Kunst in de openbare ruimte: Street art & beelden

In Rotterdam is de openbare ruimte gevuld met kunst. Beelden van Rodin, Henry Moore en Picasso kom je gewoon tegen als je over straat wandelt. Ze worden afgewisseld met hedendaagse kunst van nationale en internationale kunstenaars en street art uit de hiphopscene.

Beeldende kunst in de openbare ruimte

De imposante collectie beelden van Sculpture International Rotterdam met de drie boegbeelden van Rotterdam – de Zadkine, de Gabo en de Moore – is iedere dag gratis en voor niets te bewonderen. Deze internationale collectie, deels te bewonderen aan de Westersingel, is deel van het geheel aan kunstwerken van de gemeente Rotterdam, de Stadscollectie. Deze collectie wordt beheerd door Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR). Het totale overzicht van beeldende kunst in de openbare ruimte ontdek je op de website van BKOR.

Tours en routes

Een wandelroute met een plattegrond langs de 65 unieke werken van Sculpture International Rotterdam is verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information Coolsingel. Je vindt daar ook de Lichtroute Rotterdam. De routekaart neemt je mee langs opvallend aangelichte kunstwerken, oplichtende architectonische stadsiconen én poëzie die in het donker oplicht. Download de App van Rotterdam Routes en kies voor de Kunst & Poëzie route voor een persoonlijk verhaal van stadsdichter Hester Knibbe en kunstenaar Gyz La Rivière langs een bijzondere selectie beelden.

Rotterdam is an open-air gallery of modern and contemporary art, set against a backdrop of some of the most adventurous architecture in Europe.

Street Art om zelf te ontdekken

Naast de Stadscollectie met kunstwerken van gemeente Rotterdam verrijkt ook steeds meer street art de Rotterdamse straten. De veelal kleurrijke muurschilderingen worden gemaakt door lokale, nationale en internationale top ‘street artists’. Je vindt de muurschilderingen in alle gebieden in en rond het centrum. Met de App van Rewriters heb je de keuze uit 11 routes en gebieden waar veel street art te zien is. De muurschilderingen van de kunstprojecten Rotterdam Street Art Museum, op en rond de West-Kruiskade, en Rotterdam Art Ride (ROAR) op Rotterdam Zuid, zijn onderdeel van deze routes. Interesse in een georganiseerde rondleiding? Check de website met tours van Art Index Rotterdam in samenwerking met het CBK Rotterdam of loop mee met de Free Street Art Walking Tour van hostel Ani & Haakien.

Uitgelicht

ReWind

ReWind

Het rood gewiekte kunstwerk ReWind op het Willemsplein is teruggeplaatst...
Rotterdam Street Art Museum

Rotterdam Street Art Museum

Rotterdam Street Art Museum is het eerste outdoor street art museum ter ...
Santa Claus

Santa Claus

Op het Eendrachtsplein is Santa Claus goed zichtbaar voor het winkelend pub...

Kunstprojecten

Verder zijn er nog talrijke kunstprojecten verspreid over de stad, die je niet mag missen. Vergeet niet naar de Markthal te gaan waar de ‘Horn of Plenty’ (de hoorn des overvloed) het interieur siert. Met een oppervlakte van 11.000 m2 het grootste kunstwerk in Nederland. En vanaf 18 juli tot en met 4 oktober 2020 presenteert Atelier Van Lieshout een beeldenroute verspreid over het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) in Rotterdam West. Aan de hand van ruim dertig grote beelden biedt ‘Let’s Get Physical’ bezoekers de mogelijkheid om het havengebied in ontwikkeling te leren kennen.