Raymond fietst langs drie bijzondere transformatieprojecten

26 juni 2019 door

Rotterdam is een jonge en dynamische wereldstad die zichzelf in hoog tempo blijft vernieuwen. Het is in Rotterdam dus heel normaal dat er gebouwen in de steigers staan. Er worden veel nieuwbouwprojecten gerealiseerd zoals FORUM Rotterdam en De Zalmhaven, maar soms worden gebouwen die jaren leeg hebben gestaan getransformeerd en krijgen ze een nieuwe bestemming. Blogger Raymond stapte op zijn fiets en nam een kijkje bij een aantal interessante projecten.

Het voormalig Postkantoor

Ik start mijn fietstocht op de Coolsingel bij het voormalige postkantoor aan de Coolsingel. Het werd gebouwd vanaf 1915 en in 1923 opgeleverd, drie jaar later dan het Stadhuis. Het postkantoor werd 10 meter achter het Stadhuis gebouwd zodat alle aandacht zich zou richten op dit Stadhuis. Maar door het hierdoor ontstane plein werd het tegenovergestelde bereikt. Het postkantoor heeft een bijzondere plek in het hart van iedere Rotterdammer. Het is een van de drie gebouwen aan de Coolsingel die de Duitse bombardementen heeft doorstaan. Tot 2007 werden de posterijen beheerd, en deed de telegrafie-technologie de harten van de inwoners sneller te doen kloppen. Maar behalve een enkele tentoonstelling werd het heel stil in en rondom het monumentale gebouw.

Voormalig Postkantoor

Voormalig Postkantoor

POST, een multifunctioneel concept met een hotel, spectaculaire appartementen, hoogwaardige horeca en gevarieerde retail.

In de zomer van 2014 werd het postkantoor druk bezocht in verband met de tentoonstelling Living Dinosaurs.

Raymond Swaep

Inmiddels zijn er grootste plannen met het gebouw en zal het er in de toekomst weer flink gaan leven. Er komt een 5 sterrenhotel, spectaculaire appartementen, diverse horeca, gevarieerde winkels en een doorgang voor aansluiting van Rodezand met de nieuwe Coolsingel. Het voormalig Postkantoor zal hierdoor weer een hoofdrol op gaan eisen en er mede voor gaan zorgen dat de Coolsingel zijn monumentale allure en internationale uitstraling weer terug krijgt. Ik fiets richting Zuid naar Katendrecht en laat zo de werkzaamheden op de Coolsingel achter mij.

Santos

Mijn fietstocht over de Erasmusbrug brengt mij via de Posthuma- en de Hillelaan op Katendrecht. Vanuit de lucht gezien lijkt dit schiereiland op een hand met een pols. De entree van Katendrecht bij metrostation Rijnhaven wordt dan ook de Pols van Katendrecht genoemd. Ook in dit deel van Katendrecht wordt flink gebouwd en zijn er grootse plannen. Hoe anders was het hier vroeger. Deze onbestemde plek leidde je naar de voormalige rosse buurt van Rotterdam. Een perfecte setting voor een film noir of een onvervalste Krimi.

Maar deze plek heeft veel meer te vertellen. Ik stop voor het Pakhuis Santos dat in 1901 in sobere eclectische stijl werd gebouwd in opdracht van de Blauwhoedenveem Rotterdam. Het Pakhuis werd gebruikt voor de opslag van Braziliaanse koffie. Lange tijd was het 24,5 m hoge pakhuis Santos het hoogste pakhuis van Rotterdam, met een geavanceerde laad- en losinrichting.

Dit gebouw doet me denken aan de architectuur in havensteden als Glasgow en Liverpool. Net als Rotterdam: stoer en trots! Ik ben blij dat het gebouw behouden blijft want Santos is onlosmakelijk verbonden met Katendrecht. Begin 2021 zal het Duitse designwarenhuis Stilwerk hier een vestiging openen. Stilwerk presenteert in Pakhuis Santos 20 winkels gericht op design en interieurinrichting. Verder is er ruimte voor foodconcepten en is Stilwerk van plan om op het dak van Santos 22 woningen te bouwen met een met exclusieve inrichting. Al dromend fiets ik verder over de Brede Hilledijk en de Veerlaan naar het Deliplein.

De Fenixloods I

Ik ben gestopt met trappen en stap af bij de Rijnhavenbrug waar je een prachtige doorkijk hebt naar de Wilhelminapier. Maar mijn aandacht gaat niet naar de prachtige skyline, maar naar de historische Fenixloodsen. In 1922 werd de 360 meter lange San Franciscoloods gebouwd. Een bombardement in 1944 vernielde het middenstuk en een deel van de kade. Na de oorlog werd de kade hersteld en kregen de restanten van de loods de namen Fenix I en Fenix II. Als uit de as herrezen! Door het verplaatsen van de havenactiviteiten naar het westen hebben de loodsen sinds de jaren tachtig geen functie meer, daarom zijn ze nu beschikbaar voor nieuwe projecten.

Momenteel worden bovenop de huidige Fenixloods I 212 loftwoningen gebouwd. De bestaande loods wordt zelf ingevuld met horeca, detailhandel en een cultureel cluster dat bestaat uit jeugdcircus Circus Rotjeknor, internationale kunstvakhogeschool Codarts en het internationaal vermaarde dansgezelschap Conny Janssen Danst. Dit wordt een prachtige plek om te wonen. Het uitzicht op de Rijnhaven en de Wilhelminapier zal magnifiek zijn.

Ik besluit mijn tour bij de Fenix Food Factory in Fenixloods 2. Ook die loods zal begin volgende jaar beschikbaar komen voor een nieuw project, maar die bewaar ik voor een volgende keer!

Fietsen in Rotterdam

Top 10 Fietstips

Top 10 Fietstips

Kan je niet kiezen waar je heen moet als je in Rotterdam gaat fietsen? D...
Fietsen in Rotterdam & regio

Fietsen in Rotterdam & regio

Rotterdam en de omliggende gebieden bieden tal van mogelijkheden voor fi...
Fietsverhuur

Fietsverhuur

Rotterdam is een fantastische stad om te ontdekken per fiets! Er zijn ta...
3200_PC10062-Wilheminapier-Guido-Pijper 3200_PC10062-Wilheminapier-Guido-Pijper

Meer van Raymond Swaep

2000-markthal-Reuzenrad_558A2741

Raymond bezoekt foodwalhalla De Markthal met De Rotterdam Tours

Raymond komt, vooral in de donkere maanden van het jaar, graag in foodwa...

16 dec 2021 door Raymond Swaep
Oude Noorden - Ossip van Duivenbode

Een rondje Het Oude Noorden

Raymond groeide op in Rotterdam Zuid, maar woont het grootste deel van z...

13 dec 2021 door Raymond Swaep
Blog-Raymond_Van_Nellefabriek

Raymond bezoekt het Chabot Museum en de Van Nellefabriek

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus, een vooruitstreven...

7 feb 2020 door Raymond Swaep