Lisette bezoekt in Museum Rotterdam de tentoonstelling COOLSINGEL

COOLSINGEL

Lisette bezoekt in Museum Rotterdam de tentoonstelling COOLSINGEL

21 februari 2018 door

De Coolsingel is een boulevard met ambitie. Ik ben nieuwsgierig naar de achtergrond van de straat en het gebied waar ik ook woon en vrijwel dagelijks te vinden ben. Ik ga daarom samen met mijn vader, een rasechte Rotterdammer, op bezoek bij de tentoonstelling COOLSINGEL in Museum Rotterdam.

 

Op de schop

De komende drie jaar gaat de Coolsingel op de schop. Gemeente Rotterdam maakt van deze drukke verkeersader een aantrekkelijke boulevard met ruimte voor voetgangers en fietsers. De straat, die zijn oorsprong vindt als stadsgracht, is er een die sinds haar ontstaan continu in ontwikkeling is. Het is kenmerkend voor de bloei van de stad en reden voor Museum Rotterdam om hier in samenwerking met Stadsarchief Rotterdam een tentoonstelling aan te wijden. Ik ben nieuwsgierig naar de achtergrond van het gebied waar ik woon en vrijwel dagelijks te vinden ben. Als medebezoeker neem ik mijn vader mee, een rasechte Rotterdammer en in zijn jeugd veelvuldig te vinden op en rond de Coolsingel. Door middel van fotografie, verhaal, authentieke zwart-wit filmbeelden en maquettes neemt het stadsmuseum ons mee op ontdekkingstocht door de verschillende tijdperken van dit levendige gebied.

RTI_Blog_Lisette_Coolsingel_1 RTI_Blog_Lisette_Coolsingel_1

Oorsprong van een metropool

Museum Rotterdam is gehuisvest in het Timmerhuis, voorheen het Stadstimmerhuis van waaruit veel stedenbouwkundige plannen voor de Rotterdamse stadsontwikkeling bedacht en aangestuurd werden. Geen betere plek dus om het verhaal over de ontwikkeling van de Coolsingel te vertellen. We nemen de trap achterin het museum. Een lange gang vol tekst en beeld neemt ons per tijdsperiode mee in het verhaal van de Coolsingel. Dat start met enkele schetsen van de stad anno 1358. Rotterdam is van oudsher al een stad in ontwikkeling. Net 18 jaar na het verkrijgen van stadsrechten wordt een gedeelte van het gebied Cool bij Rotterdam getrokken voor de aanleg van de stadsgracht, de Coolvest. De aanleg was overigens vooral bedoeld om de westelijke grenzen te beschermen tegen vijandelijke aanvallen.

RTI_Blog_Lisette_Coolsingel_3 RTI_Blog_Lisette_Coolsingel_3

Stadsgroei

Een stuk verder in de gang tonen maquettes en verschillende authentieke voorwerpen hoe Rotterdam met haar gunstige ligging langs de Maas zich ontwikkelt tot handelsstad en havenstad. Wat eens als verdedigingsvest gold, wordt omgeturnd tot waterweg. Dit maakt het mogelijk dat Rotterdam een gunstige handelspositie verkrijgt, bijvoorbeeld voor verse producten uit het achterland. Ook bedrijven in de nabije omgeving profiteren hiervan, zoals brouwerij Hulstkamp waarvan een bijna 100 jaar oude replica is neergezet.

