Sophia van den Hoek

Opgenomen in Rotterdam

25 januari 2019 door Tim Bakker

Hoewel programma’s als The Voice of Holland, DWDD en De Slimste Mens niet in onze regio worden opgenomen zien we Rotterdam de laatste jaren steeds vaker terug in televisieseries en films. Student en gastblogger Tim Bakker vertelt in dit blog over 5 mediaproducties en de locaties waar ze zijn opgenomen!

Het Perfecte Plaatje op RTL 4

Het programma waarin tien bekende Nederlanders opdrachten uitvoeren om de beste foto te maken, bracht in het tweede seizoen een bezoek aan Rotterdam. In de halve finale kregen Giel de Winter, Estelle Cruijff en Isa Hoes de opdracht om een bruid en bruidegom in urban wedding stijl te fotograferen. Giel nam een kiekje bij het Stadhuis aan de Coolsingel. De setting bij de shoots van Isa en Estelle was bij de Maassilo, een voormalige graansilo uit 1910, aan de Maashaven. De Watertaxi kon in deze aflevering natuurlijk niet ontbreken. Als je de Watertaxi pakt bij halte Maashaven richting het centrum vaar je langs het indrukwekkende ss Rotterdam.

K3 Love Cruise in de bioscoop

Klaasje, Marthe en Hanne van K3 staan op het podium tijdens de shows van de populaire muziekgroep in Rotterdam Ahoy of in het Nieuwe Luxor Theater. Maar de meidengroep brengt niet alleen albums uit. In de zomer van 2017 is het ss Rotterdam het decor van hun eigen film: K3 Love Cruise. Het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn heeft in de vorige eeuw vele wereldzeeën bevaren. Het stoomschip ligt nu permanent aangemeerd in de Maashaven in Rotterdam, bij Katendrecht. De film gaat over een cruise van kapitein Bas (Winston Post) en mevrouw Visschers (Nicolette van Dam) waar de zangeressen van K3 een optreden gaan verzorgen. Tijdens de reis krijgen ze bezoek van parel-elf Elvin die het K3 niet makkelijk maakt. Komt door zijn magische elfenstof het optreden tijdens het eindbal in gevaar? In de bioscoop keken er meer dan 250.000 mensen uit Nederland en België naar de film. In de scenes zijn bijvoorbeeld het Lido Restaurant, het Promenade Deck met zwembad en de uitzicht op de skyline van Rotterdam te zien. Bezoek je het ss Rotterdam en zoek je naar een plaats om te overnachten? Boek dan een kamer op het schip en ervaar het slapen in jaren ‘50 stijl. Je kunt ook kiezen voor een volledige arrangement met bijvoorbeeld een bezoek aan Diergaarde Blijdorp.

 The Rotterdam Project op RTL 4

Met de Gouden Televizier-Ring, de Zilveren Televizier-Ster en de prijs Omroepman van het Jaar was 2018 qua televisie het jaar van Beau van Erven Dorens. In The Rotterdam Project steunt de presentator Rotterdamse daklozen om van de straat te komen. Dat dit niet altijd makkelijk is voor de deelnemers, blijkt uit het programma. In de afleveringen zijn tussen de gesprekken door veel locaties in Rotterdam te zien zoals de Erasmusbrug, de Markthal en de Kubuswoningen. Het is mogelijk om een museumwoning te bezichtigen waardoor je zelf kunt ervaren hoe het voelt om in een Kubuswoning te wonen. Als bezoeker ben je hier slechts drie euro aan kwijt. Dagdroom je tijdens een bezichtiging over het slapen in een Kubuswoning? Dan ben je bij Stayokay aan het juiste adres. Ook de Euromast is te zien in het televisieprogramma. Met deelnemer Hilde drinkt Beau een kop koffie in de hoogste uitkijktoren van Nederland waar je een prachtig uitzicht op de stad hebt.

De Marathon in de bioscoop

In de film De Marathon is personage Gerard (Stefan de Walle) eigenaar van een autogarage waar hij zijn vrienden Nico (Marcel Hensema), Leo (Martin van Waardenberg), Kees (Frank Lammers) en Youssoef (Mimoun Oaïssa) in dienst heeft. In het bedrijf lijkt alles op rolletjes te lopen, maar schijn bedriegt. Er moet een rekening betaald worden van 40.000 euro, anders betekent dit een faillissement voor het bedrijf. Dit proberen de mannen op te lossen door zich te laten sponsoren tijdens de Marathon van Rotterdam. Tijdens een van hun trainingen komen ze ook langs de Koopgoot. De trappen in de Koopgoot zijn nogal omstreden bij Rotterdammers wat in de film benadrukt wordt met de uitspraak “Kijk nou… hier leg de Koopgoot! Alleen nog effe die pleuristrap af.” De tekst is sinds 2018 te lezen bij het betreden van het winkelgebied. De trap is geen ontwerpfout, maar gebouwd zodat hulpdiensten de verlaagde winkelstraat kunnen bereiken: safety first!

The Passion op NPO1

Het televisie evenement The Passion van de EO, KRO en NCRV is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. Het programma vertelt in een modern jasje over het lijden en het sterven van Jezus Christus. In 2012 vond het evenement plaats in Rotterdam met Danny de Munk als Jezus met 20.000 toeschouwers op het Willemsplein bij de Erasmusbrug. Frans Bauer zong ‘Is dit nu later’ bij Hotel New York en ‘Jezus en zijn apostelen’ vervoerden zich met tramlijn 24 door de stad. Op het einde was de Munk bovenin de pyloon van de Erasmusbrug te zien waarmee de wederopstanding van Christus werd uitgebeeld. Hij zong het nummer ‘Afscheid nemen bestaat niet’ samen met zangeres Berget Lewis.

Met het IFFR is Rotterdam dé filmstad is van Nederland, maar wil je Rotterdam ook ontdekken als decor voor films en televisieproducties? Wandel dan mee op de rondleiding ‘Rotterdam op het Witte Doek’ van Gilde Rotterdam.

Dit artikel is geschreven door Tim Bakker. Hij studeert dit jaar af aan de Fontys Academy for Creative Industries in de opleiding CO IEMES waarbij de communicatie en organisatie van de entertainmentbranche centraal staan.