In 1919 sticht architect Walter Gropius in het Duitse Weimar de revolutionaire academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare en door kunstenaars vormgegeven producten kan permitteren, werkt het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken. De baanbrekende uitgangspunten van de opleiding, later wereldwijd van grote invloed, hebben ook in Nederland nadrukkelijk weerklank gevonden in architectuur, vormgeving en het ontwerponderwijs.
Bauhaus in Rotterdam
In 2019 was het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht. De invloed van deze revolutionaire kunst- en ontwerpschool is nog steeds voelbaar. Tot de beginselen van het Bauhaus behoren de zoektocht naar eenvoud en functionaliteit en dromen van een nieuwe wereld.
Kan het Bauhaus ons honderd jaar later opnieuw inspireren?
Het Bauhaus en Rotterdam
Een belangrijke band tussen het Bauhaus en Rotterdam wordt gevormd door de stadsarchitect J.J.P. Oud. Zijn sociale-woningbouwprojecten in Spangen, de Kiefhoek en het Witte Dorp trekken de aandacht van Duitse architecten. Een belangrijke lezing van Oud in 1923 is het begin van een geregeld contact tussen de Duitse opleiding en Rotterdam Het Nederlandse ‘Nieuwe Bouwen‘, zoals deze moderne stroming in de bouwkunst wordt genoemd.