijdigheid: verschillende culturen, kunst, architectuur, geschiedenis en toekomst.

Wandel de Koningsdag-route

Waan je zelf een echte King & Queen en bewandel de Koningsdag-route in Rotterdam. De Koninklijke route trekt een lijn door de stad. Met een wandeling van één kilometer én een oversteek over de Nieuwe Maas biedt het een compleet en veelzijdig beeld van Rotterdam: je ziet en beleeft culturen, kunst, architectuur, vernieuwing, eten, geschiedenis en toekomst.

1. Afrikaanderplein

De wandeling van de Koninklijke Familie begint donderdag 27 april vlak bij het Afrikaanderplein, waar elke woensdag en zaterdag één van de grootste markten van Nederland te vinden is: de Afrikaandermarkt. Maak kennis met de vele culturen, geuren, kleuren en smaken die deze wijk rijk is. 31 jaar geleden genoot Koningin Beatrix hier ook al van de gezellige drukte, tijdens Koninginnedag 1992.

2. Kocatepe Moskee en de botanische tuin

Een schoolgebouw, tuinmanswoning en botanische tuin vormen hier samen een rijksmonument. Het voormalige schoolgebouw is sinds 1996 een thuis voor de Kocatepe Moskee. In de botanische tuin zijn veel verschillende planten en bomen te bewonderen. Zo’n 850 verschillende plantensoorten en 40 verschillende bomen. Vrijwilligers onderhouden de tuin. Vervolg je weg via de Koninklijke route: die loopt via de Pretorialaan richting de Maashaven. Tip: Maak en klein uitstapje uit de route en ontdek de Afrikaanderwijk en haar inwoners.

3. Watertaxi

De geel-zwarte bootjes zijn niet meer weg te denken uit Rotterdam. De watertaxi’s varen over de Nieuwe Maas en leggen aan bij zo’n 50 steigers. Van een snelle rit over het water van A naar B tot een toeristische rondvaart. Op Koningsdag maakt de Koninklijke Familie de oversteek van de Maashaven naar de Leuvehaven. In dit Maritiem District, voorheen Waterstad, liggen verrassend veel voetstappen van de Oranjes. Van Willem van Oranje, tot Willem Alexander. Daaraan herinneren bijvoorbeeld de namen van Koningsbrug, Willemsbrug en Regentessebrug. Deze laatste brug werd met een rijtoer van de Koninginnen Emma en Wilhelmina feestelijk geopend op 9 juni 1899.

4. ss Rotterdam

Het stoomschip Rotterdam van de Holland Amerika Lijn is nu een hotel aan het Katendrechtse Hoofd. In de glorietijd voer de ‘Grand Dame’ met passagiers naar New York. Koningin Juliana doopte het schip op 13 september 1958. En een jaar later stapte Prinses Beatrix aan boord voor de allereerste reis, ook wel de ‘Maiden trip’, van het ss Rotterdam. Tip: Maak een tussenstop bij het ss Rotterdam. Nuttig een drankje op het achterdek met prachtig zicht op de skyline van Rotterdam.

5. Hotel New York

Het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn was vroeger het vertrekpunt voor duizenden landverhuizers. Vol hoop op een beter leven vertrokken zij naar Noord-Amerika. Nu is het een plek om te overnachten, eten, drinken, trouwen, vergaderen en feesten. Tip: Maak een tussenstop en strijk neer op het terras op de kop van de Wilhelminapier. Geniet hier van het uitzicht en werp je blik vooral op de Fenixloods II waar in 2024 het FENIX Landverhuizersmuseum met een spectaculair uitzichtplatform zal openen.

6. Erasmusbrug

Het Koninklijk gezelschap vaart in de watertaxi’s onder de Erasmusbrug door. De brug, in de volksmond ook wel ‘De Zwaan’ genoemd, werd in 1996 geopend door Koningin Beatrix. Volg de route verder over water of wandel over de brug met in de verte een blik op de Willemsbrug. Deze voormalige spoorbrug over de Nieuwe Maas, werd op 1 juli 1981 geopend door Koningin Beatrix samen met Kroonprins Willem-Alexander. Of neem op de hoek van de Boompjes en de Leuvehaven een kijkje bij het oorlogsmonument de Boeg. Het monument van Fred Carasso dat op 10 april 1957 door Prinses Margriet werd onthuld.

