Kunst in Rotterdam vind je gewoon op straat!

De Rotterdamse straten zijn rijk gevuld met kunst. Tijdens het wandelen kom je beelden tegen van Rodin, Henry Moore en Picasso die worden afgewisseld met hedendaagse kunst van nationale en internationale kunstenaars en street art uit de hiphopscene. Laat je inspireren en ga op ontdekkingstocht naar de vele kunstwerken!

Street Art om zelf te ontdekken

Steeds meer street art verrijkt de Rotterdamse straten. De veelal kleurrijke muurschilderingen worden gemaakt door lokale, nationale en internationale top ‘street artists’. Je vindt de muurschilderingen in alle gebieden in en rond het centrum.

Met de App van Rewriters heb je de keuze uit 11 routes en gebieden waar veel street art te zien is. De muurschilderingen van de kunstprojecten Rotterdam Street Art Museum, op en rond de West-Kruiskade, en Rotterdam Art Ride (ROAR) op Rotterdam Zuid, zijn onderdeel van deze routes.

Interesse in een georganiseerde rondleiding? Check de website met tours van Art Index Rotterdam in samenwerking met het CBK Rotterdam of loop mee met de Free Street Art Walking Tour van hostel Ani & Haakien.

Beeldende kunst in de openbare ruimte

De imposante collectie beelden van Sculpture International Rotterdam met de drie boegbeelden van Rotterdam – de Zadkine, de Gabo en de Moore – is iedere dag gratis en voor niets te bewonderen. Deze internationale collectie, deels te bewonderen aan de Westersingel, is deel van het geheel aan kunstwerken van de gemeente Rotterdam, de Stadscollectie. Deze collectie wordt beheerd door Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR). Het totale overzicht van beeldende kunst in de openbare ruimte ontdek je op de website van BKOR.

Tours en routes

Een wandelroute met een plattegrond langs de 65 unieke werken van Sculpture International Rotterdam is verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information Coolsingel. Je vindt daar ook de Lichtroute Rotterdam. De routekaart neemt je mee langs opvallend aangelichte kunstwerken, oplichtende architectonische stadsiconen én poëzie die in het donker oplicht. Download de App van Rotterdam Routes en kies voor de Kunst & Poëzie route voor een persoonlijk verhaal van stadsdichter Hester Knibbe en kunstenaar Gyz La Rivière langs een bijzondere selectie beelden.

POW! WOW! Street art-festival Rotterdam

Elk jaar in september is het weer tijd voor street art festival POW! WOW! Rotterdam. Nationale én internationale artiesten beschilderen muren, gebouwen en objecten in Rotterdam Zuid. POW! WOW! gaat om het samenbrengen van verschillende mensen door cultuur. POW! WOW! is ontstaan aan de randen van Hawaï, waar de grauwe buitenwijken door kunstenaars getransformeerd werden tot een geliefde open air gallery. De street art veranderde niet alleen de muren, maar ook de moraal van de bewoners. Na een aantal succesvolle edities op het eiland, breidde POW! WOW! zich uit naar locaties als Los Angeles, Taiwan, Hong Kong en Japan. Inmiddels zijn hier ook Europese steden aan toegevoegd, waaronder Rotterdam.

 

 

Kunstprojecten

Verder zijn er nog talrijke kunstprojecten verspreid over de stad, die je niet mag missen. Vergeet niet naar de Markthal te gaan waar de ‘Horn of Plenty’ (de hoorn des overvloed) het interieur siert. Met een oppervlakte van 11.000 m2 het grootste kunstwerk in Nederland. Het beeldenpark van AVL Mundo in het Merwe-Vierhavengebied (M4H) biedt een ruime omgeving waar je kunt wandelen, even tot rust kunt komen en sculpturen van Atelier Van Lieshout kunt verkennen. Atelier Van Lieshout is het atelier opgericht door de internationaal gevierde beeldhouwer, schilder en visionair Joep van Lieshout.

 

 

Uitgelicht

ReWind

ReWind

LHBTIQ+ monument
Rotterdam Street Art Museum

Rotterdam Street Art Museum

Outdoor street art museum
Santa Claus

Santa Claus

Symbool drang tot consumeren