Ukraine: find the latest information regarding the ongoing situation and emergency traveling to the Netherlands

Beleef de Rotterdam Art week off the grid

Beleef de Rotterdam Art week off the grid

Ontdek nieuwkomers en ‘verborgen’ plekjes

Beleef de Rotterdam Art week off the grid

Natuurlijk weet je Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek en Object Rotterdam in het HAKA gebouw zonder problemen te vinden. Ook Rotterdam Photo en de diverse musea staa stevig op je netvlies. Maar wat te denken van Neck of the Woods en PB3? Elk jaar weer openen er nieuwe of tijdelijke artistieke plekken, pop-ups en events tijdens de Rotterdam Art Week, zoals het onze ondernemende stad betaamt. Ook dit jaar zijn er een aantal nieuwe en/of ‘verborgen’ en intieme plekken die we je niet willen onthouden. Bezoek deze Rotterdam Art Week ook ‘off the grid’!

Neck of the Woods en Hectobar: nieuwe kunst zien, betaalbare kunst kopen 

Voor een verrassend tentoonstellingsprogramma bezoek je Neck of the Woods in het voormalige OMA-kantoor aan de Heer Bokelweg 125. Hier zie je onder andere Rotterdam met De Folly (Paul Vinken), werken en sculpturen van Stefan Yordanov en… ‘I see you naked’: naakt zijn middenin het publiek. Tip: op zaterdagavond organiseert V&B de Hectobar, een kunstruil en -verkoopavond waar je voor 100 euro werken van bekende en minder bekende kunstenaars koopt.

Roof-A: veel art en ambitie onder één dak 

In het schilderachtige Scheepvaartkwartier ligt het nieuwe ROOF-A verscholen, de nieuwe culturele hotspot opgericht door Lobke Broos. Hier brengt ze allerlei kunstvormen en bezoekers – van makers tot bedrijven en kunstkopers – samen. Lobke: “Ik kijk er enorm naar uit om voor het eerste deel te nemen aan Art Rotterdam. De locatie aan het Westplein 9 , nabij de Veerhaven in een groene omgeving met zicht op de schepen, is zélf al een ontdekking,. Het pand is een juweeltje uit de jaren ’60, de vroegere sociëteit van scheepvaartmaatschappij Nedlloyd, met een open, gastvrije sfeer. In de wijk is verder weinig kunst te vinden. ROOF-A voegt daarmee echt waarde toe.” 

Jungle Gym: experimenteel geheel

Verwacht een kleurrijk en experimenteel geheel in voormalig graanpakhuis De Dubbelde Palmboom in Delfshaven. Hier spelen Rotterdamse kunstenaars Noël Deelen en Jelmer Konjo met verschillende materialen en werkwijzen, om tot nieuwe technieken te komen. Te zien: interactief werk, objecten en een serie grafische collages. Genoeg te ‘gymmen’ voor je zintuigen dus! 

HIM: Het Industriegebouw Modern, voor hedendaagse kunst en design

Niet zozeer een verscholen of onbekende plek: aan de Goudsesingel in het Hoogkwartier kan je niet om Rijksmonument Het Industriegebouw (HIG) heen. Wél nieuw is het onlangs geopende HIM in hetzelfde gebouw: Het Industriegebouw Modern, met hedendaagse kunst en design. Aanschouw splinternieuwe kunst van hyper hedendaagse kunstenaars als Jan van der Ploeg, Nas Bami, Iwan Smit, Robert Zandvliet, Harry Markusse en Sabine Marcelis. Geen museale opstellingen van doeken op zaal, maar dwalen door het gebouw, op zoek naar de letterlijk vaste collectie: veel kunst versmelt hier met de muren van het monument.  

PB3 Putsebocht: achter de schermen bij pas afgestudeerden 

‘Verstopt’ in een voormalig schoolgebouw op Zuid werken ruim 20 pas afgestudeerde makers (WdKA en Piet Zwart Instituut). PB3 staat voor Putsebocht 3 en in de (tijdens het Art Weekend gratis te bezoeken) expositie ‘Tijdens PB3 – in proces’ krijg je als bezoeker een kijkje achter de schermen bij deze jonge talenten. Van beeldende kunst, digitale vormgeving en ruimtelijk ontwerp tot theater en poëzie: laat je verrassen.  

Windlicht: frisse poëtische bries

Op diverse ‘verborgen’ locaties in de stad ontdek je kunst en poëzie, onder de naam Windlicht. Op Katendrecht te vinden bij FENIX I, Verhalenhuis Belvédère en Wilhelminapier Rechthuislaan 1. 

Buitenplaats Brienenoord: kunst nabij en over het wassende water

Buitenplaats Brienenoord is een repetitieruimte voor de toekomst op het Eiland van Brienenoord, met een culturele en inhoudelijke programmering. Hier, tussen groen, aan het water en met zicht op Rotterdam, is het goed reflecteren. Bekijk project Waterwerken: een kunstproject dat sinds 2020 ‘stroomt’ en gaat over onze verhouding met het water. Zes verschillende kunstenaars doen daarbij achtereenvolgens onderzoek naar deze verhouding, om vervolgens nieuw werk te realiseren op deze plek. Dat resulteert in zes verschillende onderzoeken, benaderingen en kunstwerken: Het Waterwerk. De kunstwerken, het uitzicht, de natuur én het prachtige onderkomen van de Buitenplaats – ontworpen door Superuse Studios van voornamelijk gerecyclede materialen – zijn zeker een bezoek waard.