Rotterdam Architectuur Maand

Van 24 mei t/m 16 juni 2019 met meer dan 50 bijzondere evenementen.

Lees meer...
Frank Hanswijk

5 tips voor de Rotterdamse Dakendagen

20 mei 2019 door Nikki Kamps

De Rotterdamse Dakendagen is onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand en is een festival met een droom: laten zien hoe daken kunnen bijdragen aan de steden van de toekomst. Het dak gebruiken om energie op te wekken, om water op te slaan, om op te wonen en om samen van het uitzicht te genieten. Het dak als kloppend hart van Rotterdam! Nikki Kamps deelt haar 5 tips voor de Rotterdamse Dakendagen die allemaal een eigen kant van het Rotterdamse dak zien.

Symphony of Fire + De Likt op Luchtpark Hofbogen

Het leek me goed om af te trappen met een letterlijke knaller. Symphony of Fire is een akoestische band met een twist. Ze gebruiken geen gangbare instrumenten, maar tesla coils en vlammenwerpers. Je gelooft het pas als je het ziet. En hoort natuurlijk. En dat dan samen met de futuristische, funky raps van Rotterdams’ eigen De Likt. Dit wordt héél kick.

Symphony of Fire + De Likt
Zaterdag 1 juni
20:30 – 23:00 uur
€10,-

Pleinbioscoop Presenteert: Taxi Driver

Naast mijn werk bij Rotterdamse Dakendagen ben ik Hoofd Programma en Strategie bij mijn eerste festivalliefde: de Pleinbios. Dus ik kan niet anders dan onze film-op-het-dak-collab tippen: Taxi Driver (Martin Scorsese, 1976). Bij film in de open lucht is het essentieel dat de filmervaring en de locatie op elkaar zijn afgestemd. De Bijenkorf Parkeergarage is daarom perfect voor deze seventies New York-klassieker: alleen maar wolkenkrabbers om je heen en af en toe zacht geruis van het verkeer beneden. Het dak is een heerlijke bioscoopzaal, want waar een normale bioscoop er alles aan doet om input van buitenaf te minimaliseren, voegt de buitenlucht juist iets toe. Dat er dan soms een eend door het beeld vliegt is precies wat zo’n filmvertoning memorabel maakt.

Taxi Driver op het dak van de Q-Park Bijenkorf Parkeergarage
Zaterdag 1 juni
22:30 – 00:20 uur
€8,-

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen in 2018 bezochten 20.000 mensen 57 daken.

Nikki Kamps

Tours op groene daken

We hebben een heleboel tours bij de Rotterdamse Dakendagen. Veel daarvan gaan over de geschiedenis van de stad en de architectuur. Hartstikke boeiend, maar zelf ben ik net iets meer geïnteresseerd in het dak als groene oase boven de drukke stad. Een plek waar van alles groeit en waar je zelfs (voor Nederland) nieuwe diersoorten kunt ontdekken, zoals de wespensoort die afgelopen maand in de daktuin van het Erasmus MC gevonden is. We hebben twee tours die je de flora en fauna van het Rotterdamse dak laten zien: Groene Daken en Dieren op Daken.

Tours Groene Daken en Dieren op Daken
Zaterdag 1 juni en Zondag 2 juni – verschillende tijden
€12,50 of €7,50 met een Dakpas van dezelfde dag

Iftar op het dak van Las Palmas

De laatste paar jaar zie je het maatschappelijk debat steeds harder en gemener worden. Ik hoop dat we, juist in Rotterdam, kunnen laten zien dat het ook anders kan. De Iftar op het dak is daar een goed voorbeeld van. Een iftar is de avondmaaltijd waarmee je tijdens de Ramadan het vasten verbreekt. Deze organiseren we samen met het door Marokko geïnspireerde food- en cultuurfestival Djemaa el Fna Rotterdam. Het driegangenmenu is samengesteld door kookboekschrijversduo Abdelkader en Saida Benali. Derek Otte is er voor de woordkunst en er is muziek die past bij de sfeer van de Ramadan. De bedoeling is om bruggen te slaan. En dat met een vijfsterrenuitzicht over de skyline van Rotterdam.

Met zo’n event maak je niet iedereen blij. Op Twitter werd al snel het nodige ongenoegen geuit. Ik wil die mensen dan vragen om één keer niet als reflex een grote bek op te zetten. Kom aan tafel zitten. Kom luisteren. Kom vragen stellen. Kom lekker eten!

Iftar op het dak van Las Palmas
Vrijdag 31 mei & Zaterdag 1 juni
Vanaf 20:30 uur (maaltijd na zonsondergang)
Driegangendiner inclusief programma: €46,50

20 Open Daken

De Open Daken zijn te bezoeken met een Dakpas, te koop voor €8,50. Je kunt je eigen route plannen tussen twintig open daken. Opvallende nieuwe locaties zijn: de Maassilo, Hofplein 19 en De Rotterdam van Rem Koolhaas (151 meter hoog).

Een Dakpas biedt toegang tot 20 Open Daken
Zaterdag 1 en zondag 2 juni
Van 11:00 tot 17:00 uur
€8,50

Over de schrijver

Over de schrijver

Nikki Kamps is hoofd marketing en communicatie bij Rotterdamse Dakendagen en werkt daarnaast voor o.a. de Pleinbioscoop, International Film Festival Rotterdam (IFFR), Djemaa el Fna Rotterdam en KCR.

3 x het dak op

Stadsterras Binnenrotte

Stadsterras Binnenrotte

Met uitzicht op de Markthal is dit een echte hidden gem.
3200_PC11300 3200_PC11300
Luchtpark Hofbogen - photo: Guido Pijper