Maatregelen coronavirus: Ook in Rotterdam zijn extra maatregelen getroffen om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Lees meer informatie.

De Binnenrotte is het grootste plein van Rotterdam. Het is ook de plek waar Rotterdam is ontstaan. Oorspronkelijk was de Binnenrotte een deel van de rivier de Rotte. In 1871 werd de Rotte hier gedempt voor de aanleg van een spoorwegviaduct. Het viaduct werd later weer gesloopt voor de aanleg van de Willemsspoortunnel. Tegenwoordig is het Binnenrotteplein een levendig stadsplein met op dinsdag en zaterdag een van de grootste markten van Nederland.

Aan de Binnenrotte staan een aantal opvallende gebouwen zoals de Markthal, de Centrale Bibliotheek, de Kubuswoningen en de Grote- of Sint-Laurenskerk. Aan en onder het plein ligt Station Rotterdam Blaak. De Binnenrotte is daarom goed te bereiken met de trein, metro, tram en bus. Ook zijn er een gratis fietsenstalling en openbaar toilet. Onder de naastgelegen Markthal is er tevens een grote parkeergarage.

Voorjaar 2020

Van 8 t/m 16 mei 2020 zal de Binnenrotte de plek zijn waar het gratis toegankelijke Eurovision Village neerstrijkt. Dit festivalterrein biedt podium aan diverse artiesten van het Eurovision Songfestival, nieuw talent en gevestigde namen uit stad en land.  

Ook zal in het voorjaar van 2020 op de Binnenrotte een kunstwerk worden geplaatst van de Rotterdamse kunstenaar Ben Zegers, met de poëtische titel Iedereen is dood behalve wij. Het kunstwerk herinnert aan de voetstappen van de eerste Rotterdammers en verwijst naar de aloude functie van de plek als marktplaats. Het danseresje van kunstenaar Degas uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen stond model voor de positie van de twee voeten ten opzicht van elkaar.


Tijdelijke verplaatsing markt
Tijdens het Songfestival schuift de centrummarkt voor vijf keer op. Dat is, inclusief op- en afbouwdagen, op 5, 9, 12, 16 en 19 mei. De markt staat straks tussen de Librijesteeg (Binnenrotte) tot en met de Jacobsplaats (parkeervlakken). De stoffenmarkt blijft op de Hoogstraat voor de bibliotheek. Ook de zondagsmarkt wordt twee keer verplaatst: op 10 en 17 mei. De zondagsmarkt kan echter in geheel naar een ander deel op de Binnenrotte verplaatst worden.

Share

Adres & Contact

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie