Ukraine: find the latest information regarding the ongoing situation and emergency traveling to the Netherlands

Dak op, dak (d’r) af!

Dak op, dak (d’r) af!

De rijkdom van de Rotterdamse daken: van go to-daken en to do-daken tot DIY-daken

Pascal Striebel

Dak op, dak (d’r) af!

In Rotterdam doe je iets goed óf niet. Het is zo gezegd ‘d’r op of d’r onder’. Als het op de daken aankomt, dan is het absoluut d’r op! De stad heeft veel dakoppervlak en waarom zou je die onbenut laten? Voor een Rotterdammer is een leeg dak als een blanco canvas, waar verbeelding tot van alles kan leiden. Van vergroening en energieopwekking tot recreatie: zelfs daken bieden hier ruimte aan innovatie en experiment. Als bezoeker en bewoner kan je hier bovendien niet alleen een toeschouwer, maar een onderdeel van zijn: experimenteer, leer mee en enjoy the ride!

Topsfeer op rooftops

Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland, onder andere als gevolg van de wederopbouw. Naast wonderschone weidse panorama’s, bieden deze vele vierkante meters een rijkdom aan ruimte. Ruimte voor experiment, voor energieopwekking, voor klimaatadaptiviteit door meer wateropvang en groen. Maar misschien ook voor wonen, werken en recreëren. Om alle opties te verkennen is er maar één mogelijkheid: experimenteren en leren. Dat is precies waar Rotterdammers goed in zijn. Al doende leert men, en jij – bewoner of bezoeker – wordt uitgenodigd mee te doen, te leren en vooral te genieten van de topsfeer op de Rotterdamse rooftops. Dat doe je door mooie (horeca)locaties op de daken te bezoeken (go to-daken), de evenementen en activiteiten op de daken te bezoeken (to do-daken) of door zelf met je dak aan de slag te gaan (DIY-daken).

Go to-daken

Er zijn in Rotterdam steeds meer daken om te bezoeken. Voor het uitzicht, de horeca of de moestuin bijvoorbeeld. Deze daken zijn de hele week toegankelijk voor iedereen.

  • Het dak van het Schieblock aan het Hofplein is een oase in de stad, vooral door de DakAkker: het eerste oogstbare dak van Nederland en met 1000 m² het grootste stadslandbouwdak van Europa! Ook voor de Rotterdamse bijen is het hier goed toeven, met diverse bijenkasten.
  • Het stadsterras van Bistro Binnenrotte ligt op het dak van de entree van de Centrale Bibliotheek en biedt een schitterend uitzicht op onder andere de Markthal, Kubuswoningen en de Laurenskerk. Het is er ook heerlijk loeren naar mensen op marktdagen (dinsdag en zaterdag).
  • Het dak van de Hofbogen is een go-to in wording. Dit langste dak van Nederland (1,9 kilometer!) transformeert met het Hofbogenpark tot groene long die het Stadscentrum met de buurten in Rotterdam Noord verbindt. Het Luchtpark Hofbogen is er direct aan verbonden en na de werkzaamheden weer toegankelijk.
  • Een ander park op hoogte bezoek je vlakbij het Marconiplein: het Dakpark is gebouwd op het dak van een parkeergarage, bijna een kilometer lang en op negen meter hoogte biedt het een weids uitzicht. Dit is echt een plek voor de buurt, waar kinderen spelen op de ‘watertrappen’, mensen een rondje hardlopen, picknicken en elkaar ontmoeten op een zonnige zondagmiddag. De buurttuin is er – met schapen, kippen een moestuin en fruithagen – een vruchtbare aanwinst voor de buurt.

To do-daken

Naast daken om te bezoeken, zijn er ook daken waar er – op gezette data – feestjes (vrij letterlijk) door het dak gaan. Het zijn activiteiten en evenementen van de Rotterdam Architectuur Maand (RA Maand) die de hoogte van de stad vieren, de daken centraal stellen én een nieuw perspectief op (leven en wonen in) de stad bieden.

