FG Bistro

26 januari 2017 door

Eten bij een restaurant van François Geurds stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Deze kok heeft als enige in Rotterdam een restaurant met 2 sterren, FG restaurant, en 1 ster, FG Food Labs. Met gebruik van moleculaire technieken kookt hij hier de sterren van de hemel. Daar hangt uiteraard ook een bijpassend prijskaartje aan. In zijn nieuwste restaurant, FG Bistro, schuif je aan zonder te sparen!

Een Frans welkom

Eenmaal binnen waan ik mij in hartje Parijs. “La gastronomie est l’art d’utiliser la nourriture pour créer le bonheur” zie ik met sierlijke letters op de muren staan: “Gastronomie is de kunst van het gebruik van voedsel om geluk te creëren”. De tekst verklapt hoe de avond eruit gaat zien.

Aan tafel word ik begroet door een man met Frans accent: Gilles Faelens. Als sommelier van FG Bistro importeert hij zelf de wijnen. De Zuid-Franse witte wijn die hij als welkomstdrankje inschenkt smaakt dan ook voortreffelijk. Faelens legt ons uit dat jonge talenten in dit restaurant de kneepjes van het vak leren, om later door te stromen naar één van Geurds sterrenrestaurants.

Le menu

Kijkend naar de als placemat vermomde menukaart vliegen de Franse namen mij om de oren: tartare de boeuf, escargots à la Bourguignonne, aubergine grillée à l’huile et à l’ail en île flottante au caramel. Maar FG Bistro heeft ook een Aziatisch tintje. Zo schuif je hier ook voor een saotosoep of pittige bara.

Ik laat me verassen door het aantrekkelijk geprijsde (35 euro) three-course chef’s menu. De gastheer vertelt mij dat ze met dit menu concurreren met eetcafés en streetfoodzaken. Alleen werkt FG Bistro met de hoogste kwaliteit en met verse producten. Ook vertelt hij dat Geurds stiekem hoopt met deze nieuwe zaak van Michelin een Bib Gourmand te ontvangen. Een erkenning die wordt uitgedeeld aan kwaliteitszaken onder een bepaald prijsniveau.

Echte smaaksensaties

Het voorgerecht is een schelvis besprenkeld met Aziatische kruiden. Hierna ga ik over op een rode wijn Château La Croix Calendreau. Terwijl ik geniet van het uitzicht op de Maas wordt er een heerlijk hoofdgerecht klaar gemaakt. Een stoofpotje met hazenpeper, aardappelpuree, seizoensgroenten, appelcompote en Franse frietjes in gietijzeren en aardewerken schalen, die in een Bistro natuurlijk niet kunnen ontbreken!

Bij het nagerecht kan ik kiezen tussen een klassiek Frans dessert, een crème brûlée, of een Frans kaasplateau. Een lastige keuze dus ik kies voor beiden. De verschillende kaasjes mogen worden uitgezocht vanaf de kaaskar, samen met vijgenbrood en druiven. Ik ben er even stil van. Net als van de zoete crème brûlée, die van mij de gouden plak krijgt, een kleur die matcht met zijn uiterlijk.

Montmartre aan de Maas

Ik buik even uit en sluit af met koffie met, jawel, een typisch Frans cakeje. Eén ding is mij na deze avond wel duidelijk. Op stelle sprong naar Parijs reizen voor het Franse eten hoeft niet meer. De Franse allure is overal aanwezig. De bistro is als Montmartre aan de Maas. Daarnaast hebben de smaaksensaties van deze avond er voor gezorgd dat Geurds’ sterrenrestaurants nu nog hoger op mijn verlanglijstje zijn gaan staan.

Meer info

FG Bistro is van donderdag tot en met maandag geopend vanaf 12.00 voor lunch en diner.

Wil je meer weten? Kijk dan op de Facebookpagina van FG Bistro of op hun website.

Share

Meer van Elise Barends

06_MUSEUM_RDAM_Foto2

Elise ontdekt de geschiedenis van Hotel New York bij Museum Rotterdam

In mei 2018 kreeg Elise een rondleiding in Hotel New York van hotelporti...

27 dec 2021 door Elise Barends
The Good People store

De favoriete zaakjes van Elise in het MAHO kwartier

Onze blogger Elise bezoekt met fotografe Maartje Catharina het gezellige...

17 dec 2021 door Elise Barends
RTI_Blog_Elise_Langoest_main2

Langoest aan de Maas: Vis met een goud randje

Liefhebbers van oesters, kreeft, coquilles, sashimi, gamba’s, fruit de...

16 dec 2021 door Elise Barends