10 x lokaal en vernieuwend eten in Rotterdam
Restaurant Fermin: lokaal, circulair, duurzaam koken, open vuur & fermentatie - foto Iris van den Broek

10 x lokaal en vernieuwend eten in Rotterdam

In Rotterdam grijpen bewoners en ondernemers een uitdaging met beide handen aan. De titel ‘wederopbouwstad’ draagt Rotterdam met trots en tijdens crises ligt de focus steevast op dat wat wél kan. Ruimtegebrek? Laten we de daken en het water benutten! Zo transformeerde het dak van een parkeergarage tot Dakpark en groene long in M4H. En zo illustreert de Floating Farm hoe totaal anders denken (en doen) vóór je kan werken. Wereldwijd staan we nu ook voor de nodige uitdagingen. Uitdagingen en vragen waarvoor Rotterdamse ondernemers graag antwoorden bieden, vanuit de wil om opbouwend bij te dragen. Door bijvoorbeeld een betere balans tussen mens en natuur na te streven.

Rotterdam is en blijft een veranderingsgezinde stad en flexibiliteit een tweede natuur van Rotterdammers. Is er een noodzaak? Aanpassen zullen ze! De Rotterdamse eetcultuur weerspiegelt dat perfect. Hieronder een greep uit de (vele) ‘vriendelijke’ restaurants van Rotterdam, met veel passie opgezet door ambitieuze ondernemers. Probeer ze zelf uit en ontdek hoeveel voldoening het geeft om vernieuwend én verantwoord te eten!

1. Rotonde: circulair culinair

Rotonde-oprichters Roy, Birk en Jord wilden een plek maken met goed eten, zonder negatieve gevolgen voor mens, dier of planeet. Hun progressieve restaurant beantwoordt aan verschillende voedselvraagstukken – van herkomst tot omgang met afval – en is daarmee zo circulair als de naam doet vermoeden. Koken gebeurt met lokale groenten, granen, peulvruchten, fruit, paddenstoelen en meer. Het liefst zo puur mogelijk, maar zeker niet saai. “Door bijzondere combinaties, groenten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord én een glas natuurwijn dat tot nadenken aanzet, hopen we je te overweldigen,” verklaren de heren uitnodigend op de website. Of dat lukt, moet je zelf ervaren.

2. Old Scuola: Napolitaans meets Rotterdams

In Het Industriegebouw (HIG), aan het Achterklooster, proef je bij Old Scuola op Napolitaanse wijze gebakken pizza’s: met een luchtige korst en dunne bodem. Maar Rotterdams zijn deze pizza’s zeker ook, want gemaakt met lokale producten. De oesterzwammen van Rotterzwam – gekweekt op koffiedik in de Rotterdamse Schiehaven – maken een heerlijke oesterzwampizza. Een Nederlandse boer levert de ‘Italiaanse’ kazen – buffelmozzerella, burrata en fior di latte – naar Old Scuola receptuur. Dat bevalt zo goed dat er een tweede vestiging opende in de charmante buurt Little C, aan de Coolhaven. Alle reden voor een bezoek!

3. NOTK: prettig en proefhoudend proosten

Hier sla je niet ‘zomaar’ een glas wijn achterover. Wijn drinken bij NOTK betekent dat iets leren en waarderen. Bewust proeven dus. Dat geldt ook voor de gerechten die bij de wijnen worden geserveerd, die lokaal en met liefde gemaakt zijn. Ook over de wijnen zelf maken de heren achter NOTK bewuste keuzes, bijvoorbeeld over de afstand die de wijnen afleggen, de manier waarop ze geproduceerd zijn en hoe ze verpakt worden. Dat proost toch net wat prettiger.

4. Gare du Nord: deze bio bistro gaat als/in een trein!

Over duurzaamheid gesproken: zelfs het onderkomen van bio-vegan bistro Gare du Nord is hergebruikt! In een karakteristieke, Duitse treinwagon uit 1982 geniet je hier van puur en plantaardig eten, gemaakt van biologische ingrediënten. De gerechten zijn klassiek, met een vegan twist: van een vegan Wellington tot pastinaaksoep, broodje chili tempeh, wortel cheesecake of peren clafoutis. Uiteraard schenkt men hier ook bio biertjes: na een stuk of wat komt die trein vanzelf in beweging.

