Maritiem Museum – Offshore experience
8 maart 2017 door Elise Barends
Waar komt het gas uit het fornuis vandaan? De elektriciteit uit het stopcontact of de olie uit de benzinepomp? Vragen die ik niet één, twee, drie kan beantwoorden. Het werd daarom de hoogste tijd voor een kleine opfriscursus in het Maritiem Museum. In de ‘Offshore Experience’ waan ik mij aan boord van een platform op de Noordzee en ervaar ik hoe een groot deel van de energie in Nederland uit olie, gas en wind wordt gewonnen.
Binnen- en buiten museum
Lopend naar de ingang, kijk ik al mijn ogen uit. Midden in het rumoer van de stad ligt het Maritiem Museum, aan de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Op deze plek liggen de roots van de Rotterdamse haven en staan moderne kranen en historische schepen letterlijk naast elkaar. Tot ver in de twintigste eeuw was het hier een en al bedrijvigheid: er stonden meerdere brouwerijen en de zeevismarkt vormde het centrum voor de vishandel in Rotterdam.
Safety first
Binnen verwelkomt een stoere en robuuste maritieme uitstraling mij. Via een loopbrug kom ik op het eerste dek, waar de tentoonstelling start in de ‘safe room’. Voordat ik als trainee aan boord mag stappen op het platform midden op zee, word ik door middel van een instructievideo klaargestoomd voor de eventuele gevaren. Hoe blus ik een brand of vlucht ik als er brand uitbreekt?
Met een veiligheidshesje aan en een helm op mijn hoofd open ik met de code van mijn entreekaart de waterdichte deur. Via een metalen trap kom ik terecht op een platform, omringd door een levensechte 360 graden filmprojectie van de zee. Ik hoor geluiden van woeste golven, zie schepen langs varen en windmolenparken en boorplatforms doemen op. Lopend over de staalconstructie zie ik om mij heen tientallen modellen van installatie- en onderhoudsschepen, die de klus klaren op zee: het plaatsen en draaiende houden van windmolens, het winnen van gas en olie.
Windkracht 10: Haal ik de heli binnen?
Aan de hand van interactieve games ontdek ik of ik geschikt ben voor het werk in de offshore-sector. Ik hijs bij drie meter hoge golven een container vanaf een schip aan boord van het platform, begeleid als marshaller bij windkracht 10 een helikopter bij zijn landing en zoek de perfecte locatie voor windmolens in de Noordzee. Geen makkelijke klus. Boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten voeren spectaculair werk uit op volle zee.
Geslaagd of niet, nadat mijn training er op zit wil ik de offshore werknemers iets beter leren kennen. In diverse filmpjes geven ze een kijkje in hun leven. Zoals de werk- en slaapplaats van werknemers van het K-14 Complex, het grootste aardgasproductieplatform langs de Nederlandse kust. Dagelijks sluist dit platform, via grote pijpleidingen onder water, vijf miljoen kubieke meter gas door naar Den Helder. Daar gaat het via tussenstations naar huizen in heel Nederland.
Onderwaterwereld
Een bouwlift brengt mij naar een mysterieuze onderwaterwereld van de Noordzee, waar duikers buizen aan elkaar lassen. Nog dieper, waar de zeebodem op drie kilometer ligt, doen robots het werk. Deze worden bestuurd door werknemers vanaf het platform. Allesbehalve saai werk. Vanuit de bestuurskamer komen zij oog in oog te staan met wezens die nog nooit iemand heeft gezien. Echte ontdekkingsreizigers dus.
Het beste duurzame idee
Mijn avontuur eindigt in de toekomst, waar acht uitvindingen van duurzame energiewinning op zee van professionele offshore ingenieurs en basisschoolleerlingen gepromoot worden. Om onze aarde heel te houden moeten er namelijk ook andere soorten energie, dan olie en gas, gebruikt worden. Mijn stem gaat naar de ‘Vortex’ een machine die bij draaikolken in de zee energie opwekt, gemaakt door drie achtstegroepers.
Goed vermaakt!
Na anderhalf uur loop ik via de loopbrug naar buiten. Ik had er nog veel langer kunnen vertoeven, maar ik ben nieuwsgierig naar de buitenhaven van het Maritiem Museum. Ook wil ik als een echte marinier deze dag afsluiten: aan het roer van een schip.
Share
Meer van Elise Barends
Elise ontdekt de geschiedenis van Hotel New York bij Museum Rotterdam
In mei 2018 kreeg Elise een rondleiding in Hotel New York van hotelporti...
27 dec 2021 door Elise BarendsDe favoriete zaakjes van Elise in het MAHO kwartier
Onze blogger Elise bezoekt met fotografe Maartje Catharina het gezellige...
17 dec 2021 door Elise BarendsLangoest aan de Maas: Vis met een goud randje
Liefhebbers van oesters, kreeft, coquilles, sashimi, gamba’s, fruit de...
16 dec 2021 door Elise Barends