Bauhaus in Rotterdam
Ossip van Duivenbode

Bauhaus in Rotterdam

In 2019 was het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht. De invloed van deze revolutionaire kunst- en ontwerpschool is nog steeds voelbaar. Tot de beginselen van het Bauhaus behoren de zoektocht naar eenvoud en functionaliteit en dromen van een nieuwe wereld.

In 1919 sticht architect Walter Gropius in het Duitse Weimar de revolutionaire academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare en door kunstenaars vormgegeven producten kan permitteren, werkt het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken. De baanbrekende uitgangspunten van de opleiding, later wereldwijd van grote invloed, hebben ook in Nederland nadrukkelijk weerklank gevonden in architectuur, vormgeving en het ontwerponderwijs.

Kan het Bauhaus ons honderd jaar later opnieuw inspireren?

De Volkskrant

Het Bauhaus en Rotterdam

Een belangrijke band tussen het Bauhaus en Rotterdam wordt gevormd door de stadsarchitect J.J.P. Oud. Zijn sociale-woningbouwprojecten in Spangen, de Kiefhoek en het Witte Dorp trekken de aandacht van Duitse architecten. Een belangrijke lezing van Oud in 1923 is het begin van een geregeld contact tussen de Duitse opleiding en Rotterdam Het Nederlandse ‘Nieuwe Bouwen‘, zoals deze moderne stroming in de bouwkunst wordt genoemd.

Architectuur

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld

Een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouw...
Van Nelle Fabriek

Van Nelle Fabriek

Een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen en gebouwd tussen 1927 en 1930.
Woonblok van architect J.J.P. Oud

Woonblok van architect J.J.P. Oud

Dit woningblok is in 1924 door Oud in dienst van de gemeente Rotterdam ontw...
Bezoek de Van Nellefabriek

Bezoek de Van Nellefabriek

De voormalige Van Nelle Fabriek geldt als het voornaamste industriƫle monument in Nederland en werd als zodanig in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed verklaard. De fabriek is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen en heeft een sterke link met het Bauhaus. Het Chabot Museum verzorgd speciale rondleidingen georganiseerd door de Van Nellefabriek.
Kaarten