Dordrecht

Dordrecht

Dordrecht is een eeuwenoude Hollandse stad, omgeven door brede rivieren. Een stad met meer dan duizend monumenten, historische stadshavens en de Biesbosch als achtertuin. Met de trein vanaf Rotterdam Centraal ben je er in een kwartier. Een leuk uitstapje dus, terwijl je in Rotterdam verblijft.

Rivierenkruispunt van Europa

De binnenstad van Dordrecht, ontstaan aan een knooppunt van rivieren, speelde een hoofdrol in de middeleeuwse handel. Dordrecht is dan ook een echte monumentenstad, waar Dordtse gevels, voorname patriciërswoningen, pakhuizen, kerken en watertorens het stadsbeeld bepalen. Zoals het Stadhuis, dat in de 14e eeuw is gebouwd als Vlaamse koopmansbeurs en waar het stadsbestuur in 1544 z’n intrek nam. Of het Dordts Patriciërshuis, omgedoopt tot Museum aan de Maas, waar je kunt ervaren hoe een Dordts patriciërshuishouden aan het einde van de 18e eeuw leefde. Ook de Grote Kerk is een bezoek waard: deze geheel in steen overwelfde kruisbasiliek is beroemd om zijn 16e-eeuwse koorbanken, met houtsnijwerk in renaissancestijl.

Typerend aan Dordrecht zijn ook de vele hofjes, waaronder het vrouwenhof uit 1755 rond een binnentuin met eeuwenoude bomen en een waterput. Opvallend is ook, dat Dordrecht geen grachten heeft maar havens. Het sfeervolle havenkwartier met z’n pakhuizen, koopmanswoningen, kades en – anno nu – pleziervaartuigen strekt zich uit tussen Grote Kerk en Groothoofd. Bij Groothoofd heb je – vanaf één van de vele terrassen – een prachtig uitzicht over het drukst bevaren rivierenkruispunt van Europa.

Cultuur

Gebouw De Holland en het interieur van schouwburg Kunstmin zijn recenter van aard. Ze werden begin 20e eeuw ontworpen door de beroemde Nederlandse architect en interieurontwerper Sybold van Ravesteyn. Gebouw de Holland herberg tegenwoordig het Nationaal Onderwijsmuseum, met de grootste onderwijshistorische collectie ter wereld.

In het Dordrechts Museum vind je kunst van vroeger en nu, ondergebracht in een historisch gebouw met hedendaagse vleugel.

Natuurgebied als achtertuin

Wie graag de natuur in gaat, kan bij Dordrecht het Nationaal Park de Biesbosch ontdekken. Dit uitgestrekte zoetwatergetijdengebied is ontstaan na een overstroming in 1421. In de eeuwen daarna ontstond een ruig natuurgebied met grienden, rietkragen en kreken. De Hollandse Biesbosch, op het eiland van Dordrecht, is onderdeel van dit Nationaal Park. Al wandelend, fietsend of varend waan je je in een Hollands

Meer informatie

VVV Zuid Holland Zuid
Spuiboulevard 99
3311 GN Dordrecht
0900-46 36 888 (€1,- p.g)
www.vvvdordrecht.nl
info@vvvzhz.nl

Meer regio Rotterdam

Ontdek omgeving Rotterdam

Ontdek omgeving Rotterdam

Rotterdam zelf heeft veel te bieden, maar is ook de perfecte uitvalbasis...
Reizen omgeving Rotterdam

Reizen omgeving Rotterdam

Heb je zin om de omgeving van Rotterdam te ontdekken? Trein, metro, tram...