Cees Zevenbergen

Elise ontdekt de geschiedenis van Hotel New York bij Museum Rotterdam

27 december 2021 door

In mei 2018 kreeg Elise een rondleiding in Hotel New York van hotelportier en verhalenverteller Nico Prins. Ze vierde al zingend het jubileum van het jarige hotel. ‘I want to be a part of it… New York, New York!’ Onlangs bezocht ze in Museum Rotterdam de jubileumtentoonstelling Hotel New York – Story of Pioneers en kwam ze nog meer te weten over het bijzondere hotel en restaurant op de Wilhelminapier.

Wuivend op weg naar Amerika 

Na mijn bezoek aan Hotel New York heb ik meteen een datum geprikt om de tentoonstelling ‘Hotel New York – Story of Pioneers’ in Museum Rotterdam te bezoeken om nóg meer te weten te komen over de geschiedenis van dit bijzondere hotel. Maar vooral ook over de landverhuizers die Nederland verlieten en hun heil zochten in Amerika.  

Want om de tienduizenden landverhuizers die vanuit Rotterdam de oversteek maakten te kunnen inschepen, legt de Rotterdamse rederij in 1889 een eigen kade aan: de Wilhelminakade. Hierna wordt er ook een pakhuis, een kerkgebouw en een landverhuizershotel gebouwd. Het hotel biedt plaats aan vierhonderd mensen.  

Uitzwaaien 

De tentoonstelling in Museum Rotterdam begint op de Wilhelminakade, waar het voor de landverhuizers allemaal begon. Vanaf de eerste seconde waan ik mij aan boord van een schip, dat in de afgelopen eeuw vanaf de Rotterdamse Wilhelminapier naar Amerika vertrok. Ik betreed het schip via een loopbrug en aan de hand van analoge beelden word ik uitgezwaaid door honderden mensen. Ook zie ik beelden van massa’s mensen die met hun verhuiskoffers naar de kade komen. Ze worden vergezeld door hun familie, voor een allerlaatste vaarwelknuffel. Ik vond het moeilijk om voor te stellen wat die mensen op dat moment dachten. Ze zouden hun familie misschien nooit meer zien. 

Tours over/naar Hotel New York

Koninklijke Spido

Koninklijke Spido

Een Maritieme Belevenis in Rotterdam Spido is gelegen aan de vo...
Splashtours

Splashtours

Splashtours biedt een tour met gids door Rotterdam in een knalgele amfib...

Aan boord van een schip  

Via verschillende kamers in de tentoonstelling ontdek ik de rest van geschiedenis. Van het verhaal van de eerste pioniers; de landverhuizers, de Holland Amerika Lijn, de cruiseschepen, de Kop van Zuid tot aan de hotelpioniers. Door het interieur ben ik voor even écht op een schip, zoals de landverhuizers en de emigranten die destijds naar Amerika gingen. In de eerste kamer staan honderden koffers opeengestapeld. De volgende kamer laat de kleding van de matrozen zien en in een andere lees ik het negen-gangenmenu. Het mooist vind ik de persoonlijke draai van de expositie. Ik lees handgeschreven verhalen op kaarten, brieven en teksten bij foto’s van landverhuizers. Ik word hierdoor ondergedompeld in de verhalen en lees het verdriet, de vreugde en angsten.  

Ik word hierdoor ondergedompeld in de verhalen en lees het verdriet, de vreugde en angsten.

Elise

Hotel New York 

De tentoonstelling eindigt met kamers van Hotel New York. Ik sta oog in oog met de oude inrichting van het hotel. Zo staat er bijvoorbeeld een oude stoel, die vroeger in de lobby stond. Ook lees ik welke heren het kantoor van de Holland Amerika Lijn omtoverden tot Hotel New York. Een hotel en restaurant wat vandaag de dag een icoon is voor de stad. 

Meer Hotel New York

25 jaar Hotel New York. Aanleiding voor Museum Rotterdam om op een bijzondere wijze een ode te brengen aan dit markante hotel.

25 jaar Hotel New York. Aanleiding voor Museum Rotterdam om op een bijzondere wijze een ode te brengen aan dit markante hotel.

Start spreading the news: Hotel New York bestaat op 5 mei 2018 precies 2...

Meer informatie  

Dit artikel is geschreven door blogster Elise Barends. 

Meer van Elise Barends

The Good People store

De favoriete zaakjes van Elise in het MAHO kwartier

Onze blogger Elise bezoekt met fotografe Maartje Catharina het gezellige...

17 dec 2021 door Elise Barends
RTI_Blog_Elise_Langoest_main2

Langoest aan de Maas: Vis met een goud randje

Liefhebbers van oesters, kreeft, coquilles, sashimi, gamba’s, fruit de...

16 dec 2021 door Elise Barends

Elise eet lekker én gezond bij saladebar SLA

Tegen een gezellige lunch of diner met vrienden of familie zeg ik niet v...

1 nov 2018 door Elise Barends