Street art speuren in Rotterdam

16 november 2017 door

Rotterdam staat bekend om de vele kunstwerken in de openbare ruimte. Beelden, objecten, gevellijsten; je vindt ze in overvloed in Rotterdam. Sinds enige tijd kunnen we ook ‘street art’ als kunstvorm toevoegen. Tijd voor een inspirerende toer langs enkele bijzondere werken!

Route app

Ik laat me vandaag leiden door een App met een route die gemaakt is door Rewriters. Rewriters zet zich in voor graffiti en street art als verrijking van onze leefomgeving en heeft ter promotie deze App ontwikkeld. Een route van 8 km langs 41 muurschilderingen. De geschatte tijd: 167 minuten. Trek er gerust wat meer tijd voor uit. Beter nog, knip de route op in delen want er is zo veel te zien!

It Was All A Dream

Ik start bij Rotterdam Centraal en heb gelijk het spannende gevoel van een speurtocht. Er is niet omschreven hoe je moet lopen maar de kaart in de App is heel duidelijk. Ik loop richting Biergarten en Poppodium Annabel. Daar bevinden zich de eerste vijf werken dicht bij elkaar. In de App is er per muurschildering een korte maar duidelijke omschrijving die je kunt lezen of beluisteren. Het werk van de Rotterdamse kunstenaar Bruce Tsai-Meu-Chong ‘It Was All A Dream’ spreekt me hier het meest aan. Het zet me aan denken over dromen in het leven.

Horizonte

Na de eerste street art gespot te hebben kijk ik gelijk anders naar mijn omgeving. Even een tunneltje in kijken. Even mijn blik omhoog. Er is veel te ontdekken in Rotterdam. Via de Luchtsingel ga ik richting de West-Kruiskade. In de App is niet altijd voor de kortste weg gekozen tussen de verschillende kunstwerken. De route is namelijk voorbereid op meer street art in de nabije toekomst. De omleiding is het voor mij waard want ik vind de schildering Horizonte van Tymon Ferenc de Laat erg mooi. Het is een beeltenis van een inheemse vrouw. Ik houd van het gebruik van kleur en ik ben onder de indruk van het realisme.

Trotamundo

Ik vervolg de route in het Witte de Withkwartier. Er is hier een grote concentratie van graffiti en street art. De werken die me het meest aanspreken zijn het mozaïek Garden in the City van bijna 30m2, nog een werk van Tymon Ferenc de Laat & Robert Rost ‘Love Birds’ en een prachtig paard van Jorge Kata Núñez. Trotamundo is een ode aan iedereen die zijn geboorteland (tijdelijk) verlaat. Het is een werk om bij stil te staan en langer naar te kijken. Een wereldkaart in zijn vacht, bijzondere ogen en een zon met betekenis. Prachtig! Dit is mijn favoriete street art in de route!

Onio

Ik kan ook eindeloos staren naar patronen in zwart-wit. Zoals de werken van Bier & Brood, Onio en Venour. Ook hier is meer te zien als je er langer naar kijkt. Voor mij zit een groot deel van de bewondering in de afmeting van de werken. De kunstwerken beslaan meestal gigantische oppervlakken.

Meer informatie

Ik ben blij dat er in Rotterdam zoveel kunst in de openbare ruimte is. Het verveelt nooit want er zijn altijd nieuwe dingen te ontdekken in bestaande werken en er komen wekelijks nieuwe werken bij. Nieuwsgierig en enthousiast geworden? Ga ontdekken! Kijk voor meer informatie over openbare kunst en route apps op de website.

Deze blog is geschreven door Nicolien De Koning. De foto’s zijn gemaakt door Fabiënne de Vlieger-Blokland.

Share

Meer van Nicolien De Koning

Nicolien proost met een bloody mary.

Nicolien’s Boozy Bloody Mary Brunch

Op de Korte Hoogstraat zitten twee echte hotspots: Nicolien De Koning

Dudok - Jan Bijl

Een Rotterdams icoon: Dudok

Afgelopen jaar openden in Rotterdam meer dan 100 nieuwe restaurants, bar...

22 mrt 2019 door Nicolien De Koning