Rotterdam Architectuur Maand
Rotterdam Architectuur Maand | foto: Ossip van Duivenbode

Rotterdam Architectuur Maand

Rotterdam staat bekend om zijn wereldhaven, bijzondere architectuur en indrukwekkende skyline. De wederopbouw na de verwoesting van 1940 resulteerde in een lappendeken aan innovatieve bouwstijlen. Het is dus niet verwonderlijk dat het grootste architectuurfestival van Nederland in Rotterdam wordt georganiseerd. Het festival richt op de toekomst van de stad en vindt elk jaar plaats in de maand juni. De RA Maand kiest voor elke editie een nieuwe locatie voor het festivalhart.

Tuin van de Stad

De RA Maand landt dit jaar met het festivalhart in het Museumpark. Het festival (1 t/m 30 juni 2024) verkent met het thema ‘Tuin van de Stad’ het verleden, heden en de toekomst van tuinen in de stad. Een gratis wandelroute verbindt culturele instellingen, bijzondere plekken en inspirerende verhalen met elkaar en voert je langs architectuur, natuur en beeldende kunst. Het concept en de uitwerking van deze route met interventies is bedacht door OMI – Office for Metropolitan Information en AIR – Architectuur Instituut Rotterdam.

Museumpark bloeit op met tijdelijke interventies van nieuwe generatie architecten

Rotterdam Architectuur Maand

Snakken naar Boijmans

De publiekstrekker van deze editie is Snakken naar Boijmans: het pand van Museum Boijmans Van Beuningen gaat gedurende 5 weken (1 juni t/m 7 juli 2024) open voor bezoekers. Een kunstroute voert je op een unieke manier door het monumentale gebouw. Je ontmoet collectiestukken die het verleden en het heden met elkaar verbinden. Hedendaagse kunstenaars voegen hun eigen creaties toe, waardoor verleden, heden en toekomst samenkomen. Dit evenement is interessant voor iedereen, van ouderen die de opening in 1935 nog als kind hebben meegemaakt, tot jongeren van nu die genieten van de panna-kooi van Olaf Nicolai en de garderobe-carrousel van Studio Wieki Somers. Na vijf weken Snakken naar Boijmans sluit het museumgebouw weer tot de heropening.

Bestel hier je tickets voor Snakken naar Boijmans

Interventies van ontwerpers

Een opvallend element is de ‘Tijd Toren’, ontworpen door architect Alexandra Sonnemans, die prijkt in de tuin van Huis Sonneveld. Deze tijdelijke interventie, zowel uitkijkpost als expositieruimte, voert je mee op een reis door de boeiende geschiedenis van de omgeving. Van het uitgestrekte Land van Hoboken, een ooit open polderlandschap, tot aan de voetbalvelden en de legendarische Floriade van 1960, om vervolgens te eindigen in het hedendaagse Museumpark. De route loopt verder dwars door Museum Boijmans Van Beuningen en de tentoonstelling Snakken naar Boijmans, waar diverse ingrepen van kunstenaars het lege gebouw tot leven brengen. Via de zij-ingang van het museum kom je in het Henket-paviljoen, waar de geschiedenis van het museumgebouw centraal staat. Te zien zijn maquettes van het klassieke Van der Steur-ontwerp, maar ook de net zo belangrijke toevoegingen van Bodon, Henket en Robbrecht en Daem.

Brug tussen Museumtuin en Rozentuin

Vanuit het Henket-paviljoen loop je zo over een brug die is ontworpen door DaF-architecten en die een tijdelijke verbinding maakt tussen de Museumtuin en de Rozentuin. De brug past perfect in een lange traditie van bruggen in het Museumpark, maar tegelijkertijd zorgt hij ook voor een stukje natuur in het midden van de stad. Voor de Rozentuin zelf heeft Studio Inscape een tuinhuis ontworpen, dat ook fungeert als bezoekerscentrum voor de RA Maand. Je ontdekt hier alles over de grond, planten en dieren in het park, en ook over het thema van de regeneratieve stadstuin. In de traverse tussen het Erasmus MC en het Museumpark hebben Atelier Tomas Dirrix en Chantal Schoenmakers een modulaire tentoonstelling ontworpen over de groene toekomst van de stad. De expositie, met werk van zo’n 20 verschillende ontwerpers, verkent met vier onderdelen het thema van deze RA Maand: Tuin van de Stad.

Activiteiten

Naast de programmering in het festivalhart in het Museumpark zijn er ruim 125 andere activiteiten waaronder de Dag en Nacht van de Architectuur en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Er is in de maand juni voor iedereen dus wat te doen, ongeacht je kennis of ervaring met architectuur. Ontdek een overzicht van alle activiteiten tijdens de RA Maand op Rotterdamarchitectuurmaand.nl.

De rijkdom van de Rotterdamse daken

De rijkdom van de Rotterdamse daken

In Rotterdam doe je iets goed óf niet. Het is zo gezegd ‘d’r op of d’r onder’. Als het op de daken aankomt, dan is het absoluut d’r op! De stad heeft veel dakoppervlak en waarom zou je die onbenut laten? Voor een Rotterdammer is een leeg dak als een blanco canvas, waar verbeelding tot van alles kan leiden. Van vergroening en energieopwekking tot recreatie: zelfs daken bieden hier ruimte aan innovatie en experiment. Als bezoeker en bewoner kan je hier bovendien niet alleen een toeschouwer, maar een onderdeel van zijn: experimenteer, leer mee en enjoy the ride!

Ontdek meer

Terugkijken: drijvend festivalhart in de Maashaven

In 2023 bestond het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand uit drie indrukwekkende drijvende bakken die op creatieve wijze werden ontworpen door Studio Marco Vermeulen. De platforms boden een unieke beleving en lieten de mogelijkheden van het water in de stad zien. Een bak werd omgevormd tot een groen park waar je kon ontspannen en of je tijdens evenementen zoals lezingen, debatten en filmvertoningen kon laten onderdompelen in architectuur. Op de andere bak kon je genieten van urban sports zoals freerunning en calisthenics. Deze bak werd ingericht in samenwerking met de bekende ontwerper en freerunner Onur Eren. De drie bakken werden met elkaar verbonden door een loopbrug die tevens fungeerde als een langgerekt uitkijkpunt. Hierdoor kon je genieten van een uniek uitzicht op de Maashaven en de rest van de stad.

Architectuurstad Rotterdam

Het verhaal van Rotterdam – de historie, het bombardement en de wederopbouw – vertelt veel over de vruchtbare basis voor bloeiende architectuur. Want als alles weg is, waarom dan niet groots en meeslepend bouwen? Het lef dat werd en wordt getoond – in ontwerp en in het verstrekken van opdrachten aan architecten – zie je overal in Rotterdam terug. Lees verder…

Ook handig!

Overnachten

Overnachten

Geniet van een goede nachtrust
Eten en drinken

Eten en drinken

Lokaal en vernieuwend
Hoogtepunten

Hoogtepunten

Ontdek de bezienswaardigheden