Ukraine: find the latest information regarding the ongoing situation and emergency traveling to the Netherlands

100 jaar jazz in Rotterdam

100 jaar jazz in Rotterdam

100 jaar geleden, toen de grote havens werden gegraven, kwam jazz naar Rotterdam toe. Sindsdien zit de muziekstroming in het hart van het culturele leven van de stad. Jaar na jaar trekt het North Sea Jazz Festival de beste jazzmusici van over de hele wereld, maar het kan het hele jaar door worden gehoord, in één van jazzpodia van de stad. Naast de muzikale omlijsting wordt er bij een eeuw jazz ook stilgestaan met een tentoonstelling in Museum Rotterdam.

NN North Sea Jazz Festival // 12 t/m 14 juli 2019

Dit Rotterdamse jazzfestival is wereldwijd bekend en geliefd. Drie dagen lang kun je genieten van muziek uit het het verleden, heden én de toekomst van de jazz, maar komen ook genres als blues, soul, funk, hiphop, world en pop langs. Zoals elk jaar staan er grote namen op het podium, maar kun je ook volop nieuw talent ontdekken!

In 2019 komen weer veel bekende namen langs: Young Gun Silver Fox, Rag’n’Bone Man, Toto, Janelle Monáe, Ms. Lauryn Hill, Burt Bacharach, Diana Krall, Jamie Cullum, Chance the Rapper, Joe Jackson, Jonathan Jeremiah en Marc Broussard. Bekijk het complete overzicht hier.

Tip: ga ook naar de – inmiddels legendarische – afterparty Boogieball in jazzclub Bird. Daar komen muzikanten en artiesten samen om tot in de kleine uurtjes te jammen of voor één avond dj te spelen.

 

Kom alvast in de stemming:

North Sea Round Town // 27 juni t/m 14 juli 2019

Warm je op voor het North Sea Jazz Festival tijdens North Sea Round Town. Ruim drie weken lang zijn er gratis live optredens op de meest uiteenlopende binnen- en buitenlocaties, zoals in de tuin van het Schielandshuis. Verwacht een mix van intieme concerten, masterclasses, schijnbaar toevallige jamsessies, tentoonstellingen, shows en afterparty’s in huiskamers, parken, restaurants en op podia.

Opzwepende ritmes aan de Maas

Opzwepende ritmes aan de Maas

Wat hebben jazz en de partyscene in de jaren ’90 gemeen? Rob Noordhoek van Museum Rotterdam vertelt in dit blog over de opkomst van beide muziekstromingen.

Lees het hier

Jazzroutes

Op zondag 30 juni kunnen vijf verdwenen jazzpodia in Rotterdam, die veelbetekenend zijn geweest in de 100 jaar dat jazz in deze stad is, worden aangedaan bij de Historisch Jazzroute Van Pschorr tot Bird. Er wordt voor één dag buiten geprogrammeerd bij het Maritiem Museum, Oude Binnenweg, Grote Kerkplein (B14)  en Garden of Bird. Op 7 juli kun je op de fiets verschillende concerten op Zuid bezoeken. Ga je liever het water op, stap dan aan boord op het Jazzschip op 29 juni. Per spoor is ook mogelijk. De Jazz Night Express vertrekt van 28 op 29 juni naar Berlijn.

Als je die dag niet kunt is er altijd nog de Jazzroute in de Rotterdam Routes app, waarin jazzkenner Hans Zirkzee je meeneemt langs alle roemruchte jazzplekken van toen en nu.

Jazzpodia in Rotterdam

Rotterdam heeft meerdere jazzpodia, waar zowel grote namen als nieuw talent te horen zijn. Concertgebouw de Doelen en jazzpodium LantarenVenster bieden het volledige scale van het genre, van moderne tot world jazz. In Dizzy, de oudste jazzclub van Nederland, tref je veel lokaal talent (lees ook de blog van Sarah & Maaike). Het hippe BIRD richt zich op jazz, al dan niet in een cross-over met soul, latin, funk en electronische muziek. Ook hier staan regelmatig internationale beroemdheden op het podium.

Ook interessant voor jou?!

Jazzagenda

Jazzagenda

Het hele jaar door is er jazz
Zomer vol verrassingen

Zomer vol verrassingen

Bezoek de stad
Festivalstad Rotterdam

Festivalstad Rotterdam

Food, muziek, dance, film en meer

Share