De tofste tentoonstellingen waar je heen moet!
Swipe naar rechts! ->
In de culturele haard van de stad brandt het vuur sinds de komst van Depot Museum Boijmans Van Beuningen nog feller. Hier ontmoeten musea en instellingen elkaar, grenzend aan het Museumpark. Bij het iconische Depot Boijmans Van Beuningen ontdek je de ‘schatten’ die voorheen achter gesloten deuren stonden. Pal ertegenover bezoek je Het Nieuwe Instituut, museum voor architectuur, design en digitale cultuur. De Kunsthal is zowel vanwege het gebouw als de interessante, actuele tentoonstellingen een bezoek waard. En er is zoveel meer! Lees snel verder.
Swipe naar rechts! ->
Elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora creëren verleidelijke, uitbundige en kleurrijke werken met een krachtige boodschap. Door middel van grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten de kunstenaars racisme en sociale ongelijkheid aan. Zij halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele overleveringen en afrofuturisme. 19 november 2022 t/m 9 april 2023
Boek hierIn de Eregalerij van de Nederlandse fotografie vertellen 99 foto's met iconische waarde de ontwikkeling van de fotografie in Nederland. Van 1842 tot nu.
Boek hierDe semipermanente tentoonstelling Het ontwerp van het sociale toont hoe veelzijdig en soms radicaal de interactie tussen ontwerp en samenleving de afgelopen eeuw is geweest. Ruim voordat een begrip als ‘social design’ opgeld deed, waren het professionals en opvallend vaak ook geëngageerde burgers en activisten die ontwerpstrategieën bedachten om daarmee maatschappelijke verandering teweeg te brengen. 4 juli 2021 - 7 juli 2024.
Boek hierDit voorjaar sta je in de Kunsthal oog in oog met de hyperrealistische sculpturen van Patricia Piccinini. Metamorphosis is de eerste grote solotentoonstelling van deze Australische kunstenaar in Nederland. Ontmoet hybriden tussen mens en dier; harige, vriendelijke schepsels die elkaar omarmen en fascinerende wezens die je nooit eerder hebt gezien – maar toch denkt te herkennen. Laat je verrassen door Piccinini’s surrealistische fantasiewereld. 25 februari - 4 juni 2023
Boek hierOntdek Workwear en leer meer over de geschiedenis en impact van werkkleding. Deze kledingstukken werden ooit ontworpen als functioneel gereedschap, maar hebben sindsdien dienst gedaan als inspiratie voor zowel dagelijkse mode als haute couture. Al decennialang worden ze omarmd door diverse vrijdenkers, kunstenaars en politici als symbolen van solidariteit en gelijkheid. Vanaf 26 maart.
Boek hierRotterdam’s nieuwste icoon. En het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot de complete collectie. Struin – zelfstandig of met een gids – tussen 151.000 kunstobjecten. Je mag zelfs meekijken met conservering en restauratie. Hoe bijzonder is dat! Op het dakterras geniet je van een hapje en drankje en een geweldig uitzicht. Het 40 meter hoge spiegelende gebouw is een ontwerp van de Rotterdamse architect Winy Maas van MVRDV.
De Kunsthal Rotterdam is een van de iconen van de moderne architectuur en werd ontworpen door het Rotterdamse bureau OMA/Rem Koolhaas. Het gebouw ligt aan de rand van het fraaie Museumpark en de Westzeedijk. Er zijn altijd meerdere – grote en kleine – tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen, van oude meesters tot hedendaagse kunstenaars, van vernieuwende ontwerpers tot geëngageerde fotografen. Onderin de Kunsthal bevindt zich het Kunsthalcafé waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.
Het Nederlands Fotomuseum is het nationale museum voor fotografie met een indrukwekkende collectie van meer dan 5,5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien. Historische en hedendaagse fotografie, Nederlands en internationaal, wisselen elkaar af. In de afgelopen jaren werd werk van fotografen als Henri Cartier-Bresson, Nan Goldin, Lewis Hine, Alfredo Jaar, Josef Koudelka en Viviane Sassen in grote tentoonstellingen gepresenteerd.
De collectie van het oudste scheepvaartmuseum van Nederland telt meer dan een half miljoen maritieme objecten. Er zijn uiteenlopende tentoonstellingen waaronder Offshore Experience, een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Buiten, aan de kade van de Leuvehaven, kun je schepen, havenkranen en andere aan de haven gerelateerde objecten uit de periode van 1850 tot 1970 bewonderen.
Museum Rotterdam ‘40-’45 NU zet je midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt? Het museum wordt in de Lonely Planet’s Pocket Rotterdam genoemd als één van de top sights.
In Het Nieuwe Instituut presenteert het Museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur tijdelijke tentoonstellingen met het thema innovatie als rode draad. Naast een archief en een bibliotheek is er een boekwinkel en Het Nieuwe Café, een gezellig museumcafé aan het water. Het Nieuwe Café, met waanzinnig terras, serveert kleurrijke, veelal plantaardige en seizoensgebonden gerechten. Het naastgelegen Huis Sonneveld is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen en is als museumwoning van Het Nieuwe Instituut toegankelijk voor publiek.
Het Wereldmuseum Rotterdam biedt een spiegelbeeld van 130 jaar verzamelen door Rotterdammers voor Rotterdammers. Juist in deze diverse stad kan het museum met zijn wereldomvattende collectie – van ruim 83.000 objecten – een verbindende rol spelen. Het Wereldmuseum laat zien dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.
TENT is een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse Rotterdamse kunst. Via een uiteenlopende programmering richt TENT zich op relevante en actuele ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst, waarbij de kunst van de stad wordt verbonden met wat er in de wereld gebeurt. De tentoonstellingsruimte is gevestigd in een monumentaal voormalig schoolgebouw aan de Witte de Withstraat. Het gebouw wordt gedeeld met Kunstinstituut Melly, een van de belangrijkste instituten voor hedendaagse kunst in Nederland.
Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een doodleuk Rotterdams museum dat blijft verbazen. De vaste collectie vogels, zoogdieren, vissen, insecten, schelpen en planten toont de aardse biodiversiteit in al zijn verscheidenheid. Alle fossielen die in de Nederlandse bodem te vinden zijn, zie je in de tentoonstelling ‘Opgeraapt Opgevist Uitgehakt’. De expositie ‘Pure Veerkracht’ laat zien dat de stad ook natuur is. Blikvangers zijn het skelet van een potvis en het geraamte van olifant Ramon. Met beroemd dode-dieren-met-een-verhaal zoals de Dominomus, de Tweede Kamermuis en de CERN-marter trekt het museum ook internationale aandacht en publiek.
Het Chabot museum is een klein museum met een gevarieerd internationaal tentoonstellingsprogramma. Het Chabot Museum beheert één van de belangrijkste collecties van schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949), een Nederlandse expressionist. Als schilder van boeren en tuinders, van het Hollandse landschap en in de oorlogsjaren van vluchtelingen en onderduikers, heeft Chabot een eigen plaats binnen de Nederlandse moderne kunst. Het museum is gevestigd in de monumentale witte villa uit 1938 dat net als Huis Sonneveld, de Van Nelle Fabriek en Stadion Feijenoord één van de hoogtepunten uit de tijd van het Nieuwe Bouwen is.