De mooiste musea in Rotterdam
Iris van den Broek

De mooiste musea in Rotterdam

Rotterdam is een bruisende mix van vernieuwende architectuur, levendige festivals en uitdagende kunst en cultuur. De vele exposities in topmusea als de Kunsthal Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum zijn een bezoek meer dan waard. Ook een kunstliefhebber? Ontdek dan deze top tien van museums en kunstinstellingen. Of bekijk hier alle museale instellingen in Rotterdam.

1. Museum Boijmans Van Beuningen

In 2019 ging het slot op de toegangspoort van Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum gaat een grootschalige renovatie en vernieuwing tegemoet die naar verwachting zeven jaar zal duren. Tijdens de renovatie en vernieuwing van het museumgebouw blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf fantastische tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’.

Depot Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen

Op 6 november 2021 heeft Depot Boijmans Van Beuningen zijn deuren geopend. Het is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie, zónder tussenkomst van een conservator. In het depot kun je zelfstandig, of met een gids, meer dan 150.000 kunstobjecten ontdekken. Het 40 meter hoge spiegelende gebouw is een ontwerp van de Rotterdamse architect Winy Maas van MVRDV en biedt vanaf de gratis toegankelijke daktuin met restaurant een prachtig panorama op de stad en de haven.

Ontdek het Depot!

2. Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal Rotterdam is een van de iconen van de moderne architectuur en werd ontworpen door het Rotterdamse bureau OMA/Rem Koolhaas. Het gebouw ligt aan de rand van het fraaie Museumpark en de Westzeedijk. Er zijn altijd meerdere – grote en kleine – tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen, van oude meesters tot hedendaagse kunstenaars, van vernieuwende ontwerpers tot geëngageerde fotografen. Onderin de Kunsthal bevindt zich het Kunsthalcafé waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.

3. Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum is het nationale museum voor fotografie met een indrukwekkende collectie van meer dan 5,5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien. Historische en hedendaagse fotografie, Nederlands en internationaal, wisselen elkaar af. In de afgelopen jaren werd werk van fotografen als Henri Cartier-Bresson, Nan Goldin, Lewis Hine, Alfredo Jaar, Josef Koudelka en Viviane Sassen in grote tentoonstellingen gepresenteerd.

4. Maritiem Museum

De collectie van het oudste scheepvaartmuseum van Nederland telt meer dan een half miljoen maritieme objecten. Er zijn uiteenlopende tentoonstellingen waaronder Offshore Experience, een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Buiten, aan de kade van de Leuvehaven, kun je schepen, havenkranen en andere aan de haven gerelateerde objecten uit de periode van 1850 tot 1970 bewonderen.

5. Museum Rotterdam ‘40-’45 NU

De vestiging van Museum Rotterdam in het spectaculaire Timmerhuis, ontworpen door Rem Koolhaas, heeft helaas per 1 december 2020 haar deuren moeten sluiten. De vestiging van Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU aan de Coolhaven blijft wel gewoon geopend. Museum Rotterdam ‘40-’45 NU zet je midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt? Het museum wordt in de Lonely Planet’s Pocket Rotterdam genoemd als één van de top sights.

6. Het Nieuwe Instituut

In Het Nieuwe Instituut presenteert het Museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur tijdelijke tentoonstellingen met het thema innovatie als rode draad. Naast een archief en een bibliotheek is er een boekwinkel en Het Nieuwe Café, een gezellig museumcafé aan het water. In 2015 won Het Nieuwe Café het Museumglas 2015, de prijs voor het beste museumcafé van Nederland. Het naastgelegen Huis Sonneveld is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen en is als museumwoning van Het Nieuwe Instituut toegankelijk voor publiek.

7. Wereldmuseum Rotterdam

Het Wereldmuseum Rotterdam biedt een spiegelbeeld van 130 jaar verzamelen door Rotterdammers voor Rotterdammers.

8. TENT en Kunstinstituut Melly

TENT is een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse Rotterdamse kunst. Via een uiteenlopende programmering richt TENT zich op relevante en actuele ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst, waarbij de kunst van de stad wordt verbonden met wat er in de wereld gebeurt. De tentoonstellingsruimte is gevestigd in een monumentaal voormalig schoolgebouw aan de Witte de Withstraat. Het gebouw wordt gedeeld met Kunstinstituut Melly, een van de belangrijkste instituten voor hedendaagse kunst in Nederland.

 

9. Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een doodleuk Rotterdams museum dat blijft verbazen. De vaste collectie vogels, zoogdieren, vissen, insecten, schelpen en planten toont de aardse biodiversiteit in al zijn verscheidenheid. Alle fossielen die in de Nederlandse bodem te vinden zijn, zie je in de tentoonstelling ‘Opgeraapt Opgevist Uitgehakt’. De expositie ‘Pure Veerkracht’ laat zien dat de stad ook natuur is. Blikvangers zijn het skelet van een potvis en het geraamte van olifant Ramon. Met beroemd dode-dieren-met-een-verhaal zoals de Dominomus, de Tweede Kamermuis en de CERN-marter trekt het museum ook internationale aandacht en publiek.

10. Chabot Museum

Het Chabot museum is een klein museum met een gevarieerd internationaal tentoonstellingsprogramma. Het Chabot Museum beheert één van de belangrijkste collecties van schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949), een Nederlandse expressionist. Als schilder van boeren en tuinders, van het Hollandse landschap en in de oorlogsjaren van vluchtelingen en onderduikers, heeft Chabot een eigen plaats binnen de Nederlandse moderne kunst. Het museum is gevestigd in de monumentale witte villa uit 1938 dat net als Huis Sonneveld, de Van Nelle Fabriek en Stadion Feijenoord één van de hoogtepunten uit de tijd van het Nieuwe Bouwen is.

Kunst in Rotterdam vind je gewoon op straat!

Kunst in Rotterdam vind je gewoon op straat!

In Rotterdam vind je niet alleen kunst in de musea. Ook de openbare ruimte is gevuld met kunst. Beelden van Rodin, Henry Moore en Picasso kom je gewoon tegen als je over straat wandelt. Ze worden afgewisseld met hedendaagse kunst van nationale en internationale kunstenaars en street art uit de hiphopscene.

Lees meer
Showroom Mama

Showroom Mama

De visuele cultuur op het grensvlak van beeldende kunst en beeldcultuur sta...
Contour Gallery

Contour Gallery

Ontdek hedendaagse kunst met een focus op fotografie en sculpturen.
Garage Rotterdam

Garage Rotterdam

In een voormalige Volkswagen garage programmeert Garage Rotterdam vijf tent...