Kunst in Rotterdam vind je gewoon op straat!

De Rotterdamse straten zijn rijk gevuld met kunst. Tijdens het wandelen kom je beelden tegen van Rodin, Henry Moore en Picasso die worden afgewisseld met hedendaagse kunst van nationale en internationale kunstenaars en street art uit de hiphopscene. Laat je inspireren en ga op ontdekkingstocht naar de vele kunstwerken!

Street art om zelf te ontdekken

Steeds meer street art verrijkt de Rotterdamse straten. De veelal kleurrijke muurschilderingen worden gemaakt door lokale, nationale en internationale top artiesten. Je vindt de muurschilderingen in alle gebieden in en rond het centrum.

Met de Rewriters App heb je de keuze uit 11 routes en gebieden waar veel street art te zien is. De muurschilderingen van het Rotterdam Street Art Museum, de West-Kruiskade, en Rotterdam Art Ride (ROAR) op Rotterdam Zuid, zijn onderdeel van deze routes.

Interesse in een georganiseerde rondleiding? Check de website met tours van Art Index Rotterdam of loop mee met de Free Street Art Walking Tour van hostel Ani & Haakien.

Beeldende kunst in de openbare ruimte

De imposante collectie beelden van Sculpture International Rotterdam met de drie boegbeelden van Rotterdam – de Zadkine, de Gabo en de Moore – is iedere dag gratis en voor niets te bewonderen. Deze internationale collectie, deels te zien aan de Westersingel, is onderdeel van het geheel aan kunstwerken van de gemeente Rotterdam, de Stadscollectie. Deze collectie wordt beheerd door Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR). Het overzicht van beeldende kunst in de openbare ruimte ontdek je op de website van BKOR.

Tours en routes

Een wandelroute met een plattegrond langs de 65 unieke werken van Sculpture International Rotterdam is verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information Coolsingel. Je vindt daar ook de Lichtroute Rotterdam. De routekaart neemt je mee langs opvallend aangelichte kunstwerken, oplichtende architectonische stadsiconen én poëzie die in het donker oplicht. Download de app van Rotterdam Routes en kies voor de Kunst & Poëzie route voor een persoonlijk verhaal van stadsdichter Hester Knibbe en kunstenaar Gyz La Rivière langs een bijzondere selectie beelden.

ALL CAPS Street art-festival Rotterdam

Elk jaar in september is het weer tijd voor street art festival ALL CAPS (voorheen bekend als POW! WOW!). Nationale én internationale artiesten beschilderen muren, gebouwen en objecten in Rotterdam Zuid.

Een van de belangrijkste doelen van ALL CAPS is het laagdrempelig maken van hoogwaardige kunst. ALL CAPS is een openluchtmuseum zonder toegangsprijs of sluitingstijd. De focus ligt op de wijk en het achterlaten van een positieve impact op de leefomgeving. Bovendien vormt het festival een ontmoetingsplek voor de creatieve sector en is het een platform voor inspiratie en innovatie op het gebied van street art. Jong talent krijgt daarbij extra aandacht.

 

 

Kunstprojecten

Verder zijn er nog talrijke kunstprojecten verspreid over de stad, die je niet mag missen. Vergeet niet naar de Markthal te gaan waar de ‘Horn of Plenty’ (de hoorn des overvloed) het interieur siert. Met een oppervlakte van 11.000 m2 het grootste kunstwerk in Nederland. Het beeldenpark van AVL Mundo in het Merwe-Vierhavengebied (M4H) biedt een ruime omgeving waar je kunt wandelen, even tot rust kunt komen en sculpturen van Atelier Van Lieshout kunt verkennen. Atelier Van Lieshout is het atelier opgericht door de internationaal gevierde beeldhouwer, schilder en visionair Joep van Lieshout.

 

 

Uitgelicht

ReWind

ReWind

LHBTIQ+ monument
Rotterdam Street Art Museum

Rotterdam Street Art Museum

Outdoor street art museum
Santa Claus

Santa Claus

Symbool drang tot consumeren