 

5. Backyard: de immer aardige ‘achtertuin’

Dit plant based, vegan friendly restaurant in hartje Rotterdam heeft een stadse en toch knusse sfeer. Alleen al de smoothies van Backyard zijn een bezoek waard: The Hulk (spinazie, avocado, appel, broccoli, mango en meer) of Purple Rain (acai, zwarte, blauwe en bosbes, banaan, appel, framboos) garanderen een gezonde start van je dag. De kaart is hoofdzakelijk vegan, verrassend en vriendelijk. Voor de ‘Pulled No Chicken’ is geen kip gestorven, want gemaakt met oesterzwammen en gekarameliseerde ui op een spelt broodje, met zoete aardappel frietjes erbij. De ‘Backyard Healthy Kapsalon’ is gemaakt met zoete aardappelfrietjes, (vegan) Shwarma, sla, komkommer, tomaat, ui, sriracha mayonaise én.. aioli. Het is dan wel een gezond alternatief voor de Rotterdamse klassieker, stinken uit je straatje doe je evengoed! Geen reden om ‘m te laten staan: vooral gaan!

6. Clementine: eten uit eigen moestuin

Op slechts 10 minuten met de trein vanaf Blaak, ligt restaurant en café Clementine in een grote glazen kas. Hier staat shared dining centraal. Je deelt er vooral duurzaam en lokaal gegroeide producten, heerlijk bereid in bijvoorbeeld een 5-gangen menu van de chef. Mét veel producten uit eigen moestuin bovendien!

7. Spirit: 100% vega opschepper

‘Kom lekker 100% bio en vega opscheppen bij Spirit’, roept het misschien wel allereerste vega restaurant in Rotterdam. De buffetvorm voor zowel ontbijt, lunch en diner is al jaren een succes, met vijftig verschillende gerechten die je de hele dag door kunt eten. Meenemen kan natuurlijk ook. Voor andere verantwoorde producten stap je binnen bij de naastgelegen bio-supermarkt de Groene Passage. Tip: doe je boodschappen niet voor, maar ná de lunch bij Spirit, anders koop je natuurlijk geheid teveel voedzaamheid.

8. The Harvest: goede oogst voor boer en bezoeker

Wat dacht je van een schaal vol quinoasalade, gekarameliseerde pastinaak, bietensalade en romige preisoep? Het is de Farmers Bowl van The Harvest. Dit restaurant annex cateringbedrijf koopt producten in bij de boer en bouwt zo mee aan een duurzaam voedselsysteem, bomvol verse producten. De bowls zijn puur, gezond en seizoensgebonden, met zeventien gerechten om uit te kiezen. Je zult zien: gezond eten is hier niet moeilijk, kíezen wel!

9. PLSTK: Eco cafe met aandacht voor de oorsprong

In de duinen van Hoek van Holland – ook wel ‘Rotterdam Strand’ – ga je naar PLSTK. Oprichters Robin, Charlotte en Maxim zijn fervent watersporters. Dat merk je niet alleen aan de plek van PLSTK, pal aan het water, maar ook aan de missie ervan. Hier wordt namelijk niet alleen gewerkt aan een fijne plek en een goede hap, maar ook aan het actief terugdringen van onnodig (wegwerp)plastic in het milieu én het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Hier eet je daarom alleen producten waarvan de oorsprong bekend is én dat wordt geleverd zonder onnodige verpakkingen. Alleen al door dat te weten smaakt die homemade falafel of bananenpannenkoek nóg beter.

10. Fermin: beter goed bedorven dan slecht bereid

In dit kleine restaurant aan het Noordplein werken Remco en Sjanne creatief en ambitieus, met uitsluitend lokale en seizoensgebonden producten. Deze ‘beperking’ zorgt juist voor veel creatieve uitdaging, waarbij ambachtelijke kooktechnieken domineren en afval tot een minimum wordt beperkt. De naam ‘Fermin’ verwijst naar het ambacht van fermenteren dat hier veelvuldig wordt toegepast. In een steeds wisselend 4-, 5-, of 6-gangen menu van de chef proef je het resultaat, bij voorkeur begeleid door een verrassende natuurwijn.

Ontdek ze zelf!

Rotterdam is en blijft een stad van verandering, en flexibiliteit is een tweede natuur voor de Rotterdammers. Als er een behoefte is, passen ze zich aan. De eetcultuur van Rotterdam weerspiegelt dit prachtig. Probeer het zelf! Bezoek deze tien originele restaurants en ontdek hoe het is om innovatief en verantwoord te eten!

Meer Eten & Drinken

Ontbijten in Rotterdam

Ontbijten in Rotterdam

10 heerlijke plekken om je dag te starten
Brunches en lunches

Brunches en lunches

5 bruisende plekken voor brunch en lunch
Borrelen met hapjes

Borrelen met hapjes

13 heerlijke Rotterdamse terrassen