RTI_Blog_Lisette_Coolsingel_2 RTI_Blog_Lisette_Coolsingel_2

Van stadsboulevard tot stadsader

Al lopende komen we steeds dichterbij de Coolsingel zoals wij deze nu kennen. Aansprekende zwart-wit filmbeelden en foto’s laten zien hoe arbeiders begin 20e eeuw dit gebied het aanzien geven dat past bij een wereldstad. De Coolvest wordt hiervoor gedempt en een verkeersweg, statige gebouwen, een winkelpassage en het Stadhuis wordt hiervoor terug gezet. Meerdere bezoekers, waaronder mijn vader, herkennen dit vooroorlogse beeld van de Coolsingel nog goed en spontaan worden er over en weer herinneringen gedeeld. Na het bombardement van 1940 is een groot deel van het aanzien weggevaagd. Die getoonde beelden blijf ik indrukwekkend vinden. De stad herpakt zich echter snel en al na 4 dagen is er een plan voor herontwikkeling in de maak.

RTI_Blog_Lisette_Coolsingel_4 RTI_Blog_Lisette_Coolsingel_4

Hedendaags en toekomstig Coolsingel: stadshart

De herontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog leidde tot een stadsboulevard van emoties. Niet voor niets starten en eindigen hier grootste evenementen en demonstraties. Vele kippenvelmomenten zijn op film vastgelegd en worden op verschillende plekken getoond. Om er enkele te noemen: huldigingen van voetbalclub Feyenoord, afscheid van Pim Fortuyn, ontvangst van diverse Koninklijke gasten en uiteraard de start en finish van de Rotterdamse Marathon. Van deze laatste mocht ik afgelopen jaar zelf getuige zijn, en de grootsheid hiervan zal ik zeker niet ontkennen.

Ook bezoeken?

Interesse in de geschiedenis van de Coolsingel, stedelijke ontwikkeling of fervent Rotterdammer? Deze tentoonstelling is zeker een bezoek waard! Museum Rotterdam neemt je aan de hand van een overzichtelijke tijdlijn mee in de ontwikkeling van de Coolsingel. Uniek zijn de authentieke schetsen, stadsindelingen en maquettes die tot feitelijke bouw hebben geleid. Blijf ook zeker even hangen in de filmzaal aan het einde van de tentoonstelling, waarin een compilatie van indrukwekkende hoogte- en dieptepunten van de Coolsingel te zien is. Het viel op dat veel échte Rotterdammers op de tentoonstelling afkwamen. Daarom een laatste tip: vraag een (oudere) bezoeker aan deze tentoonstelling wat zijn of haar ervaringen zijn met de ontwikkeling van de stad. Unieke en interessante verhalen gegarandeerd!

Neem voor je bezoek aan de tentoonstelling ongeveer 1,5 uur de tijd. Heb je meer tijd? Ontdek dan ook de permanente exposities van het museum. ‘Geschiedenis van de stad’ laat de Rotterdamse geschiedenis aan de hand van gevonden voorwerpen zien en in ‘Rotterdammers en hun stad’ vertellen Rotterdammers met verschillende achtergronden over hún Rotterdam. Tot slot heeft Museum Rotterdam in haar locatie aan de Coolhaven de expositie ‘’40-’45 NU’ over de oorlogsjaren van Rotterdam. Bezoek je de tentoonstelling COOLSINGEL in het weekend, dan kun je het toegangskaartje die dag ook gebruiken voor een bezoek aan de locatie aan de Coolhaven.

COOLSINGEL is te zien tot en met 8 april 2018

Museum Rotterdam, Locatie Timmerhuis (achter het gemeentehuis)
Rodezand 26
3011 AN ROTTERDAM

Dit artikel is geschreven door onze blogster Lisette van der Kraan

Meer van Lisette Van der Kraan

3200x1600-De-Gele-Kanarie-Biercafe-Rotterdam-Hoogkwartier

Thuiskomen bij De Gele Kanarie

Onlangs opende tegenover De Groene Passage, op de kruising van de Goudse...

21 sep 2018 door Lisette Van der Kraan
RTI_Blog_Lisette_Cabin-Crew_Main

Cabin Crew: Lisette over 155 uniformen in Kunsthal Rotterdam

Had je mij vroeger gevraagd wat ik had willen worden, dan was ‘steward...

3 okt 2017 door Lisette Van der Kraan