Water en Havens

Water en Havens

Rotterdam is als havenstad onlosmakelijk verbonden met de Maas. Er zijn allerlei manieren om de rivier en de haven te ontdekken en beleven.

De levendigheid aan de haven

Je kunt prachtige wandelingen langs het water maken. Vanaf de Willemskade, de Maaskade, de Willemsburg, het Noordereiland, de Wilhelminapier en de Erasmusbrug, heb je continu uitzicht op de scheepvaart en de karakteristieke skyline van de stad. Onderweg kom je tal van mooie plekjes tegen, waar je even kunt uitrusten en de view op je kunt laten inwerken. Het verhoogde panoramaterras van Café Rotterdam of het terras van het café-restaurant van hotel nhow (op de zevende verdieping van De Rotterdam) zijn hier gedroomde plekken voor. Met name in het zomerseizoen zijn er vaak imposante cruiseschepen te bewonderen.

Wie dieper de haven in wil, kan een fietstocht maken, of zich laten rondleiden door een gids die alle ins en outs over de haven weet te vertellen. Ook ín de stad is de haven continu voelbaar. Een aantal Rotterdamse binnenhavens zijn het décor geworden van levendige uitgaansgebieden. Het Scheepvaartkwartier, de Oude Haven, historisch Delfshaven en schiereiland Katendrecht zijn daar goede voorbeelden van. Hét moment om de Maas en de haven ten volste te beleven, is tijdens de Wereldhavendagen in september. Een heel weekend lang zijn er excursies, demonstraties, vaartochten en cultureel entertainment op het water en de kades.

Op het water…

Extra leuk is het natuurlijk om de rivier vanaf het water te ervaren. Neem een watertaxi van de pittoreske Veerhaven naar het historische Hotel New York of maak een havenvaartocht met de Spido. Reis per Aqualiner naar Heijplaat, het schiereiland waar vroeger de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij stond en tegenwoordig alles draait om Research, Design & Manufacturing, of bezoek M4H, een rauw gebied dat ontwikkeld wordt tot proeftuin voor kunstenaars, ontwerpers en andere visionairs.

Ook leuk: een dagje naar de Maasvlakte of Hoek van Holland. Want dit uitgestrekte strand hoort óók bij Rotterdam!