7. Plein 1940

De route aan de Noordzijde vertrekt vanaf Plein 1940. Jaarlijks herdenken we hier het oorlogsgeweld, toen en nu elders in de wereld. Bij het beeld ‘De verwoeste stad’ van Ossip Zadkine. Het is een van de beroemdste oorlogsmonumenten in Europa. Het beeld heeft de bijnaam Jan Gat: verwijzend naar het gat op de plek van het hart. Het stadshart dat bij het bombardement op 14 mei 1940 werd verwoest. De wandeling vervolgt over de Blaak met onder andere de bekende Kubuswoningen van Piet Blom in zicht.

8. Laurenskerk

Via de Ds. Jan Scharpstraat volgt de route in de richting van de Laurenskerk. Het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum. Op het Grotekerkplein staat het oudste bronzen gegoten standbeeld van Nederland: het standbeeld van Erasmus, enkele meters van zijn geboortehuis. Tip: Van april tot en met eind oktober kan op woensdag en zaterdag de toren van de Laurenskerk beklommen worden.

9. Markthal

De wandeling volgt dwars door de kleurrijke Markthal, bijna 10 jaar geleden (2014) geopend door Koningin Maxima. Het kunstwerk ‘Hoorn des Overvloeds’ op de binnengevel (ontworpen door kunstenaars Arno Coenen & Iris Roskam) is met 11.000 vierkante meter een van de grootste kunstwerken van Europa.

10. Centrale bibliotheek

De Centrale Bibliotheek ligt aan de Binnenrotte, op het eindpunt van de Koninklijke route, waar op Koningsdag 2023 een spetterend slotfeest plaatsvindt. De Binnenrotte is ook dé plek waar Rotterdam ontstond. Op de kruising met de Hoogstraat werd in 1270 een dam in de Rotte gelegd. Rotte-dam. Dertig jaar geleden deden stadsarcheologen hier een bijzondere ontdekking: onder de grond lag namelijk een compleet bootje. Met deze punter is het laatste gat in de dam in de Rotte gedicht. Tip: Neem een kijkje bij deze punter in een permanente expositie op de derde etage van de centrale bibliotheek. De tentoonstelling geeft een beeld van het ontstaan van de stad.

Boek de Watertaxi van steiger Maashaven naar steiger Leuvehaven-Centrum ruim van te voren (www.watertaxirotterdam.nl) maar wandelen via de Erasmusbrug kan ook. Of loop de route als groep met een échte Rotterdamse gids. Stuur een e-mail naar info@derotterdamtours.nl met in het onderwerp: Route Koningsdag 010.

Nog meer feest in Rotterdam

Bekende artiesten uit de regio Rotterdam, waaronder Davina Michelle, Ronnie Flex en Lee Towers, zullen optreden op een groot podium op het Binnenrotteplein. Daar zal de koninklijke familie afscheid nemen van het Rotterdamse publiek. Maar de festiviteiten gaan door tot 17:00 uur met optredens op het plein en op andere locaties in de stad. Naast de officiële festiviteiten zijn er ook tal van andere leuke feestjes in de stad. Ontdek hieronder een selectie of bezoek de website Uitagenda Rotterdam met het volledige overzicht van feestjes.

Kralingse Bos Festival

Kralingse Bos Festival

Het Kralingse Bos festival is tijdens koningsdag weer helemaal ter...
Het Kroonjuweel

Het Kroonjuweel

Krijg je het elk jaar maar benauwd van de drukte rondom Koningsdag? Mini...
Kingsland Festival

Kingsland Festival

Vanwege het lokale karakter van Koningsdag is Kingsland Festival uitgegr...
Winkelen op Koningsdag

Winkelen op Koningsdag

Koningsdag is een evenement dat bekend staat om het verkopen van gebruikte spullen. Overal in de stad kun je kleedjes vinden die zijn bedekt met speelgoed, boeken, kleding, servies en nog veel meer. Dus als je op zoek bent naar koopjes, is dit het moment om toe te slaan! Maar als je liever serieus wilt winkelen, kun je ook terecht in de winkels in Rotterdam Centrum. Deze zijn op Koningsdag geopend van 12:00 uur tot 18:00 uur, dus er is alle tijd om naar hartenlust te shoppen. Of je nu graag op zoek gaat naar koopjes of liever wilt genieten van de winkelervaring in de stad, Koningsdag in Rotterdam biedt ook voor elk wat wils.

Openingstijden winkels

Als je Koningsdag viert, mag een smakelijke tompouce natuurlijk niet ontbreken!

Zalmhaventoren gekroond in aanloop naar Koningsdag | nustyR Fotografie Zalmhaventoren gekroond in aanloop naar Koningsdag | nustyR Fotografie
Zalmhaventoren gekroond in aanloop naar Koningsdag | nustyR Fotografie