Opzwepende ritmes aan de Maas

Jan Makor, onbekende fotograaf; collectie Jan Makor

Opzwepende ritmes aan de Maas

12 juni 2019 door Rob Noordhoek

Wat hebben jazz en de partyscene in de jaren ’90 gemeen? Rob Noordhoek van Museum Rotterdam vertelt in dit blog over de opkomst van beide muziekstromingen.

Een paar jaar geleden vroegen we aan allerlei mensen wat nu eigenlijk ‘Echt Rotterdams’ was. Het antwoord was heel vaak ‘hard werken’. Dat klinkt wat serieus, maar de Amerikanen weten: ‘Work hard, play hard’. Dat dit zeker geldt voor onze stad laten we nu in Museum Rotterdam zien met twee tentoonstellingen: Jazz in Rotterdam en Party People. De eerste gaat over de opkomst van de jazz. De ander neemt je mee in de Rotterdamse partyscene vanaf de jaren ´90.

Hotspots

Op het eerste gezicht gaan de tentoonstellingen over muziekstromingen. Maar ze geven ook een indruk van de stad in verschillende tijden. Soms heel letterlijk. Bij Jazz in Rotterdam staan op oude luchtfoto’s de beste uitgaansplekken van het interbellum. Clubs, podia, theaters, bioscopen. Het geeft een indruk van de bruisende vooroorlogse stad. In Party People ga je de hotspots juist in en kun je onder dreunende beats de sustainable dansvloer van Club Watt op.

Geen afgesloten hoofdstuk

Bij Museum Rotterdam willen we de geschiedenis niet alleen neerzetten als een afgesloten hoofdstuk in het verhaal van de stad. We leggen graag verbanden tussen verschillende tijden. Of beter: we laten de bezoeker die verbanden leggen. Party People en Jazz in Rotterdam zijn goede voorbeelden. Je kunt ze natuurlijk prima los bekijken. Maar wie oplet ontdekt interessante overeenkomsten én verschillen.

Crisis en feesten

Bijvoorbeeld de invloed van een crisis op het uitgaansleven. Dat leidt bepaalt niet tot een saaie stad. Zo bloeit de Rotterdamse jazz-scene na de beurskrach van 1929. Jazzformaties van welgestelde amateurs zijn goedkoop en treden veel op. Bijna 80 jaar later zie je dat creatieve Rotterdammers ook weten om te gaan met de laatste crisis. De huisfeesten, illegale feestjes en kleine, tijdelijke clubs die overal op- of onderduiken zijn niet gelikt, maar de sfeer is enorm.

Onder de goedkeurende blik van stijlicoon Josephine Baker bewonder je de outfit van een flapper girl.

Rob Noordhoek

Fashion statement

Party People kun je trouwens ook zien als een modetentoonstelling. Je bent nooit de eerste in onze club. Overal zie je poppen die de favoriete uitgaanskleding en stijlen van Rotterdammers rocken. Diva’s, performers, gabbers, B-boys, noem maar op. Even verderop in het museum zie je hoe je in de jaren ’20 een fashion statement neerzet. Onder de goedkeurende blik van stijlicoon Josephine Baker bewonder je de outfit van een flapper girl.

Verandering

Bij Museum Rotterdam willen altijd iets van de stad laten zien wat je misschien herkent, of juist verbaast. Maar we willen bezoekers ook hongerig maken naar meer verhalen van Rotterdam. Zodat je kunt ontdekken waarom de stad is zoals ze is. En wat je misschien anders zou willen zien. Daar kan iedereen op zijn of haar manier aan bijdragen. Denk wat dit onderwerp betreft bijvoorbeeld aan de Rotterdammers die demonstreerden voor beter uitgaansbeleid. Want wat is – naast hard werken en hard feesten – Rotterdamser dan verandering?

Over de schrijver

Over de schrijver

Rob Noordhoek is publiekshistoricus bij Museum Rotterdam. Hij werkt mee aan allerlei presentaties van het museum. Rond 2010 was hij regelmatig met speaker in de hand te vinden op vage huisfeestjes in Noord en West.

Jazz in Rotterdam

100 jaar jazz in Rotterdam

100 jaar jazz in Rotterdam

Rotterdam viert 100 jaar jazz in de stad met volop activiteiten, concerten ...