De mooiste musea in Rotterdam
Depot Boijmans Van Beuningen en Nieuwe Instituut - foto Iris van den Broek

De mooiste musea in Rotterdam

In de culturele haard van de stad brandt het vuur sinds de komst van Depot Museum Boijmans Van Beuningen nog feller. Hier ontmoeten musea en instellingen elkaar, grenzend aan het Museumpark. Bij het iconische Depot Boijmans Van Beuningen ontdek je de ‘schatten’ die voorheen achter gesloten deuren stonden. Pal ertegenover bezoek je Nieuwe Instituut, museum voor architectuur, design en digitale cultuur. De Kunsthal is zowel vanwege het gebouw als de interessante, actuele tentoonstellingen een bezoek waard. En er is zoveel meer!

1. Depot Boijmans Van Beuningen

Rotterdam’s nieuwste icoon. En het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot de complete collectie. Struin – zelfstandig of met een gids – tussen 151.000 kunstobjecten. Je mag zelfs meekijken met conservering en restauratie. Hoe bijzonder is dat! Op het dakterras geniet je van een hapje en drankje en een geweldig uitzicht. Het 40 meter hoge spiegelende gebouw is een ontwerp van de Rotterdamse architect Winy Maas van MVRDV.

Bestel hier je tickets

2. Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal Rotterdam is een van de iconen van de moderne architectuur en werd ontworpen door het Rotterdamse bureau OMA/Rem Koolhaas. Het gebouw ligt aan de rand van het fraaie Museumpark en de Westzeedijk. Er zijn altijd meerdere – grote en kleine – tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen, van oude meesters tot hedendaagse kunstenaars, van vernieuwende ontwerpers tot geëngageerde fotografen. Onderin de Kunsthal bevindt zich het Kunsthalcafé waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.

Bestel hier je tickets

3. Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum is het nationale museum voor fotografie met een indrukwekkende collectie van meer dan 5,5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien. Historische en hedendaagse fotografie, Nederlands en internationaal, wisselen elkaar af. In de afgelopen jaren werd werk van fotografen als Henri Cartier-Bresson, Nan Goldin, Lewis Hine, Alfredo Jaar, Josef Koudelka en Viviane Sassen in grote tentoonstellingen gepresenteerd. Het Nederlands Fotomuseum begint dit jaar aan de inrichting van Pakhuis Santos, een nieuwe bruisende locatie voor het museum. Het fotomuseum neemt in de tweede helft van 2025 het gebouw in gebruik.

Bestel hier je tickets

4. Maritiem Museum

De collectie van het oudste scheepvaartmuseum van Nederland telt meer dan een half miljoen maritieme objecten. Er zijn uiteenlopende tentoonstellingen waaronder Offshore Experience, een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Buiten, aan de kade van de Leuvehaven, kun je schepen, havenkranen en andere aan de haven gerelateerde objecten uit de periode van 1850 tot 1970 bewonderen.

Bestel hier je tickets

5. Museum Rotterdam ‘40-’45 NU

Museum Rotterdam ‘40-’45 NU zet je midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt? Het museum wordt in de Lonely Planet’s Pocket Rotterdam genoemd als één van de top sights.

Bestel hier je tickets

6. Nieuwe Instituut

Nieuwe Instituut presenteert het Museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur van tijdelijke tentoonstellingen met het thema innovatie als rode draad. Naast een archief en een bibliotheek is er een boekwinkel en Het Nieuwe Café, een gezellig museumcafé aan het water. Het Nieuwe Café, met waanzinnig terras, serveert kleurrijke, veelal plantaardige en seizoensgebonden gerechten. Het naastgelegen Huis Sonneveld is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen en is als museumwoning van Nieuwe Instituut toegankelijk voor publiek.

Bestel hier je tickets

7. Wereldmuseum Rotterdam

Het Wereldmuseum Rotterdam biedt een spiegelbeeld van 130 jaar verzamelen door Rotterdammers voor Rotterdammers. Juist in deze diverse stad kan het museum met zijn wereldomvattende collectie – van ruim 83.000 objecten – een verbindende rol spelen. Het Wereldmuseum laat zien dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Bestel hier je tickets

8. TENT en Kunstinstituut Melly

TENT is een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse Rotterdamse kunst. Via een uiteenlopende programmering richt TENT zich op relevante en actuele ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst, waarbij de kunst van de stad wordt verbonden met wat er in de wereld gebeurt. De tentoonstellingsruimte was gevestigd in een monumentaal voormalig schoolgebouw aan de Witte de Withstraat. Het gebouw werd gedeeld met Kunstinstituut Melly, een van de belangrijkste instituten voor hedendaagse kunst in Nederland.

Na een rijke periode van 25 jaar vol veelzijdige groepstentoonstellingen en grote solo’s, bruisende openingen en onvergetelijke events langs de Witte de Withstraat 50, heeft TENT nu haar koffers gepakt en is verhuisd naar het nieuwe adres: Coolhaven 32. Blijf op de hoogte van de toekomstige plannen van TENT.

Bestel hier je tickets voor Melly

9. Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een doodleuk Rotterdams museum dat blijft verbazen. De vaste collectie vogels, zoogdieren, vissen, insecten, schelpen en planten toont de aardse biodiversiteit in al zijn verscheidenheid. Alle fossielen die in de Nederlandse bodem te vinden zijn, zie je in de tentoonstelling ‘Opgeraapt Opgevist Uitgehakt’. De expositie ‘Pure Veerkracht’ laat zien dat de stad ook natuur is. Blikvangers zijn het skelet van een potvis en het geraamte van olifant Ramon. Met beroemd dode-dieren-met-een-verhaal zoals de Dominomus, de Tweede Kamermuis en de CERN-marter trekt het museum ook internationale aandacht en publiek.

Bestel hier je tickets

10. Chabot Museum

Het Chabot museum is een klein museum met een gevarieerd internationaal tentoonstellingsprogramma. Het Chabot Museum beheert één van de belangrijkste collecties van schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949), een Nederlandse expressionist. Als schilder van boeren en tuinders, van het Hollandse landschap en in de oorlogsjaren van vluchtelingen en onderduikers, heeft Chabot een eigen plaats binnen de Nederlandse moderne kunst. Het museum is gevestigd in de monumentale witte villa uit 1938 dat net als Huis Sonneveld, de Van Nelle Fabriek en Stadion Feijenoord één van de hoogtepunten uit de tijd van het Nieuwe Bouwen is.

Bestel hier je tickets

Showroom Mama

Showroom Mama

De visuele cultuur op het grensvlak van beeldende kunst en beeldcultuur sta...
Contour Gallery

Contour Gallery

Ontdek hedendaagse kunst met een focus op fotografie en sculpturen.
Garage Rotterdam

Garage Rotterdam

In een voormalige Volkswagen garage programmeert Garage Rotterdam vijf tent...
Onconventionele kunst kleurt Rotterdam

Onconventionele kunst kleurt Rotterdam

Van zeer grote voeten en vossen tot oliemannetjes en de kerstman: veel Rotterdamse buitenkunst doet je op zijn minst even opkijken, want je kunt er vaak niet omheen. Het is zo makkelijk om de kunstwerken als vanzelfsprekend te beschouwen, maar doe dat alsjeblieft niet. Ze vertellen vaak een interessant verhaal, of dragen een bijzondere boodschap van een bevlogen maker uit.

Lees meer...