100 jaar Bauhaus
Ossip van Duivenbode

100 jaar Bauhaus

In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht. De invloed van deze revolutionaire kunst- en ontwerpschool is nog steeds voelbaar. Tot de beginselen van het Bauhaus behoren de zoektocht naar eenvoud en functionaliteit en dromen van een nieuwe wereld.

In 1919 sticht architect Walter Gropius in het Duitse Weimar de revolutionaire academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare en door kunstenaars vormgegeven producten kan permitteren, werkt het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken. De baanbrekende uitgangspunten van de opleiding, later wereldwijd van grote invloed, hebben ook in Nederland nadrukkelijk weerklank gevonden in architectuur, vormgeving en het ontwerponderwijs. Museum Boijmans Van Beuningen legt dit Nederlandse Bauhausnetwerk voor het eerst in een groot overzicht bloot in de tentoonstelling nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld.

nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld

nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld

Voordat de grootschalige vernieuwing van start gaat, pakt Museum Boijmans Van Beuningen nog één keer groots uit met de tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’. Bijna 800 objecten - kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur - geven je unieke inzage in de inspirerende wisselwerking tussen Nederland en het Bauhaus door de jaren heen.

Meer info

Exposities

Branding Rotterdam

Branding Rotterdam

Het Chabot Museum toon in het kader van het jubileumjaar Bauhaus 100 de ten...
Neuhaus

Neuhaus

Het Nieuwe Instituut verandert op de kop af honderd jaar na de oprichting v...
nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld

nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld

Museum Boijmans Van Beuningen pakt, voordat de grootschalige vernieuwing va...

Op 25 & 26 mei 2019 organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een waar 'Bauhausfest'.

Het Bauhaus en Rotterdam

Een belangrijke band tussen het Bauhaus en Rotterdam wordt gevormd door de stadsarchitect J.J.P. Oud. Zijn sociale-woningbouwprojecten in Spangen, de Kiefhoek en het Witte Dorp trekken de aandacht van Duitse architecten. Een belangrijke lezing van Oud in 1923 is het begin van een geregeld contact tussen de Duitse opleiding en Rotterdam Het Nederlandse ‘Nieuwe Bouwen‘, zoals deze moderne stroming in de bouwkunst wordt genoemd.

Architectuur

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld

Een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouw...
Van Nelle Fabriek

Van Nelle Fabriek

Een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen en gebouwd tussen 1927 en 1930.
Woonblok van architect J.J.P. Oud

Woonblok van architect J.J.P. Oud

Dit woningblok is in 1924 door Oud in dienst van de gemeente Rotterdam ontw...
Bezoek de Van Nellefabriek

Bezoek de Van Nellefabriek

De voormalige Van Nelle Fabriek geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland en werd als zodanig in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed verklaard. De fabriek is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen en heeft een sterke link met het Bauhaus. Tere ere van 100 jaar Bauhaus worden er door het Chabot Museum speciale rondleidingen georganiseerd door de Van Nellefabriek. Vanaf 16 februari, op zaterdagen & zondagen.

Kaarten

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie