Rotterdam Architectuur Maand
Rotterdam Architectuur Maand © Fred Ernst

Rotterdam Architectuur Maand

De Rotterdam Architectuur Maand is het grootste architectuurfestival van Nederland dat zich richt op de toekomst van de stad. Het festival vindt elk jaar plaats in juni en kiest voor elke editie een nieuwe locatie voor het festivalhart. De eerstvolgende editie zal plaatsvinden in juni 2024.

Het maakt niet uit hoeveel je weet over architectuur of hoeveel ervaring je hebt: iedereen is welkom. Ontdek hoe architectuur en stadsplanning het dagelijks leven beïnvloeden en verbeteren. Bezoek opvallende interventies, rondleidingen, workshops, lezingen, tentoonstellingen, films en festiviteiten om de stad van de toekomst te verkennen. Vorig jaar was het roze Podium boven op Het Nieuwe Instituut een groot succes. Deze zomer keerde de Rotterdam Architectuur Maand terug met weer een publiekstrekker: een drijvend festivalhart in de Maashaven.

Drijvend festivalhart in de Maashaven

Dit jaar bestond het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand uit drie indrukwekkende drijvende bakken die op creatieve wijze werden ontworpen door Studio Marco Vermeulen. De platforms boden een unieke beleving en lieten de mogelijkheden van het water in de stad zien. Een bak werd omgevormd tot een groen park waar je kon ontspannen en of je tijdens evenementen zoals lezingen, debatten en filmvertoningen kon laten onderdompelen in architectuur. Op de andere bak kon je genieten van urban sports zoals freerunning en calisthenics. Deze bak werd ingericht in samenwerking met de bekende ontwerper en freerunner Onur Eren. De drie bakken werden met elkaar verbonden door een loopbrug die tevens fungeerde als een langgerekt uitkijkpunt. Hierdoor kon je genieten van een uniek uitzicht op de Maashaven en de rest van de stad. In 2024 zal Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) een gloednieuw festivalhart presenteren.

De rijkdom van de Rotterdamse daken

De rijkdom van de Rotterdamse daken

In Rotterdam doe je iets goed óf niet. Het is zo gezegd ‘d’r op of d’r onder’. Als het op de daken aankomt, dan is het absoluut d’r op! De stad heeft veel dakoppervlak en waarom zou je die onbenut laten? Voor een Rotterdammer is een leeg dak als een blanco canvas, waar verbeelding tot van alles kan leiden. Van vergroening en energieopwekking tot recreatie: zelfs daken bieden hier ruimte aan innovatie en experiment. Als bezoeker en bewoner kan je hier bovendien niet alleen een toeschouwer, maar een onderdeel van zijn: experimenteer, leer mee en enjoy the ride!

Ontdek meer

Zomer op Zuid en het Nelson Mandelapark

Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand verbond verschillende ontwikkelingen rondom de Maashaven, waaronder het in ontwikkeling zijnde Nelson Mandelapark. Dit nieuwe stadspark in de Maashaven beslaat een oppervlakte van ongeveer tien voetbalvelden. Het festivalhart fungeerde als een testlocatie waar samengewerkt werd en kennis werd gedeeld om zo een netwerk op te bouwen en energie te creëren voor verdere ontwikkeling van het Nelson Mandelapark. Bovendien maakte de Rotterdam Architectuur Maand deel uit van Zomer op Zuid, een periode waarin Rotterdam Zuid in de schijnwerpers stond met 60 grote en kleine evenementen.

Architectuurstad Rotterdam

Het verhaal van Rotterdam – de historie, het bombardement en de wederopbouw – vertelt veel over de vruchtbare basis voor bloeiende architectuur. Want als alles weg is, waarom dan niet groots en meeslepend bouwen? Het lef dat werd en wordt getoond – in ontwerp en in het verstrekken van opdrachten aan architecten – zie je overal in Rotterdam terug. Lees verder…

Ook handig!

Overnachten

Overnachten

Geniet van een goede nachtrust
Eten en drinken

Eten en drinken

Lokaal en vernieuwend
Hoogtepunten

Hoogtepunten

Ontdek de bezienswaardigheden