Ukraine: find the latest information regarding the ongoing situation and emergency traveling to the Netherlands

Van roze podium tot Rooftop Walk: veel om naar (uit) te kijken

Van roze podium tot Rooftop Walk: veel om naar (uit) te kijken

Vijf hoogtepunten van de Rotterdam Architectuur Maand

Ossip van Duivenbode

Van roze podium tot Rooftop Walk: veel om naar (uit) te kijken

Tijdens de jaarlijkse Rotterdam Architectuur Maand (RA Maand) in juni zijn er heel wat hoogtepunten in de stad om te bezoeken en ervaren. Met ‘Vista Rotterdam’ als thema – vista betekent uitzicht – bekijk je de letterlijke en figuurlijke vergezichten van de stad. Het hart van de maand is het zuurstokroze stadspodium, op het dak van Het Nieuwe Instituut. Naast deze opvallende hotspot is er natuurlijk veel meer te zien, doen, leren en beleven. Ontdek de stad op hoogte! Hieronder de belangrijkste plekken, activiteiten en architectuur- evenementen.

De Rotterdam Rooftop Walk (26 mei-24 juni)

Steek de Coolsingel eens over op grote hoogte en zonder wachten of winkelbezoek! Dat kan namelijk vanaf 26 mei, met de Rotterdam Rooftop Walk: een route op dakniveau, georganiseerd door de Rotterdamse Dakendagen (zie hieronder). Een belangrijk onderdeel ervan is de luchtbrug tussen WTC Rotterdam en het dak van de Bijenkorf. Naast een uniek uitzicht, zie je tijdens deze wandeling op hoogte met eigen ogen allerlei voorbeelden van innovatief dakgebruik. Groene daken, energieleverende daken, klimaatadaptieve daken, recreatieve daken: verzin het maar! Op eigen en vernieuwende wijze dragen Rotterdamse daken wezenlijk bij aan de gezonde en vooruitstrevende toekomst van de stad! Tickets kosten 3,50 en koop je online.

Rotterdam Rooftop Walk

Rotterdam Rooftop Walk

Het Podium: 1 juni – 17 augustus

Het Podium is een uniek, tijdelijk en felgekleurd uitkijkpunt waarvoor de RA Maand en Het Nieuwe Instituut de handen ineen slaan. Het stadspodium – tevens festivalhart van de RA Maand – is door architectenbureau MVRDV ontworpen. Het Podium biedt een dagelijks architectuurprogramma, van lezingen en gesprekken tot films en workshops, maar is ook los daarvan gratis te bezoeken via een lift én gigantische trap langs de gevel van het spraakmakende gebouw. Of je nu architectuurliefhebber bent of niet: deze plek biedt bezoekers een unieke kans om de Rotterdamse architectuur, de stad en het Museumpark op een unieke manier te ervaren. Dit uitzicht – richting het spiegelende Depot Boijmans Van Beuningen – wil je natuurlijk niet missen, dus reserveer snel een ticket!

Het Podium

Het Podium

De Rotterdamse Dakendagen (2-5 juni)

Een inmiddels jaarlijks Rotterdams hoogtepunt zijn de Rotterdamse Dakendagen, waarbij je een ontdekkingstocht op hoogte te wachten staat. Dit jaar zijn er spannende routes langs meerdere daken, met op elk dak een verrassende manier om de ruimte te gebruiken en daarop te reflecteren. En natuurlijk is er weer een centraal dak waar je heen gaat voor muziek, een hapje, drankje en gezelligheid. Het programma én de tickets zie en koop je hier! Tip: in Rooftopics interviewt Léon van der Geest (festivaldirecteur Dakendagen) verschillende makers en visionairs over (en op) de meest innovatieve Rotterdamse daken. Bekijk bijvoorbeeld het interview met architect Winy Maas (MVRDV).

Rotterdamse Dakendagen

Rotterdamse Dakendagen

Tentoonstelling (T)Huis

Pal onder het roze platform van Het Podium – niet op maar ín Het Nieuwe Instituut – bezoek je gratis de hoofdtentoonstelling van de RA Maand: (T)Huis. De vraag wát nu precies een (t)huis maakt, staat daar centraal. Is het je eigen woning? Is het je buurt of stad? En wat maakt eigenlijk een prettige leefomgeving, waar je je thuis voelt? Met een ruimtelijke blik – het blijft natuurlijk de Architectuur Maand – wordt er naar deze vragen gekeken. Verwacht een tentoonstelling over de toekomst van wonen en leven in de stad: een divers onderwerp, dat op iedereen van toepassing is.

Tentoonstelling (T)Huis

Tentoonstelling (T)Huis

Dag en Nacht van de Architectuur: 18 & 19 juni

Tijdens de Dag en Nacht van de Architectuur zie je moderne klassiekers (zoals het Witte Huis), de befaamde wederopbouwarchitectuur (zoals Het Industriegebouw) en imposante hoogbouw (zoals de Zalmhaventoren) letterlijk in een nieuw licht! Bezoek bijvoorbeeld wederopbouwklassiekers vóór openingstijd of klim op het heetst van de dag naar de top van gloednieuwe hoogbouw. ’s Middags kom je bij in de lounge van modern(istisch)e hotels en vanaf zonsondergang staan de klassiekers centraal. Met de intrede van de nacht is het tijd om de rafelranden van de stad te belichten. Bekijk, kortom, de gebouwde stad in een heel ander licht. Ga zelf op pad met deze routes of boek een begeleide tour. Vanaf medio mei zie je het volledige programma hier.

…en nog vijf andere leuke dingen om te zien of doen!

Dak op, dak (d’r) af!

Dak op, dak (d’r) af!

Voor een Rotterdammer is een leeg dak als een blanco canvas, waar verbeelding tot van alles kan leiden. Van vergroening en energieopwekking tot recreatie: zelfs daken bieden hier ruimte aan innovatie en experiment. Als bezoeker kan je hier bovendien niet alleen een toeschouwer, maar een onderdeel van zijn: experimenteer, leer mee en enjoy the ride!

Lees meer