Frans Lanting terug in Rotterdam met Dialogues with Nature

23 juni 2016 door

Wie deze zomer naar de eerste overzichtstentoonstelling van Frans Lanting – Dialogues with Nature in het Nederlands Fotomuseum gaat, ziet meer dan alleen prachtige natuurfoto’s.
De wereldberoemde en geëngageerde natuurfotograaf (met Rotterdamse roots) nodigt met zijn kunstwerken uit om anders te kijken naar het leven op aarde.

Inspiratie Dialogues

Bijzondere teksten bij de foto’s en filmische interviews verbinden de dialogen met de natuur tot een inspirerend verhaal. Zoals de foto van de olifantenfamilie in Zambia die op weg is naar hun lievelingsboom met mango’s.

Na de uitbouw van de receptie bij een safarielodge is de route naar de boom geblokkeerd. Dat deert deze olifanten niet en ze nemen nog steeds hun vertrouwde route, maar nu dwars door de nieuwe receptie.

Ik liet de foto thuis zien aan oudste die verfrissend opmerkte waarom ze die receptie daar hebben gebouwd? Meteen daarna vroeg ze wanneer we naar Zambia gaan, ze wil het graag zelf een keer zien.

Frans Lanting

De filmbeelden waarin hij vertelt over zijn keuze voor de fotografie vond ik inspirerend: hoe hij als milieueconoom er voor kiest zijn hart te volgen en vervolgens via beeldschone foto’s milieuproblematiek wereldwijd aan de orde stelt.

In het laatste hoofdstuk ‘Wereld in beweging’, zie je nieuwe panorama’s die hij maakte met zijn iPhone. Daarmee toont hij de veranderingen op onze planeet als gevolg van menselijk handelen. Deze foto’s zijn voor het eerst te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Heel grappig zijn de beelden waarop je het echtpaar samen in actie te ziet. Na zoveel moois, vergeet je bijna dat het ultieme pinguïn familieportret niet zomaar is vastgelegd.

Zomervakantietips

Voor een generatie die snelle plaatjes maakt met hun smartphone, is het bijzonder om te zien met welke camera’s en hoe deze foto’s zijn gemaakt: veel geduld, enkele fysieke ontberingen en met liefde voor alles wat leeft.
Een bezoek aan Dialogues with Nature staat voor komende zomervakantie in ieder geval op het lijstje. Met foto’s van zoete exotische ‘furry friends’ in het vooruitzicht gaan tienermeiden zo mee. Er zijn bovendien heel wat ‘Insta-moments’ dus dan zit het wel goed.

Daarna nemen we nog een kijkje bij ‘Jacht met de camera’, hoewel die misschien iets interessanter is voor wat jongere kinderen. Zij kunnen met een avonturierspaspoort op pad door de tentoonstelling waarbij ze met een verrekijker dieren, planten en meer ontdekken.

Zelfs als het regent…..

breng je deze zomer met gemak een dagje door in de natuur!

Frans Lanting – Dialogues With Nature, tot 4 september te zien in Nederlands Fotomuseum en in het naastgelegen LP2
Jacht met de camera | Pioniers van de Nederlandse natuurfotografie, tot 4 september te zien in Nederlands Fotomuseum

Deze blog is geschreven door Liesbeth Limpens.
Hoofdafbeelding: Summer, Rotterdam, The Netherlands, 1976 © Frans Lanting

Share

Meer van Liesbeth Limpens

Talks&Treasures_Rotterdamse-Oogst_3.jpg

Lokaal en vers op Rotterdamse Oogstmarkt

Vers uit de grond in de hand, dat is het lekkerst. Als je van buiten de ...

13 dec 2021 door Liesbeth Limpens
Heilige-Boontjes_1.jpg

Rotterdams bakkie bij Heilige Boontjes

Wie in Rotterdam een lokaal gebrand bakkie pleur wil drinken om daarna m...

13 feb 2017 door Liesbeth Limpens
Talks-&-Treasures---KINO-Rotterdam-2_bewerkt.jpg

Filmtheater KINO Rotterdam

Het blinkend nieuwe KINO is een hotspot voor filmliefhebbers, foodlovers...

4 nov 2016 door Liesbeth Limpens