Vijf bruisende Rotterdamse brunches en lunches

Spot-on voor sfeer en smaakpapillen

Iris van den Broek

Vijf bruisende Rotterdamse brunches en lunches

Wanneer jij ontwaakt, is Rotterdam al lang wakker. Stap uit je bed, in je knappe pak en op de fiets naar één van deze zaken. Ongeacht dag of tijdstip zijn zij spot-on voor zowel de sfeer als je smaakpapillen! 

Rotterdam is zo beweeglijk als het water van de Nieuwe Maas dat door haar aderen stroomt. De Rotterdammers zelf zijn dat ook. Zelfs bezoekers raken niet zelden besmet met de Rotterdamse energie en ondernemingsdrang. Hier denken ondernemers in uitdagingen, in plaats van problemen. Hier wordt ‘veerkracht’ niet uitgesproken, maar uitgedragen. Een Rotterdams antwoord op veel water? Een drijvende boerderij! En door de daken te benutten is in Rotterdam the sky daadwerkelijk the limit. Ook de Rotterdamse horeca handelt naar dit motto. Opende hier ooit een van de eerste Nederlandse ontbijtbars, inmiddels is all day breakfast en brunch niet meer weg te denken. In Rotterdam serveren ze zelfs cocktails bij je scrambled eggs. Dus denk jij bij ‘uitgaan’ aan ‘s avonds dansen of een romantisch diner? Welnee, dat hoeft niet per se!  

Bellhops Boozy Brunch geeft een boost

Ga hop hop, naar de bellhop hotel in de Witte de Withstraat voor de befaamde Boozy Brunch! Een arepa (een traditioneel Venezolaans broodje) met pulled chicken, verse salsa, avocado en de huisgemaakte dip met scherpe madame jeanette piccalilly garandeert een goede (lees: pittige) start van je dag. Bovendien, een eventuele kater zweet je er zo uit!

Putaine behaagt, ook ‘s middags  

In de Rijnhaven ligt restaurant Putaine te lonken, drijvend op het water en met een prachtig uitzicht, groot terras en zomers zwembad. Het is voor alle zintuigen een heerlijke plek, maar je komt hier vooral om je smaakpapillen te prikkelen. Van woensdag tot zondag ben je hier welkom om je te laten verrassen en verleiden. Geen ordinaire broodjes kaas, maar ‘something sweet, something savory, something else’.

Stadshaven Brouwerij bruist als het eigen bier

Aan de bruisende kade van de Rotterdamse Fruithaven is het goed toeven, vooral met smakelijk eten en een schuimend biertje bij Stadshaven Brouwerij. Op de kaart: lekkernijen met lokale ingrediënten en bereid in de smoker, op de barbecue of in de steenoven. Bestel een passend biertje bij elk gerecht. Bij De Kraken – octopus tentakels uit de steenoven –  drink je een Kraken Blond. Bij de Fish & Chips, gemaakt in IPA-beslag, drink je een Stadshaven IPA. Liever minder vlees en minder alcohol? Spoel je gefrituurde augurken weg met gemeentepils!

By Jarmusch schudt je wakker

Deze all-day breakfast-zaak is misschien wel de eerste zaak met Breakfast Cocktails op de kaart. Een cocktail in de morgen is een dag zonder zorgen? Probeer bij jouw Hangover Omelette een Orange Mimosa (cointreau met prosecco en verse jus) en bepaal zelf wat beter werkt tegen dat houten hoofd. Of ga voor een Gin & Ginger Ale bij jouw Granola. Een Chili Sin Carne of lekker hapje met een ‘gewoon’ sapje mag natuurlijk ook. 

De culinaire wereld van Ayla verfrist en verrast

Op het Kruisplein, op een paar minuten van Rotterdam Centraal Station, tref je bij Ayla een culinaire wereld om te ontdekken: van oesters en ceviche tot paté en burrata. Je ruikt er zowel de Italiaanse trattoria als de Griekse taverna en proeft de zoete smaken van een Noord-Afrikaanse bazaar of de spice van een Thaise nachtmarkt. Stap binnen en waan je in een parallel universum mét verborgen tuin om aan de stadse hectiek te ontsnappen. Tip: proef de verfrissende en mediterraans-geïnspireerde spritzers als de Fragola frizzante, perfect voor bij lunch, brunch of als aperitief.