Raymond Swaep

Ontdek de vele gezichten van Rotterdam met tram 8

6 november 2018 door

Tram 8 brengt je van het groene en lommerrijke Hillegersberg dwars door de stad naar de oer- Rotterdamse stadswijk Spangen. Onderweg nodigen diverse leuke plekken en bezienswaardigheden je uit om even uit te stappen. Onze blogger Raymond uit Rotterdam stapte in bij Hillegersberg-Zuid en genoot van de dynamiek van Rotterdam.

Rotterdam-Noord

Ik heb een zaterdagmiddag gekozen voor mijn rit en stap tram 8 in op de Kleiweg met gezellige plekken als Wijnbar De Avonden en Ver Van Hier, een kinderboekwinkel en koffiecafé. De tram rijdt vanaf hier richting Station Rotterdam Noord. Het stationsgebouw is van de hand van architect Sybold van Ravesteyn. Een geschilderde tekst van de beroemde voetballer Coen Moulijn heet me welkom:

Uiteindelijk kom ik uit het Oude Noorden, dat moet je nooit vergeten.

Via de Bergweg duiken we het bruisende Oude Noorden in. Wat een verschil met de rust in Hillegersberg! Het is een komen en gaan van reizigers met zo´n lekkere Rotterdamse tongval. “Goedemorgen mijnheer. Lekker op pad?“ vraagt de vriendelijke conductrice.

Ik zie veel leuke zaakjes in de Benthuizerstraat: Brasserie Nieuw Noord, Westerkaatje Noord en het nieuwe WES eettentje. Het wordt hier niet voor niets het Quartier Latin van Rotterdam genoemd.

We rijden langs het geboortehuis van de wereldberoemde schilder Willem de Kooning, Zaagmolenstraat 13. Meteen rechts bevindt zich een van de hipste straten van Rotterdam, het Zwaanshals. Er is hier van alles te verkrijgen. Van whisky bij Whiskybase, tweedehands boeken bij Antiquariaat Zwaanshals tot een lunch in Hopper Noord. Ontdek zelf ook de vele trendy boetiekjes.

De route vervolgt langs riviertje de Rotte. Nu weten we meteen waar de naam Rotterdam van afgeleid is! En bierliefhebbers opgelet! Aan de Zaagmolenkade langs de Rotte zit Brouwerij Noordt. Voor een oer-Rotterdams pilsje of speciaal biertje. Een stukje verder bevindt zich Kookpunt. Ongetwijfeld de mooiste kookwinkel van het land. We verlaten de vooroorlogse wijken. In de verte zie ik de hoogbouw van het moderne Rotterdam.

Het Stadscentrum

Via het Hofplein rijden we het Weena op. Wat een staal en glas om ons heen, prachtig! We naderen Rotterdam Centraal Station, een architectonisch pareltje. Hier moet ik er echt even uit om wat foto’s te maken. De tram vervolgt zijn weg over het Kruisplein. Rechts ligt de befaamde West-Kruiskade. Hou je van Aziatisch eten, dan zit je hier goed. Rotterdams China Town begint hier op deze internationale straat. Ik kom ogen én oren tekort. Er valt hier zoveel te zien.

Aan de Westersingel begint de internationale beeldenroute. Wat zijn we trots op ‘L’Homme qui Marche’, van niet minder dan Auguste Rodin. Je vindt er overigens ook werken van andere beroemde beeldhouwers zoals Carel Visser, Joel Shapiro en Umberto Mastroianni.

Ik vervolg mijn weg en kom via de chique Van Oldenbarneveltstraat op de Coolsingel. Er wordt hier momenteel flink gewerkt om er een prachtige boulevard van te maken. Tussen de moderne hoogbouw zien we links het Schielandshuis uit 1665. In de tuin van het Schielandshuis zit de Rotterdam Tourist Information (VVV) met de Rotterdam Discovery. Deze gratis tentoonstelling laat je het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam zien.

Must sees in Rotterdam

10 x must sees en bezienswaardigheden in Rotterdam

10 x must sees en bezienswaardigheden in Rotterdam

Rotterdam biedt volop bezienswaardigheden en er is altijd wel wat nieuws...
Erasmusbrug

Erasmusbrug

Verbinding De 800 meter lange Erasmusbrug is de verbinding tuss...

De tram gaat verder over de Schiedamsedijk en draait daarna het Vasteland op. Ik werp een blik op de Erasmusbrug en de hoogbouw van de Wilhelminapier. Links naast me ligt het Scheepvaartkwartier, de statigste wijk van Rotterdam. Het Scheepvaartkwartier grenst aan Het Park met de Euromast. Waar ik ook heen kijk, de uitzichten zijn fantastisch.

Het Westen

Via de Westzeedijk rijden we richting het westen. Links van me liggen de Müllerpier en de Lloydpier. Waar vroeger scheepvaartmaatschappijen zaten en passagiersschepen aanmeerden staan nu stoere appartementencomplexen en gerenoveerde pakhuizen met uitzicht op het water. Rotterdamser kun je het niet krijgen! De pieren nodigen uit voor een wandeling om te genieten van de uitzichten.

Iets verderop, in Historisch Delfshaven, heeft Rotterdam zijn eigen stukje Middeleeuwen. De geschiedenis ligt hier voor het oprapen. Een deel van The Pilgrim Fathers vertrok vanuit hier naar de Nieuwe Wereld. Naast geschiedenis en cultuur kun je in de cafés en restaurants rond de haven goed terecht voor de inwendige mens.

We naderen het eindpunt, maar ik stap nog even uit bij het Dakpark. De laatste halte ligt voor het Kasteel, het stadion van Sparta. Te herkennen aan de twee torentjes. Ik heb genoten! Een indrukwekkende rit waarin de vele gezichten van Rotterdam de revue passeren.

Tram 8 rijdt van zes uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. Wil jij ook meerijden met tram 8 of wil je gebruik maken van de bus en/of metro koop dan je ticket(s) bij een van de RET servicewinkels en servicepunten, de buschauffeur en tramconducteur of op de locaties van Rotterdam Tourist Information (Coolsingel en CS). Voor meer informatie over de OV mogelijkheden in Rotterdam, klik dan hier.

Deze blog is geschreven door Raymond Swaep.

Maas Maas
Maas

Meer van Raymond Swaep

2000-markthal-Reuzenrad_558A2741

Raymond bezoekt foodwalhalla De Markthal met De Rotterdam Tours

Raymond komt, vooral in de donkere maanden van het jaar, graag in foodwa...

16 dec 2021 door Raymond Swaep
Oude Noorden - Ossip van Duivenbode

Een rondje Het Oude Noorden

Raymond groeide op in Rotterdam Zuid, maar woont het grootste deel van z...

13 dec 2021 door Raymond Swaep
Blog-Raymond_Van_Nellefabriek

Raymond bezoekt het Chabot Museum en de Van Nellefabriek

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus, een vooruitstreven...

7 feb 2020 door Raymond Swaep