  • Een inmiddels jaarlijks hoogtepunt in de Maasstad zijn de Rotterdamse Dakendagen (2-5 juni), waarbij je een ontdekkingstocht op hoogte te wachten staat. Dit jaar zijn er routes langs meerdere daken, met op elk dak een verrassende manier om de ruimte te gebruiken en daarop te reflecteren.
  • Tijdens de Rotterdam Rooftop Walk van 26 mei t/m 24 juni 2022, ontwikkeld door de organisatie van de Rotterdamse Dakendagen samen met architectenbureau MVRDV. Hier wandel je over en tussen de gebouwen door, inclusief luchtbrug tussen WTC Rotterdam en de Bijenkorf! Tickets (3,50) koop je online.
  • Het Podium (1 juni-17 aug) is een indrukwekkend en knalroze platform op het dak van Het Nieuwe Instituut. De installatie, met imposante buitentrap, is eveneens ontworpen door MVRDV en een verlengstuk van de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio. Deze roze rakker biedt je de kans om architectuur, het Museumpark, het instituut en de stad vanuit een nieuw perspectief te ervaren en is bovendien in juni het hart van de Rotterdam Architectuur Maand.

Do-it-yourself daken

Als je denkt dat bijzondere daken alleen voorbehouden zijn aan organisaties, instanties en evenementen, dan heb je het mis. Passend bij de can do-mentaliteit van Rotterdam, roept de gemeente haar burgers actief op om ook zelf aan de slag te gaan met en op het dak.

  • Bewoners worden gestimuleerd om hun daken te gebruiken. Want de stad heeft ruim 18 km2 aan platte daken, vaak ongebruikt. We kunnen die ruimte beter gebruiken en daarin ziet de stad – uiteraard – een leuke uitdaging. De daken bieden kansen voor de opwekking van energie, voor nieuwe plekken voor sociale verbinding en kansen voor het terugdringen van hittestress of wateroverlast. De daken benutten is belangrijk omdat Rotterdam groeit. Om de stad aantrekkelijk en gezond te houden, moeten we samen aan de slag. Door zowel in de toekomst als omhoog te kijken!
  • Door je dak aan te melden bij Rooftop Revolution kan je met de aanleg van een eigen groene dakoase, energieopwekkend dak of daktuin bijdragen aan een gezonde stad. De organisatie helpt je vervolgens om jouw ‘dakdroom’ te verwezenlijken.

Blik vooruit en omhoog

De stad is continu in ontwikkeling en daardoor zijn er mooie mijlpalen om naar uit te kijken. Zo krijgt rijksmonument de Doelen een groen dak, heeft Gebouw De Heuvel niet alleen een sfeervolle daktuin, maar kreeg dit ‘energiedak’ ook allerlei klimaatadaptieve toepassingen en wordt het dak van FENIX op Katendrecht een waar spektakelstuk.

Rotterdamse Dakentour

Rotterdamse Dakentour

Wil je meer weten en vooral zien van de Rotterdamse daken? Dat snappen we volkomen! Ga mee met de Rotterdamse Dakentour van Inside Rotterdam: een verkenningstocht langs en op innovatieve en bijzondere daken in het centrum van Rotterdam. Esther Wienese – ‘onze’ dakenexpert die er zelfs een boek over schreef – ontwierp deze tour. Daken die je onder andere bezoekt: Dakpark, DakAkker Schieblock, Bistro Binnenrotte, Het Witte Huis en meer.

Lees meer...
Vijf hoogtepunten van de Rotterdam Architectuur Maand

Vijf hoogtepunten van de Rotterdam Architectuur Maand

Tijdens de jaarlijkse Rotterdam Architectuur Maand (RA Maand) in juni zijn er heel wat hoogtepunten in de stad om te bezoeken en ervaren. Met ‘Vista Rotterdam’ als thema – vista betekent uitzicht – bekijk je de letterlijke en figuurlijke vergezichten van de stad. Het hart van de maand is het zuurstokroze stadspodium, op het dak van Het Nieuwe Instituut. Naast deze opvallende hotspot is er natuurlijk veel meer te zien, doen, leren en beleven. Ontdek de stad op hoogte! Hieronder de belangrijkste plekken, activiteiten en architectuur- evenementen.