‘I want to be a part of it... New York, New York!’

Frank Sinatra

Elise viert 25e verjaardag van Hotel New York

2 mei 2018 door

Start spreading the news: Hotel New York bestaat op 5 mei 2018 precies 25 jaar! Tijd voor een feestje dus. Onze blogger Elise ging alvast langs om het jubileum te vieren en zong vrolijk: ‘I want to be a part of it… New York, New York!’ Wanneer ga jij?

Vanaf het centrum van Rotterdam fiets ik, over de Erasmusbrug, naar Hotel New York. Eenmaal aangekomen bij het iconische gebouw geniet ik eerst even van de buitenkant. Ook al is het voor mij een bekende plek, het blijft een plaatje. Binnen staat hotelportier Nico Prins mij netjes op te wachten. Met kostuum en al.

Rondje met portier Nico

Als voormalig verhalenverteller is Nico geknipt voor deze functie. Daarnaast kent hij als geboren en getogen Rotterdammer de geschiedenis van Rotterdam als geen ander. Dagelijks geeft hij met alle plezier rondleidingen door het hotel. Zo ook aan mij. En als hij begint met praten, stopt hij voorlopig niet. ‘Mensen rondleiden is bijzonder. En mijn trucje? Ik bouw het op. Van de ‘gewone’ kamers naar de suites. Dan krijg je bij mensen echt een wauw-effect.’

Tijdens deze speciale rondleiding ontdek ik diverse hotelkamers. Ook weet Nico de belangrijke ontwikkelingen van vroeger en van nu te koppelen aan veranderingen in de wereld. Hij vertelt beeldend, met veel enthousiasme en droge Rotterdamse humor. En neemt mij mee op een boeiende reis door 1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas.

Terug in de tijd

Want hoe zat het ook al weer? ‘Hotel New York is niet zomaar een hotel en restaurant. Vanaf 1901 staat het bijzondere gebouw op de Kop van Zuid te schitteren. Toen als hoofkantoor van de Holland Amerika Lijn. Hier namen duizenden emigranten afscheid van hun familie en hun vaderland.’ Waarom? ‘Voor de hoop op een beter leven aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. In de nieuwe Wereld, het Beloofde Land. In 1993 opende Hotel New York haar deuren. Nu is hotel al weer 25 jaar oud en omgeven door wolkenkrabbers. Het historische pand doet echter niet onder voor het Montevideo, De Maastoren en De Rotterdam.’

Kamer met dakterras

Nico neemt mij mee naar zijn favoriete hotelkamer. Het is kamer 407 mét terras. ‘Het is niet de meest luxe kamer, maar wel lekker groot en ruim. En het heeft als enige een prachtig dakterras. Ook ik boek deze kamer wel eens. Dan trek ik in het zonnetje een heerlijk flesje wijn open en geniet ik van een fenomenaal uitzicht.’

Ook vertelt Nico wat hij nu zo bijzonder vindt aan het gebouw. Hoe het is omgetoverd tot een uniek hotel-restaurant. Waarbij meer dan uitstekend gebruik is gemaakt van de bestaande gegevens als gebouw, geschiedenis en locatie. ‘Het is geen 4-sterrenhotel, Hotel New York stijgt boven alle sterren uit. Alleen al door dit gegeven.’

Trots op geschiedenis

Niet alleen Nico, alle medewerkers van Hotel New York zijn trots op de geschiedenis en dragen dit graag uit. Ze flyeren, verkopen boekjes en geven rondleidingen aan belangstellenden. Alleen al voor het interieur is het een bezoekje waard. Alles ademt de sfeer van de vroegere trans-Atlantische scheepvaart. Veel van de luxe hotelkamers hebben uitzicht op de Maas met aan de overkant de oude Veerhaven of de moderne wolkenkrabbers in het centrum.

Oud singnatuur Hotel New York Oud singnatuur Hotel New York

De kelder

Na het aanhoren van dit verhaal begint mijn buik toch wel te rammelen. Van hoge plafonds en grote ruimtes loop ik door naar lagere plafonds en gezellige nissen en hoekjes. Sinds 2015 heeft Hotel New York namelijk ook een kelder. De sfeer is intiemer en exclusiever dan boven, maar net zo toegankelijk. Het klassieke interieur doet denken aan de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw in het vooroorlogse Manhattan. Precies de plek waar vele landverhuizers aankwamen toen zij hun vaderland verlieten met een van cruiseschepen van de Holland-Amerika Lijn.

Yellow Cab

Als je echt culinair wil genieten, ben je hier op je plek. De 11 meter lange bar nodigt uit om te borrelen of om cocktails te drinken. De bartenders beheersen alle technieken om een perfecte cocktail te maken. Terwijl ik nip aan mijn ‘Yellow Cab’ waan ik mij even in een van de hipste tenten van New York City. Ook drink je hier een ‘Perfect Manhattan’ of ‘New York Sour’. De cocktailkaart is elegant, avontuurlijk met een eigenzinnige twist.

Al genietend van mijn cocktail, bereiden Chef Edward de Ridder en zijn team geweldige culinaire hoogstandjes voor mij klaar. Zeebaars, bavette en zure mat en rabarberijs met champagne mousse. Elk gerechtje is weer genieten. De kaart wisselt met de seizoenen en bevat vleesgerechten van de houtskoolgrill. Kies zelf of laat je verrassen met het menu van de chef. En niet te vergeten: de wijnen. Bij elk gerechtje proef ik een andere. Van een Chardonnay met sterk bourgogne karakter, een fruitig rode Pinot Noir tot aan een licht mousserende zoete dessertwijn.

Meer informatie

Hotel New York is 7 dagen per week geopend van 7.00 uur tot 1.00 uur. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kun je er uitgebreid of eenvoudig in alle prijsklassen heerlijk eten en drinken. De NY Basement is maandag t/m vrijdag geopend van 17.00 tot 01.00 uur. Vrijdag en zaterdag van 16.00 tot 2.00 en zondag van 12.30 tot 01.00 uur.

Dit artikel is geschreven door blogster Elise Barends met foto’s van fotografe Maartje Catharina.

Meer info

Elise ontdekt de geschiedenis van Hotel New York bij Museum Rotterdam

Elise ontdekt de geschiedenis van Hotel New York bij Museum Rotterdam

In mei 2018 kreeg Elise een rondleiding in Hotel New York van hotelporti...
Boek een kamer bij Hotel New York

Boek een kamer bij Hotel New York

Meer dan een hotel...

Meer van Elise Barends

06_MUSEUM_RDAM_Foto2

Elise ontdekt de geschiedenis van Hotel New York bij Museum Rotterdam

In mei 2018 kreeg Elise een rondleiding in Hotel New York van hotelporti...

27 dec 2021 door Elise Barends
The Good People store

De favoriete zaakjes van Elise in het MAHO kwartier

Onze blogger Elise bezoekt met fotografe Maartje Catharina het gezellige...

17 dec 2021 door Elise Barends
RTI_Blog_Elise_Langoest_main2

Langoest aan de Maas: Vis met een goud randje

Liefhebbers van oesters, kreeft, coquilles, sashimi, gamba’s, fruit de...

16 dec 2021 door Elise Barends